Vårt 1½-planshus (2002) är väldigt varmt, främst på ovanvåningen, så här i sommartider. På nedre plan är det också varmt men inte så som på ovanvåningen. Det sydvästliga läget bidrar naturligtvis till detta. Då vi funderar på att bygga ett 1-planshus i samma väderstreck med betydligt större fönster undrar jag vad man kan göra för att slippa bo i ett drivhus? Vad finns det för alternativ och hur har du/ni löst det hela?
 
1. Markiser
2. Dyrt specialglas som reflekterar tillbaka värmestrålning. Funkar sådär.
3. Bergvärme med frikyla
4. Separat kyla om man inte skaffar bergvärmeanläggning.
 
2:a: villan skrev:
Då vi funderar på att bygga ett 1-planshus i samma väderstreck med betydligt större fönster undrar jag vad man kan göra för att slippa bo i ett drivhus? Vad finns det för alternativ och hur har du/ni löst det hela?
Bygga åt norr...hur man än vänder sig är ändan bak.
Alt aircondition med tillräcklig effekt.
 
Markiser, att stänga ute värmen så tidigt som möjligt.

Protte
 
Tackar! Bergvärme med frikyla ska nu undersökas närmare. Markiser kan också bli aktuellt.
 
Hemmakatten
Vi har 17 meter fönstervägg (från golv till tak) i sydsydvästläge. Vi har alltid behaglig värme inomhus.

Den största anledningen till att det inte blir olidlig hett är att vi har en altan längs huset där taket är utdraget över altanen. 1,3 m har jag för mig det ena taket sticker ut, det andra 1,8m. Det är fullt tillräckligt för att skärma av det mesta av solen.

Den andra anledningen är att vi har mycket isolering i taket, 55cm. Det är en enplansvilla med låglutande tak och ingen vind. Isoleringen skyddar ju även mot värme.

Den tredje anledningen är att vi har sex (helglas)dörrar i huset i alla fyra väderstreck. det ger möjlighet att att ha öppet och fläkta igenom huset vid extra varma dagar.

Någon AC har vi inte och har inte känt något behov av.
 
Känns väldigt svalt och skönt i vårat tvåvåningshus när vi drar igång Ac med ca 7000watt kyleffekt..
 
ja det är ju väldigt jobbigt med värmen i sverige ja minns för ca 10 år sen då var det varmt i över 4 veckor på ett år phuu va jobbigt det var tur att det inte är så ofta fniss
 
Den här sommaren får vi köra med värme för att det ska hålla sig över 20 grader.

Protte
 
Yxet: vi har fortfarande väldigt varmt i huset trots att den värsta värmeböljan är över. Sovrummet på ovanvåningen ligger åt öster och håller 25-28 grader på morgonen. Kanske bor du i stenhus som håller jämnare (lägre?) temperatur? Nya och energieffektiva trähusvillor tenderar att hålla kvar den värme som skapats och inneklimatet blir därefter.

Nu är tyvärr bergvärme inte aktuellt i södra Skåne. Kan man kombinera jordvärme med frikyla?
 
Vi har också det här problemet, ska bli intressant att se om du får fler svar.

Hittills har vi löst problemet genom att öppna dörrar och fönster så det blir tvärdrag eller genom att använda fläktar men det är jobbigt på mornarna eftersom vi på nätterna bara vill ha ett par fönster öppna och då mkt litet. Och då vaknar man lätt i en bastu ...
 
Mura upp ett riktigt stenhus vid ert nästa bygge då blir det svalt på sommaren och behåller värmen långt in på hösten, betongplatta på lecakulor, leca eller lättbetong som dubbelmur i vägg med stenull i mellan, gjutet valv med uppstolpat tak så blir takkonstruktionen mycket enkel.
Allting platsbyggt och skarvfritt med släta ytor.
Fritt från organiskt material så när som på tak och inrede.
Tveksamma tätskickt som plasfolie och olika primer och tätmassa bakom kakel och klinker behövs ej.
 
Att ha ett fönster lite på glänt gör bara att luften på nedre våningen flyttas upp till sängkammaren. Fullt öppet fönster så att luft både kan passera ut och in och kanske tom att ha sovrumsdörren stängd ska de va. Prova hur luften rör sig med ett stearinljus eller med nåt som ryker. Luften går ut genom övre delen av fönstret och ny luft kommer in i nederkant. Har morgonsolen värmt upp ytterväggen så blir kyleffekten ganska mager. En omgång med trädgårdsslangen brukar göra susen(om det är bra i längden är tveksamt) . Har man eget 10-gradigt vatten kan man ju koppla trädgårdsslangen till en fläktkonvektor och returslangen kan ju dras upp på taket för att fukta takplattorna vilket sänker värmebelastningen från taket och vattnet som kommer ur stupröret kan ju användas till att vattna blommorna
 
Mats Lj skrev:
Mura upp ett riktigt stenhus vid ert nästa bygge då blir det svalt på sommaren och behåller värmen långt in på hösten, betongplatta på lecakulor, leca eller lättbetong som dubbelmur i vägg med stenull i mellan, gjutet valv med uppstolpat tak så blir takkonstruktionen mycket enkel.
Allting platsbyggt och skarvfritt med släta ytor.
Fritt från organiskt material så när som på tak och inrede.
Tveksamma tätskickt som plasfolie och olika primer och tätmassa bakom kakel och klinker behövs ej.
Stenhus är absolut intressant, men enligt vad jag läst ca 40% dyrare än motsvarande trähus. Just nu undersöker vi om inte en luftvärmepump med kyla kan lösa våra behov.

Tack för alla svar hittills. Öppna fönster är inget alternativ för oss pga gräsallergi.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.