Har noterat att vår diskbänk inte är jordad. Det finns plast i anslutningsrören. Hur jordar man denna? Kan man dra en jordledare från plåten till ett av kopparrören lite längre ned? Eller är detta overkill?

Samma sak med badkaret. Här är dock blandaren (på vägg) jordad genom kopparrören. Kan man således jorda genom kopparrören?
 
Varför ska du jorda diskbänken? Nu har du säkerhet genom isolerad miljö.
Samma sak med karet, har väl aldrig någonsin avsiktligt jordats.

Protte
 
Dvs minsta insats!
 
Var på en kurs för ett tag sen och kursledaren sa att det blev mer och mer vanligt att folk ville POT-jorda "saker och ting" i hemmet... (tex, diskbänkar osv)
 
Vid arbeten i metallcisterner, dvs då ALLT i omgivningen är ledande (och jordat) så är det hårda krav på elsäkerheten pga att vart man än hoppar så finns något ledande. Ska vi börja jorda all metall i vår omgivning så måste vi höja isolationsgraden på våra apparater också.

Protte
 
Hur menar du nu? Redan idag är det svårt att hitta utrymmen där det säkert är tillräckligt isolerat för att man ska överleva kontakt med fas.

Om allt är jordat och korrekt potentialutjämnat så kan farliga beröringsspänningar bara finnas i delar som är i kontakt med fas men ej jord. Sannolikheten är snog större att en späninngssatt, utsatt, del kommer i kontakt med jord innan det kommer i kontakt med en människa.
 
Om vi potentialutjämnar allt i vår omgivning:
Den skyddsjordade apparaten du håller i har 2 fel (mot det ska man inte behöva skydda mot, bara enkelfel) att skyddsjorden är avbruten OCH det är en överledning mot höljet från fas och sedan kommer åt en jordad pryl finns chansen att man kan backa undan men om man då stöter mot något annat som är jordat gör att man rycker till åt ett annat håll och där är också jord.

Sedan åker man omkring som en flipperkula tills GAME OVER.

Protte

PS fundera över varför det är hårdare krav i ett badrum, där finns mycken bra jordkontakt.
 
Det är vanligt i storbritannien att man jordar hadfat och badkar. Kom att tänka på detta vid ett toabeök i till London och tittade under handfatet. Mycket riktigt en gul/grön tråd kom ut genom väggen och var ansluten till handfatet med en sko. Hoppas bara att tråden var ansluten i andra änden också ;-)
Om jag inte missminner mig så såg jag detta i Skottland också.
 
Redan idag är så mycket jordat mer eller mindre bra (golven leder t.ex. ibland nog för att fungera som jord). Metoden med isolerad miljö har aldrig fungerat bra. Dvs, ett elfel som inte avbryts är redan idag farligt. Alltså gäller det att bryta felet så snabbt att risken för skada minskas.

Två kompletterande metoder att minska tiden för fel finns - jordfelsbrytare och skyddsjordning. Med båda på plats är risken som minst. (Skyddsjorden ser till att de flesta fel avbryts innan någon människa rör den spänningsförande delen, samt ger ett extra skydd vid felfunktion i jordfelsbrytaren.

I badrum har tillåter man ju numera 220V-matade apparater just för att det är relativt äskert. Förbuden i de högre zonerna har delvis med att materielen inte är gjord för vattenspolning.

I badrum har man vatten som kan leda el och därmed tränga igenom många vanliga beröringsskydd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.