Funderar på att köpa ett hus, men har precis fått reda på att det är blåbetong i huset.

Det finns bara en korttidsmätning på radon från 1990 som var 440 bq/m3. De mätte även Gammastrålningen var 40 mS/h.

vad göra?

/Peter
 
Blå betong ensamt är helt ofarlig. Det är den radongas som sipprar ut som ger strålningen. En så gammal mätning indikerar idag 2005 ingenting om aktuella situationen, eftersom mycket kan ha hänt med huset. Men att du nu vet om blåbetongen gör att du bör ta reda på fakta om huset. Exempelvis kan ventilationen vara helt annorlunda, gasen som kommer från blåbetongen kan idag ta helt andra vägar ut i det fria.

Ganska små åtgärder, som liknar de som kan behövas för att hålla nere fukten i en källare där plattan suger i sig fukt underifrån, kan sänka radongasmängden i husets inneklimat drastiskt och få huset att bli som grannhuset som inte har blåbetong. Varje hus är unikt, eftersom även grunden kan avge radongas som kanske är mycket mer än det blåbetongen ger. I klartext: låt undersöka huset och ta reda på aktuella fakta. Måla inte upp ett strålningsspöke utan handla på fakta.
 
Jag har själv köpt ett radonhus och sedan hoppat av köpet när vi fick klart för oss att det var skyhöga värden i sovrummen på övervåningen när det var källaren som var byggd i blåbetong.

Vi har en morfar i familjen som är professor i kärnfysik och kan mycket om strålning. Enligt honom är radonet en grundstrålning som finns överallt omkring oss. Även gammastrålning finns runt omkring oss, men i små mängder.

Vad vi kom fram till var följande.

Radonet finns som sagt i vår miljö i form av grundstrålning, men när man bygger ett hus i lera (blocken) som baseras på just "blåbetong" så är radonhalten väldigt högt koncentrerade i denna lera. Det gör att blocken avger en strålning i t.ex. källarutrymmen mm. som är högre än den normala grundstrålning som finns runt omkring oss.

Det farligaste är dock inte själva strålningen som kommer ut från väggarna utan att damm-partiklar och andra partiklar som flyger omkring i inandningsluften fångar upp strålningen och det är så vi får ner det i våra lungor. Ju dammigare det är i kombination med strålningen, desto farligare är det. Man kan bara tänka sig hur det var på 70-talet när man byggde hus i blåbetong och lade heltäckningsmatta i gillestugan :-/...

De grupper som är mest utsatta är de som i ovanstående kombination med strålning och damm även röker. Jag har inga vetenskapliga eller empiriska resultat att visa, men när vi kollade upp radon så läste vi att just rökning ökade cancer-risken i radonhus med x antal procent.

Lösningen (förutom att inte röka) är att skaffa ventilationssystem som byter ut luften i huset med så stor hastighet att partiklarna inte hinner fånga upp strålningen, men då kommer vi till nästa problem; Uppvärmningskostnaden...

Det gäller alltså att hitta en optimal mix mellan att byta ut den uppvärmda luften mot ny luft utan att kostnaderna blir för höga.

Vi i vår familj tog beslutet att inte sätta oss i ett hus med radon, men vi gjorde det bara för att vi visste om att det var radon i huset. Jag är övertygad om att vi inte hade flyttat om vi i efterhand hade fått reda på att vi bodde i ett radonhus. Jag är dessutom övertygad om att vår grund var byggd med blåbeton när jag var liten, och jag lever än... Det är som sagt upp till var och en att avgöra hur man vill göra. Till saken hör att vi har nu en son som har fått Diabetes Typ-1 och jag kan tänka mig hur mycket man hade grubblat om radonets betydelse för hans sjukdom OM vi hade bott i ett radonhus. Naturligtvis har inte radon med detta att göra, men man hade säkert fått massa griller i huvudet om någon drabbas av en sjukdom och man vet med sig att man har låtit familjen växa upp i ett radon hus.
 
Det första jag skulle göra är att begära en ny mätning. Helt klart var siffrorna från 1990 för höga för att jag skulle vilja bo där.

Nu undrar jag dock om gammastrålningssiffran verkligen kan stämma. Om jag inte är helt ute och cyklar så är 40 mSv per timme extremt högt. Den genomsnittliga stråldosen för svenskar ligger på 4 mSv per år. Ni skulle alltså få lika mycket på att vara i huset i 6 minuter som en vanlig svensk får under ett helt år. En normal lungröntgen ligger på ca 0,1 mSv tror jag. Det skulle alltså innebära att ni får i er strålning motsvarande 400 lungröntgen-undersökningar... i timmen! Siffran kan väl inte stämma, eller så hag jag helt missuppfattat saker.

Men, om ni inte med rimliga åtgärder kan få ner värdet under gränsvärdena i hela huset, så skulle i varje fall jag titta vidare på andra hus.
 
Har du verkligen rätt värde på strålningen??
Har själv köpt ett "radonhus" nyligen. Gumman som sålde har bott här sen 63 och verkade vara vid god vigör barnen är som jag förstår i klassen över normalbegåvning. Skadligheten av en radon haltigmiljö ligger nog närmare i det mentala planet. Är det någon som vet hur halterna är på ens arbetsplats?? Där tillbringar man ju faktiskt mest inomhus tid s.a.s och dammigare miljö än där har man ju inte hemma, iallfall inte jag. Vidare ska man ju avlida av både Kaffe och chips har man ju läst........
Summa summarum är uset juste? vill du bo där under en period av ditt liv?? KÖP
 
Radon är intressant, klipporna i bohuslän innehåller förmodligen en avsevärt högre halt av radon när man ligger där o glassar.
För det mesta är det grundstrålningen i marken som är boven inte blåbetongen i sig (även om den har blivit det svarta fåret)
Min far har haft 3 hus byggda i blåbetong, inga höga radonvärden där. En bekant på annan ort hade riktigt höga värden i sitt blåbetonghus, radonet kom från åsen som huset stod på. Gjorde radonbrunnar framför och bakom huset, fick sen värde på 70 på nedervågningen och 30 på övervåningen. (tidigare 900)
Som sagt tidigare, varje hus är unikt och det kan sitta i blåbetongen men det är inte alls säkert.
 
Byggarens inlägg är rätt... blåbetong ger anledning till vaksamhet och vidare utredning men ingen panik!

Fördelen är att det skrämmer många köpare och är det ingen fara så kan man kanske få ett bra hus till rätt pris, vilket ju inte är så lätt idag.
Är det blåbetong med höga radon halter skulle jag dock avstå från en god affär... och springa fort!
Att folk dör i förtid av radon är ju ingen nyhet... man dör av lungcancer!
 
Bor själv i ett blåbetonghus, och korttidsmätningen visade 220. Samtidigt som vi prisförhandlade om huset så gick rekvärdena ner från 400 till 200 dvs fördel oss.
De som hade bott här innan flyttade efter 53 år vid 90 års ålder vidare till lägenhet och var i allafall då hyfsat pigga. En ny mätning där jag försökt provocera fram högre mätvärden med igensatta ventiler mm gav medelvärde 126 så jag är ganska nöjd.
Siporexen det är byggt av är den gråblå levererad från Dalby i Skåne.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.