Har funderingar på att importera polsk lättbetong till en tillbyggnad på mitt hus. Ni som har gått igenom detta får gärna dela med er av era erfarenheter. Kontaktpersoner och dylikt vore extremt tacksamt! Även ni som köpt i Sverige kanske har några bra namn? Tack på förhand!
 
Största fördelen med importerad lättbetong är att det blir billigare. Största nackdelen är att det kan bli omständigt med tanke på kommunikation. Betalning sker på plats, eller förskottsbetalning insatt på bankkonto. Jämför man med svenska återförsöljare finns det två skolor. Den ena (Aeroc, Estland) kräver förskottsbetalning eller bankgaranti, den andra (H+H Celcon, Tyskland/Danmark) mot faktura om köpet går via lokal bygghandel.

- Ytong köper du i Polen eller Tyskland. Varje bygghandel med självrespekt kan erbjuda LB-block.
- Celcon köper du antingen genom att kontakta H+H, eller deras ÅF http://www.hplush.se/aterforsaljare
Även om du får offert direkt från H+H går nog köpet via någon ÅF.
- Aeroc marknadsförs från Örebro.
 
Tack för bra info isolde! Jag såg i en annan tråd att du byggt två LB hus själv. Körde du med importerat eller köpt i Sverige? Hur ligger Svenska priser kontra Polska? Hur mycket dyrare är det med Prefab LB väggar än block (köpt i Sverige)?

Tar gärna emot tips på bra inköpsställen i Polen där man kan lösa det mesta per telefon...
 
Nu är jag snart uppe i tre. Träning ger färdighet och muskelverk, hehe.

Jag kör med importerad, men det har hänt att jag fyllt på med några pallar lokalt köpt Celcon.
Hur mycket billigare det blir är inte helt lätt att svara på, eftersom det beror mycket på vad just du får för pris hos polske ÅF:en, och framför allt hur bra pris du får av fraktbolaget.
Kostnad för block till ytterväggar, inkl. frakt och moms brukar skilja runt 50 000 kr mellan importerad och köpt lokalt. Sedan sparar man mycket på tunnfogsbruket (limmet) som lokal bygghandel tar x2 för.

Prefabväggar tillverkas i tyska anläggningar. Har inga aktuella priser, men minns att man prismässigt närmade sig ett betonghus.

Välj geografiskt område där du vill handla
Polen: http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_dystrybutorzy.php
Tyskland: http://www.xella.de/html/deu/de/ytong_baustoffhaendler.php

Bara att harkla sig och klämma ur sig en passande inledningsfras :)
 
isolde skrev:
Sedan sparar man mycket på tunnfogsbruket (limmet) som lokal bygghandel tar x2 för.
En pall lim kostar ca 3000+moms(+ ev frakt) i den lokala bygghandeln, visst kan det bli en besparing men inte så stor. Hellre ta bort en pall lim om de offererar 2 pallar, för det går sällan/aldrig åt så mycket iaf om man inte kladdar med stötfogarna. :)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.