I källaren på mitt hus så finns det en oljepanna installerad. Eftersom huset är byggt 1927 så är väl detta inte den ursprungliga värmekällan. Det hade varit intressant att veta hur det såg ut i källaren när huset byggdes och vilka värmekällor som användes.

Några ledtrådar finns:

1. Jag vet att huset en gång har fungerat som två lägenheter.

2. På entreplan finns ett spjäll i murstocken.

3. I källaren finns luckan till en bakugn bevarad

4. Murstocken innehåller 6 st olika pipor

Är det någon som med ovanstående ledtrådar kan våga sig på en gissning på ursprungliga värmeekälla och funktioner i huset?
Är det någon som känner till bra litteratur på murstockens funktion i ett äldre hus?
 
Hur stort är huset? Hur många rum? Värmen i gamla hus från Byggförlaget är bra.
 
Mera frågor, har du ventiler i rummen som är kopplade till imkanaler i skorstenen?
Imkanalerna brukar vara av mindre dimension i skorstenen, och uppe på skorstenen brukar de kännas igen på att det inte är nåt sot i dom.
Eller verkar alla 6 piporna vara för eldstäder?
 
I källaren har vi en tvättstuga och resten är förrådsutrymme, ( Fritt runt oljepannan). På Entreplanet finns det en relativt stor hall och ett kök och två rum. På ovanvåningen finns det två rum och två rejäla garderober. I garderoberna är det dock ingen uppvärmning. Ovanpå detta finns det en oinredd vind.

I tvättstugan ser jag att det går en kanal upp i murstocken, men i de övriga rummen ser jag inte att det går några kanaler. Jag har ventiler i fasaden.

Hela huset är på ca 100m2 och biytan är på 60m2
 
En gissning kommer här: I källaren pannmur med eldad gryta (nog riven) för tvätt och ev. bakugn (samma kanal). Sen skulle jag tro att varje (sov)rum har haft sin kakelugn eller kamin, hallen har nog varit oeldad, det beror lite var i huset den ligger. Vedspis i de båda köken. Det ger tre kakelugnar/kaminer, två köksspisar och en pannmur. En stor murmassa värmer själv en hel del också. Ventilerna i rummen är nog igensatta sen länge.
 
Beror nog lite på var huset ligger, men i en stad skulle jag gissa på att huset värmts med en kol- eller kokspanna, om det finns gamla element i huset. En pannmur för tvätt i källaren är högst troligt. Det har säkert varit ventiler i samtliga rum samt en öppen spis i hallen. Flera ventiler har säkert delats av samma imkanal. Ventilerna i fasaden satt nog i skafferiet.
Kakelugnar var ju hopplöst omoderna på 20-talet, men om det funnits, borde spår finnas i golvet.

 
1927 borde det varit en kolbinge i källarutrymmet där den kol o ved eldade pannan stod. element och vattenburet med självtryck (ingen cirk-pump). Men man kan inte veta säkert då det alltid funnits människor som gått sina egna vägar, och varit rädda för nymodigheter.
Långt in på 80-talet fanns det fortfarande villor/bostäder som använde utedass/torrklosett i Malmöområdet, (i centrala stan också) Det var i regel "gubbar" som inte ville koppla in sig på kommunens avloppsnät pga kostnadsskäl får man förmoda.
 
Johan75 skrev:
I tvättstugan ser jag att det går en kanal upp i murstocken, men i de övriga rummen ser jag inte att det går några kanaler. Jag har ventiler i fasaden.
Är det ett tegelhus med väggar byggda som dubbelmur med en luftspalt emellan så är ventiler i fasaden till att vädra detta luftspalt i yterväggar (på 2 olika nivåer). Så har vi det i ett 1938 hus.
Översta rummen kunde ha haft ventilationventiler i taket som leddes ut på vinden och vidare övet hustak med en fuskskorsten om huset hade 2 symetriskt placerade skorstenar. Siter skorsten centrerat på taket så är min gissning fel.
Mest troligt att på sommarna vädrades huset genom att öppna fönster och på vintrarna skapade kaminer ett vädring när dom eldades. Har det varit radiatorer från själva början så användes självdragventilation i skorstenens många kanaler. Pannan+tvätt+ 2 köksspisar =4. Så är bara två ventilationskanaler kvar ... en för varje lägenhet?
Det kunde ha funnits ett badrum i källaren om det överhuvudtaget fanns ett. Eller bara en enkel badkar i tvättrummet ?
Skafferi kunde man ha i källaren också - ett litet rum långt bort från pannan och med litet fönster?
I två lägenheter på 100m2 yta fanns det inte så mycket plats för lyx.
gaia
 
Jag tar tillbaka, och hävdar också kol. Såg inte årtalet i min genomläsning och siktade på sekelskifte... :-X
 
Tack för alla svar!

