Har precis köpt ett hus som i dagsläget värms upp med el. Eftersom vi kommer att renovera så funderar vi på att förbereda för fjärrvärme. Hur vet man om det finns fjärrvärme i området eller om det är på väg? Tack för alla tips.
 
H
Finns det fjärrvärme framme så kan du nog inte ha undgått att upplysas om detta innan köpet. Det anses helt klart som en fördel.
Om det är någon fördel för dig att dra in fjärrvärme är en annan sak. Du blir helt bunden och priset kanske inte blir så förmånligt. Finns det plats att lägga ned jordvärme kan det bli mer lönsamt i längden. Ingen kan veta säkert hur det blir i framtiden.
 
Tack för svar. Okej, ingen sa något om detta på visningen så då finns det nog itne i dagsläget. Är jordvärme samma som bergsvärme? Vi har köpt ett radhus/atriumhus så då kanske man inte kan borra, eller?
 
H
Är det vattenburen elvärme och mekanisk ventilation så brukar en ComfortZone frånluftsvärmepump kunna sänka uppvärmningskostnaderna ordentligt
 
Ring ditt elbolag för att få reda på om fjärrvärme finns eller beräknas införas i området. Om du har det i huset märker du det tydligt genom rör och värmeväxlaren.
Bara du har en liten tomt så borde det vara möjligt att borra för fjärrvärme, brukar ju borra ner under huset om det är så att man inte ska störa grannar.
 
Jag skulle nog ringa fjärrvärmebolaget för att höra om det fanns planer på en fjärrvärmeutbyggnad, inte elbolaget de säljer inte fjärrvärme.

Att säga att man blir mer bunden av att installera fjärrvärme än att installera bergvärme eller markvärme är ju inte sant. Alla alternativen kräver en stor investering och det är den investeringen som man ibland kallar inlåsning. Att investera 140 KSEK i bergvärme eller fjärrvärme skapar precis lika stor inlåsningseffekt
 
Snacket om att man blir bunden ifall man väljer fjärrvärme tycker jag är en sanning med vissa invändningar. Visst är det så att man blir sittandes i knät på den lokala fjärrvärmeleverantören och dess värmetaxor, dock är det fortfarande många verk som drivs och ägs av respektive kommun vilket därmed ofta innebär begränsade vinstintressen till skillnad mot helt privata företag. Vidare bör man fråga sig hur det förhåller sig med alternativen till fjärrvärme? Värms fastigheten upp med el via värmepump eller direktel kvarstår beroendeställningen då den avreglerade elmarknaden knappast fungerar och prisskillnaderna är marginella.
 
Magneten skrev:
Vidare bör man fråga sig hur det förhåller sig med alternativen till fjärrvärme? Värms fastigheten upp med el via värmepump eller direktel kvarstår beroendeställningen då den avreglerade elmarknaden knappast fungerar och prisskillnaderna är marginella.
Det var precis det här jag åsyftade. Det blir i praktiken ingen skillnad. Väljer man fjärrvärme är man låst till fjärrvärmebolaget och väljer man värmepump är man låst till en icke fungerande elmarknad
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.