Hej

Vi har en gård och är lite intresserade av att riva en fallfärdig lada och bygga upp nytt. Någon som har en ide om vad det kan kosta för bara skalet dvs, platta, väggar i sten samt tak. Markytan är stor - 200 kvm.

mvh

Per
 
Intervallet 350-500 Kkr inkl el och moms, men exkl vvs.
 
billy_baver skrev:
Intervallet 350-500 Kkr inkl el och moms, men exkl vvs.
Vad är det för material då? Lättbetong?

Det låter annars i underkant.

När vi byggde så fick vi betala ungefär 875.000 för rest lättklinkerbetongstomme (inkl bjälklag och väggar på nedervåning).

En platta kostar väl allt emellan 50 och 150 tusen beroende på var man bygger och hur mycket man gör själv.

Takstolar går väl på runt 20 000 (gissning)

Råspont, papp, läkt och pannor kanske 75000?

Men som sagt det finns ju olika material och mycket beror på hur mycket man gör själv.
 
Håler med Bergling.
350-500 kkr kommerman inte långt med. Det blir nog bara ett luftslott.
Plattan med schakt, singel o isolering under kostar nog 150 kkr med arbete.
Väggar med 300 mm lttbtg kostar väl minst 800:-/m2. 250 m2 vägg. ca 200 kkr.
Puts på 250 m2 * 600;- =150 kkr
Tak ca 100 kkr. SUMMA ca 600 000:- exkl el ,vvs mm
 
Min siffra kan mycket väl vara i underkant. Dels är den baserad på fem år gammal erfarenhet, och dels är den ett försök att bryta ut delkostnad för det man kan kalla "skal".

Jag räknade exempelvis inte in en isolerad platta, utan modell "enklare maskinhall". Och frågan är förstås om man inte redan från början ska åtminstone förbereda en aning högre standard senare.
 
Ja, det beror på vad pberntson har i åtanke. Idag kostar en kvadratmeter platta inkl. golvvärme 1500-2000 kr, inkl. moms. Redan där ryker minst 300 tusen kronor för en 200 kvm stor platta. Kolla i sektionen för grund och markarbeten. Lättbetong hos lokal bygghandel kostar 600+ kr/m2. Vad hantverkare debiterar kan var och en räkna ut själv.
En "enkel" platta utan golvvärme och endast 20cm cellplast blir något billigare, men det är fel post att spara på.
 
Spännvidd och byggnadshöjd påverkar dessutom kostnaden mer än byggytan. TS borde kanske leverera detaljer innan man gissar siffror.
 
isolde skriver att lättbetong kostar 600:-/m2 hos lokal bygghandel. Men man går väl till en leverantör om man ska bygga ett 200 m2 stort hus. Denna byggnad ska ju ersätta en lada. 20 cm lättbetong kan du köpa för ca 400:-/m2 fritt levererat.
Golvvärme tror jag inte man lägger i en lada.
Men som billy_baver skriver, att om TS levererar lite mer detaljer, kan han få en bra kostnadskalkyl.
 
Varför bygga i lättbetong när man ersätter en fallfärdig lada ? Lecasten är mycket billigare och isolerar bättre än en fallfärdig lada. Betonghålsten är ännu billigare.
En oisolerad platta utan golvvärme duger gott, det kostar långt under tusenlappen per m2 inklusive allt arbete.
Utanpåliggande el borde inte kosta mer än 15 000 kr för två-tre trefas uttag och några enfas väggkontakter.

Frågan är om en sån här byggnad kanske räcker med att putsa på utsidan endast, kanske räcker det med enbart slamning på utsidan. Visst blir det fulare än puts, men det blir snyggare än fallfärdigt trä.

Tak i plåt minskar kostnaderna för både takmaterial och underliggande takkonstruktion.

500 000 borde man komma långt på, kanske rentav ända fram.

mvh
 
Redigerat:
bengan6 skrev:
Denna byggnad ska ju ersätta en lada. 20 cm lättbetong kan du köpa för ca 400:-/m2 fritt levererat. Golvvärme tror jag inte man lägger i en lada.
Det kan man alldeles säkert.
Meningen "Vi har en gård och är lite intresserade av att riva en fallfärdig lada och bygga upp nytt" ställde till det. Trodde det rörde sig om ett hus på stället där ladan står i dagläget, och inte om nybyggnation av en ny lada. Ska det vara en maskinhall kan man visst ha golvvärme. Inget dumt alls.
 
skulle vara bra med mått och vad som är tänkt att bli men räknar man lågt på det så ser jag ett mycket lägre pris men då förutsätter man att man inte betalar nått för markarbete och gör allt jobb själv

och räknar man på att huset är 7x30m ytermått och det ska vara 4m höga väggar så blir det ca 300m2 vägg och inget problem met takstolar heller då

så tar man 20cm frigg och sen 10cm mittarmerad betong med golvvärme i och är det typ maskinhall så behöver inte slingorna ligga så tätt heller så då borde det räcka med 240m 20mm slang = 4400kr och armering och platta med allt ca 300kr/m2 och vägg med leca på typ byggmax med 19cm tjock borde bli ca 250kr/m2

så ungefär 300*210=63000kr platta + 250*300=75000kr vägg ~150kkr med värmesslang och sen hur man vill ha taket och med isolering så det bör inte vara omöjligt att komma billigt undan men skulle vara bra med mer info om vad frågeställaren var ute efter och hur det ska se ut eller om han tom ska använda befintlig platta eller ej
 
tack för alla svar - lite semester har gjort att svaret dragit ut på det.

Tanken är att riva och bygga nytt för boende, det som kan behållas är bägge gavlarna. finns ingen bef platta så det blir ny platta över hela ytan med golvvärme.

vi behäver inte ytan just nu men ladan är en direkt fara i det skick den är nu och vi vill gärna bygga upp "skalet" omgående för att behålla vår fyrlängade gård.

mvh

Per
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.