Hej,

för några veckor sedan köpte vi ett torp som ägarna sade var från 1929. Nu har vi träffat en granne som säger att stugan minst är från 1770. Vi har tagit bort en korkmatta och trägolvet under är väldigt nerslitet, kvistarna i träet "sticker upp" en hel del. Hur tar man reda på hur gammalt det faktiskt är?

Grannen sa även att huset är ditflyttat. Det är för övrigt han som rustade torpet för 40 år sedan, då var dörrarna orginal, 160 cm höga.

Hur gör man för att få veta mer?

Tack på förhand :)
 
Själva byggnadsstilen på huset kan säga en del. Gamla kartor skulle ha kunnat hjälpa om inte huset vore ditflyttat (i vart fall om det stått ett hus på platsen vid tidpnkten X). Länsmuseet och hembygdsföreningen kan ha uppgifter också.
 
Fråga grannen hur han vet att stugan har flyttats? Har han rustat upp stugan besitter denna man massor av viktig kunskap. Säkra den medan han finns tillgänglig!

Återbruk av gamla byggnader var förr mycket vanligt. Under "torparperioden" (1750-1900) utnyttjade man utrangerade byggnader från bland annat de byar som revs ut i samband med skiftesförrättningar. Många torpare fick nöja sig med uttjänta ekonomibyggnader.

Byggnadsstil röjer, som sagt, mycket. Men också materialval avslöjar byggnaders ålder. Det mesta av inredning är oftast utslitet och utbytt flera gånger om i de flesta byggnader som är så gamla som ett par hundra år. Men om så bara själva stommen är intakt kan man dra många slutsatser av det.

Hembygdföreningar och länsmuseum kan ha info. Men man ska i första hand vända sig till den gård, varunder torpet tjänade ursprungligen. Ofta finns gamla torparavtal undanstoppade i enskilda gårdsarkiv.
 
Redigerat:
Tack för bra svar!

Enligt vår granne är vårat torp en av arbetarbostäderna till ett järnbruk som fanns i området 1670-1850. Enligt honom, har inte hunnit fråga honom hur han vet det, flyttades stugan dit på 1700-talet från en gård någon mil bort där den varit bagarstuga. Under 1900-talet förföll stugan men på 60-talet fick vår granne arrendera stugan av skogsbolaget (som ägde det då), han passade då på att rusta upp det.

De vi köpte av, köpte stugan av skogsbolaget, och de menar att tomten och stugan byggdes/gjordes i ordning 1929.

Vår granne är härligt stolt över alla moderniseringar han gjorde när han rustade... massor med köksskåp, korkmatta, stora (fula) 60-tals innerdörrar...

Trots korkmatta etc. var det bra att han tog tag i det för taket i kammaren hade rasat in och murstocken vittrat sönder men det har han återställt. Han minns dock inte att han såg något årtal inristat någonstans i timmret.

Så i dagsläget verkar torpet kunna vara mellan kanske till och med 1670 - 1929. Spännande!
 
"Skogsbolaget" (och "järnbruket" om du menar två olika) har garanterat massor av information! Kontakta bums nuvarande ägares huvudkontor och fråga efter arkivet.
 
Sådan arkeologi är spännande,hur har det gått?

Mitt hus är från 1937 men har lyckats komma i kontakt med barnen till de som byggde huset och sen växte upp här.
Fick bilder på huset och historia..
De har varit här och tittat och en del är sig likt medans där de hade ett skafferi är numera toalett osv.
 
Ja, hur har det gått:

Grannen har vi inte sett till något mer, han är mest där när vi inte är där tydligen :)
En vän till familjen som är en hejare på gamla hus har dock varit där, och tycker sig vara säker på att byggnadssättet är 1600-1700-tal. Orginalinnerdörrarna var inte mer än 150 cm höga, och trösklarna en 15-20 cm. Vi har tagit bort en plastmatta i rummet och hittat ett fint skurgolv (fullt med färgfläckar...) där man kan ana små "stigar" i rummet.

På gården har vi röjt mest hela sommaren, och hittat ett par stenmurar, två gamla husgrunder, ett halvdött äppelträd, och en härlig gammal sophög (full med porslin, burkar, emaljerade kannor o pottor).

Vihar hittat en karta hos byaföreningen där huset (gården) är med, den är från 1829. Något exakt årtal har vi inte, men vi letar vidare... ruskigt spännande är det!
 
Om man inte vet ett dugg om en fastighet, annat än fastighetsbeteckning är det faktiskt mycket SVÅRARE att kartlägga vilka som bodde där år 1939 än 1639!

Det beror på att invånarna bokfördes hus för hus i prästens husförhörslängd fram till ungefär första världskriget. I nyare tid kan man bara spåra individerna via deras släktskap med varandra. INTE efter (tidigare) bostadsadress.
 
Spännande! Givet dörrmåtten verkar det vara interiördelar kvar från minst 1700-tal, och beroende på dimensioner och hyvling av golvet kan det vara lika gammalt, även om det vore ovanligt.
Inskannade husförhörslängder, brandförsäkringar (mest större fastigheter) mm hittar man via Svar.se. Lantmäteriet/historiska kartor, ger även en överblick över kartkällorna.
Det är ju fantastiskt om man får tag i någon levande som vet något om miljön, men såvida de inte själva sett husets tidigare utseende mm är min erfaranhet att hörsägen sällan bekräftas av arkivkällorna.
 
Tack för svar.se-tipset! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.