Jag har en hyresrätt, som det visserligen är ganska fritt att göra om i, men det finns väl vissa gränser. Att spika och limma en råspont vägg med PL400 är väl över gränsen skulle jag tro!

Finns det något annat sätt att få en stående råspontvägg, utan alltför stora ingrepp? Det är inga jätteytor, utan i en liten hall som är kanske 2*2 m max. Kan man få upp en skiva bakom som man spikar i, eller har ni några kluriga idéer?
 
Vad ska du med en råspontvägg till?
 
En idé, som borde göra återställandet någorlunda enkelt:

* Ta bort sockellisten och ev taklist.
* Skruva fast en liggande 22x70 istället för sockeln. Fäst den CC 600, eller tätare.
* Skruva en liggande 22x70 längst uppe vid taket, även den CC 600 eller tätare.
* Skruva liggande CC 600 nedifrån och upp längs väggen. Dessa "mellanreglar" skruvar du dock betydligt glesare och ev med klenare skruv, för att minska åverkan på väggen. Alternativt spikar du dem med lång, smal dyckert om det är träreglar bakom för att få små hål.
* Spika råspånten i dina stående reglar, med spik som är kort nog att inte gå igenom till underlaget.

Om du tar råspånt i 17x95 så får du en vägg som bara bygger 22+17=39. Den översta och nedersta regeln är det som håller fast allting. Hålen från den nedersta kommer ju att döljas av sockellisten vid återställning. Hålen från den översta antingen döljas av taklist, eller inte synas så mycket. Reglarna däremellan hjälper inte till att hålla fast det hela i väggen bakom så mycket, men ger rätt distans och hjälper till att hålla ihop råspånten med varandra, så att hela konstruktionen mer blir som en skiva som stadgar sig själv.
 
Så fantastiskt smart och enkelt! Tackar tackar!
 
Istället för 22x70 skruvar du fast en 12 mm k-plywood på väggen, räcker bedömt med sex skruvar per skiva. På denna skruvar du med kort skruvar, 25 mm, fast din 17x95, då bygger väggen enbart 29 mm, du får mindre åverkan på väggen bakom.
Alternativt tillverkar du fyra remsor av k-plywooden och skruvar istället för 22x70, då förbrukar du mindre mängd plywood.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.