Hej, vi är på väg in i nytt radhus och när vi skruvade bort vägguttagen för att renovera gick många av plastkåporna sönder. De är av märket Eljo (lite siffror på insidan: A5014, 100003, 2).

Är det någon som vet om och isåfall var man kan köpa endast nya plastkåpor? Det skulle underlätta avsevärt om vi inte behöver byta alla 18 väggutag i sin helhet.

Alternativt om man köper hela väggutag och endast använder plastkåporna om det är kompatibelt, men vet ju inte hur många år väggutagen har på nacken och om dagens är kompatibla. Känns dock som lite slösaktigt...

Tack!
/Claes
 
Ta ett kort, om du har möjlighet, så blir det lättare.
 
Går tyvärr inte att få tag på bara kåpor. Eljo vill hellre sälja hela uttag.
 
japp, tror du får byta allt, eller bara byta locket.

Men betala för allt.

Men spricker locket, då är det gammalt skit som sitter där, dags att byta ändå...
 
Tack för snabba svar. Mer precist är det petskyddet som spruckit på de flesta, men du kanske har rätt i att de är gamla även om de ser rätt fräscha ut på ytan. Jag ska ta med locket till Sahlens här i Uppsala och kolla, men det kanske slutar i att beställa helt nya (och antingen byta hela eller bara kåporna).

Kruxet är kanske inte främst pengar utan installation. Det vore skönt att göra det så enkelt som möjligt så vi hinner flytta in i tid :)
 
Bild efterfrågades, så här kommer ett par sådana också:

IMG_1228.jpg

IMG_1229.jpg
 
Lösa kåpor brukar inte att få tag i.
Sallens i Uppsala är välsorterade, minst sagt, hade tex gummikabel 3*4 hemma, men även kända för att kunna ta betalt...Clas Ohlson tex tar 69 spänn för ett ojordat "märkesuttag", Sallens vill garanterat ha 169, plus moms skulle inte förvåna heller.
 
Kaske ett dumt förslag men är det ett alternativ att ta dit en elektriker och få ett prisförlag vad det skulle kosta att fixa jord (+nya uttag) och jordfelsbrytare? Då får du direkt ett säkrare hem och en genomgång av elen. Låter lite konstigt att 18 uttag gick sönder då ni skruvade loss kåporna.
 
Ja, eftersom det inte verkar gå att få tag på endast kåpor så blir det nog till att anlita en elektriker - jag har fått en rekommendation som jag ska följa upp imorgon. Om jag ska inhandla väggutagen privat (dvs om inte elektrikern gör det) så lär det nog bli någon billigare butik, ska kolla lite i forumet också på rekommendationer på vägguttag (Eljo Trend har jag sett nämnas som ett bättre alternativ än de billigast möjliga).

Tack dock för all hjälp av er alla!
 
Har du nödvändig kunskap så får du byta vägguttag själv, om du inte redan visste det. Men ska du byta till jordade blir det en annan sak
 
Den som läser vad trådskaparen skrivit så står det att många gick sönder, inte alla.

Jag har 3 st (kompletta uttag) kåpor till gammal ELJO + 2 st helt nya ELKO o-jordade om det är av intresse. Skulle det inte räcka så kan jag väl få en spark där bak och byta mina o-jordade så blir det fler än 3.

Protte
 
Kan berätta om ett fall där byte av lock medförde allvarlig risk: En släkting höll på att renovera köket, jag var där och installerade. Allt skulle bli nytt och fräscht även eluttag etc. Uttagen var jordade eljo trend monterade sent 80-tal.alltså modellen med hård härdplast europavit (p-ssgul):). Andra gången jag kom satt där nya fjällvita uttag, det bytte jag själv sa släktingen, locken passade. När jag skulle prova jord etc fanns det ej en tillstymmelse i uttagen. Då har ljushuvudena på eljo ändrat på konstruktionen så jordstiftet på de gamla uttagen sitter i locket och på de nya sitter de i insatsen med samma skruvavstånd, så det är inga problem att byta lock men du får ingen jordning. Det tycker jag var dumt, undrar hur många hempulare som gjort likadant, för alla kanske inte kollar att jorden fungerar eller vet vad det är överhuvudtaget. Kanske inte direkt något svar, men jag kom på det när jag läste tråden. Nån annan som varrit med om detta?
 
Det står någonstans att man inte får byta enbart lock då man ändrat utförandet (fråga inte vart då det måste var evighet sedan jag läste detta)

Turligt nog i denna installation så är det o-jordat.

Protte
 
Måste först säga att jag är grymt imponerad av hjälpsamheten i detta forum...

Tack för erbjudandet av kåpor, men det är kanske bäst att ta ett helhetsgrepp om alla på en gång - jag tror faktiskt det var uppåt hälften som var lite sönder på ett vis eller annat. Kollade in priserna på Clas Ohlson och det var ju inte så farligt att köpa nya, ca 1500 kr är ju inte så farligt i sammanhanget vid renovering.

Sen får vi se hur mycket arbete och kostnad det blir för en elektriker. Då kan jag be honom sätta upp taklampor och höra om möjligheten att installera en jordfelsbrytare också som föreslaget ovan (vilket jag inte hade en aning om innan jag besökte detta forum). Vi har en liten 7-månaders kille så det var nog bra att jag hamnade här ;-)

Vi flyttar dock in i en bostadsrätt, så jag är mer tveksam till att dra jord - vet inte ens om det är min uppgift eller om det är en uppgift för föreningen.
 
Jordfelsbrytare skyddar även anläggning med ojordade uttag, med friska petskydd är det en bra höjning av säkerheten. Glöm ej att kolla om rotavdraget gäller i ditt fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.