Hej!

Är på gång och ska bättringsmåla vindskivor och brädorna runt fönstren på fasaden och hittade lyckligtvis en färgburk från förra ägarna med kulörblandningslappen på. Det är en oljefärg från Beckers med ljusröd nyans och när färgförsäljaren knappade in den på datorn så fick han upp en varning att den kulören inte rekommenderades utomhus. Någon som vet varför vissa nyanser inte rekommenderas utomhus? Är det bara för att de bleks snabbare, eller kan vissa nyanser vara mer mottagliga för påväxt, eller finns det andra orsaker?
 
Det beror endast på att vissa pigment i en viss mängd en större chans att blekas! oftast gäller detta väldigt klara färger! Välj hellre kulörer som ser dassiga/ smutsiga ut.
 
Nja, det har nog inte med belkning eller eventuell påväxt att göra, det är så att vissa nyanser blir väldigt lysande. Tar du via små färgprover ut en färg som du tycker ser trevligt faluröd ut kommer du att ha ett lysande krsbärsrött hus. Plockar du ut vad du tycker ser ut som en trevlig ljusgul färg kommer det att vara skrikande citrongult. Och en diskret ljusblå färg blir klart babyblå.

Men om det är den färgen det är målat med förut ska det väl inte vara något problem? Vissa nyanser funkar ju utmärkt på mindre ytor även utomhus, men inte att måla hela huset med.
 
Tack för svar! Tror nog att det får bli samma nyans denna gång och sedan får vi fundera några år till den stora ommålningen om vi ska byta kulör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.