Jag tror inte att det har funnits kakelugnar, ser inga spår efter det. Däremot stämmer det nog att det har funnits någon sorts kamin i hallen eftersom det sitter ett spjäll där. Från början var huset rappat, men det är sedan tillägsisolerat och har numera träpanel.
Hur ser en pannmur ut?
 
Kakelugn i ett hus byggt 27 låter helt osannolikt. Jag har samma hustyp som du och har också funderat en del. Det enda jag vet är att det fanns en pannmur i källaren (för tvätt), det finns med på originalritningen. Resterande fem pipor är ett litet mysterium. Möjligen en kamin, troligare en köksspis. Resterande självdragsvent. I dag är det oljepanna, immkanal/köksfläkt, kakelugn (ny) och tre självdrag.
 
En pannmur är en rund "balja" på fötter som man eldar i ett utrymme under "baljbotten". Den är kopplad till murstocken med ett rör, som ex en kamin.
 
synpunkter skrev:
Kakelugn i ett hus byggt 27 låter helt osannolikt. Jag har samma hustyp som du och har också funderat en del. Det enda jag vet är att det fanns en pannmur i källaren (för tvätt), det finns med på originalritningen. Resterande fem pipor är ett litet mysterium. Möjligen en kamin, troligare en köksspis. Resterande självdragsvent. I dag är det oljepanna, immkanal/köksfläkt, kakelugn (ny) och tre självdrag.  
Nä, Saturnus  ;) inte alls osannolikt! Jag har precis sålt mitt hus ganska centralt i Malmö (tyckte du nämnde denna stad nyligen  ;)); av de ca 60 husen på ca 95-115 kvm, ursprungligen 2-familjshus, byggda mellan 1920-1929, var samtliga utrustade med kakelugn i nederlägenheten, järnspisar i de bägge köken, koks-och bykpanna i källaren där även toa fanns för bägge familjer. Murstock med 6 kanaler. Vattenburna 'klumpiga' (men effektiva) järnelement - troligen utan cirkpump på den tiden.  Skulle alltså tro att 5 kanaler var avsedda för värmekällor och den 6:e för ventilation från tvättstugan. Ventiler med självdrag i fasaden i samtliga rum och i kattvindarnas gavlar.

Mitt hus är ett "urtypiskt" skånskt stadshus och av 'egnahemstyp'. Det beror alltså helt på var i landet Johan har sitt hus, precis som Jesper nämner.

Jag lämnade huset med fungerande (numera ganska gammal) oljepanna vilket inneburit att skorstenen varit i funktion hela 1900-talet. Merparten av områdets hus övergick till fjärrvärme för ca 25 år sedan då följaktligen skorstenen inte längre användes. Efter kanske 15 år började problemen då man inte tänkt på
a) skorstenens död gav fuktproblem
b) självdraget inte funkade pga att många tegelklätt de tidigare putsade fasaderna och satt igen de gamla ventilerna
c) bytt ut fönstren till helt täta termoglas och samtidigt tilläggsisolerat huset

Några har fått komplettera med avancerad luftventilationsanläggning i källaren; andra har satt igen skorstenen helt med problem som ännu inte blivit outhärdiga.

Om Johan avser byta ut oljepannan så småningom är det viktigt att gå över hela uppvärmnings/ventilationssystemet samtidigt och göra detta i kombination med ev tilläggsisolering. Idag vet vi bättre men många missade detta för 15 år sedan. Hade jag själv bott kvar i huset hade jag renoverat murstocken (dyrt!) och gått över till pellets men behållit den ursprungliga funktionen. Dessa gamla hus är oftast ytterligt gediget byggda och värmekällan var optimal.

Begär in ursprungsritningen på huset! Originalritningen till mitt eget hus medföljde försäljningen.
 
Mina föräldrars hus är byggt 1921 och i det har det funnits både kakelugnar och öppen spis. (dessutom en AGA  :'(). Detta hus är en prästgård, skitstor och timrad, vilket ju också var lite ovanligt. Så man ska inte helt utesluta kakelugnar. Detta hus hade också modern kol/kokspanna...
Jag kan tänka mig att byggherrarna hade lite olika preferenser, och att landsänden bestämmde. Denna gård står i västernorrland.
 
Jag bor i Uddevalla.
Själva tanken med denna tråd var att jag skulle skaffa mig lite information innan ett närstående byte av värmesystem.
Jag har haft funderingar på bergvärme, luftvärme och ev fjärrvärme om det skulle bli aktuellt.
Jag tror dock att man behöver ta hänsyn till hur huset och dess olika funktioner var tänkta att fungera innan man börjar rota i saker.
Därför har jag nu förkastat tanken på värmepump och mitt fokus ligger nu på en pelletsbrännare. Jag har även funderat på att låta installera en braskamin som kan hjälpa till och "myselda" lite. Jag har haft lite problem med murstocken och skall sätta in rör i de kanaler som behövs.
Till sist så har jag gått och sneglat på den den ugnsluckan som är bevarad och tycker att det skulle vara häftigt med en egen bakugn i källaren. Man skulle kunna göra grymma pizzor i den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.