Hej

Undrar bara lite över nybygge kontra renovering. Då vi har en sommarstuga som vi vill bygga om till ett permanent-hus (vid havet) har vi allsköns problem med grannar, utsikt etc

Vi funderar nu på om "renovering" kan vara ett alternativ till nybygge? Dock vill vi bygga en vernada etc så att befintligt hus kommer inte att stämma med nytt hus enligt nedan (rött = nytt)

tjuvkil-renovering.JPG

Dvs kan detta vara en renovering eller vad regler finns/gäller och kan de hjälpa oss att få bygga ett 1-1/2 plans hus istället för enplans hus på "befintlig plats" ??

Tpf
mvh
 
Formellt måste du begära in både rivningslov för att avlägsna befintligt hus och bygglov för det nya. Så enkelt är det.

Vill ni slippa göra bygget tillstånds- och anmälningspliktigt får ni inte ändra exteriören på befintligt hus. Ni får heller inte förändra exempelvis VVS eller bärande konstruktion.
 
Tack men fråfgan är mer om vi kan anse att detta blir en renovering eftersom den nya grunden (med verandan) kommer att skilja sig väsentligt från den gamla som är mer enkelt rektangulär?

Bygglov och rivning är ingra problem utan mer om det nya kan anses som en renovering? På spåvis kan vi ju bygga "nytt" men ändå behålla plats och höjd på grunden?!

Tpf
Mvh//snoofy
 
Det kan vara väldans viktigt att ni håller er inom ramarna för en renovering då ert nuvarande hus kan vara godkänt, men som ni vid ett liknande nybygge inte får ett godkänt bygglov för.

Tror dock att det är rätt lätt att falla under renoveringskategorin så det ska nog inte vara några problem. Men allt handlar ju om vad de lokala gubbarna säger...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.