Hej!

Vi har funderat länge och väl på ett hus som vi tycker mycket om. Huset var utlagt för mer än ett år sedan för 5,9 Mkr. Då var det ganska sunkigt, och blev inte sålt. Nu är det renoverat inuti, superfräscht och utgångspriset är 4,5 Mkr. Vi tycker detta är helt ok för huset, men lite i dyraste laget för oss eftersom vi måste sälja bostadsrätten rel snart för att få loss pengar till handpenning. Vi har föreslagit 200tKr under utropspris och imorgon ska vi träffas. Vi är de enda som bjuder på huset nu.

Mäklaren har kontaktat oss och vill att vi träffar säljarna och honom imorgon. Känner visst obehag/pirrande i magen.

Tips!:confused:
 
Kolla den där renoveringen noga. Det låter som en "bilhandlarrenovering". Stor risk att man fuskat med det ena och det andra.
 
Renoverat och sänkt priset 1.4M? Du skrev inte fel siffror?
 
Som sagt, kolla upp renoveringen noga!!!
har de själva gjort renoveringen?
Om så fallet, var extra vaksam....
Man har ju inte samma dedikering till att vara extra noggrann när man ska sälja.....Hur somhelst, om det blir affär, anlita ett bra företag som gör en grundlig besiktning, du kan ju alltid häva köpet om det skulle vara en katastrof....
 
Har kollat renoveringen. Den verkar vara i sin ordning faktiskt. Det är mest ett badrum som bytts ut, men detta är helrenoverat med nytt tätskikt, inredning och kakel/klinker. Dessutom har fula tegelväggar inomhus putsats samt tapeter rivits ut och allt är nu vitmålat. En del skjutdörrar har bytts ut, samt en vägg har tagits ned.

Vi hade tänkt att besiktiga huset med hjälp av Densia el liknande. Erfarenhet av dessa grundigare besiktningar? Det finns en besiktning av anticimex från förra året innan renoveringen, och den visade inte på några större brister då. Men jag liter inte på den typen av besiktning.

Tack för att ni finns här och ger ilite tips och idéer. Tror själv att det är ett superbra pris nu, men man blir ju lite misstänksam...
 
Var där i 2 timmar i förrgår tillsammans med mäklaren och en ventilationsexpert, då jag klagat på driftskostnaden och ville ha några punkter klarlagda. Det verkar som om vi kan koppla på en värmeväxlare så att det går att återvinna energin. Ska få offert på detta i veckan. Annaars har det mest varit driftskostnaden som har skrämt oss med detta hus, som verkligen verkar vara gediget byggt.
 
Thomas59
Har dom gjort badrumsrenoveringen själva eller anlitat våtrumsbehöriga hantverkare. Har dom gjort det själva bör ni vara YTTERST misstänksamma och kolla allt, kolla alla kvitton särskilt på mångden tätskikt/m2 som dom lagt på, kolla infästningar (plugg/silicone), rörgenomföringar, fall. Ta med en tapetlinjal eller motsv med "rännor" och en stålkula och kolla i alla upptänkliga vinklar att det rullar rätt, ta med ett långt vattenpass och kolla storleken på fallet dels i badrummet i stort och dels på ytor som vattenbegjuts regelbundet, kolla el, kolla intyg från elektriker ang värmegolv om sådant finns, kolla ventiulation, kolla avrinning i avlopp mm mm.

Är jobbet gjort av behörig firma bör ni få se kvitton och intyg/garanti.

Ang driftskostnaden: Hur stor är den uppvärmda ytan, vad är uppvärmningskostnaden, hur värms huset idag? är det mekanisk frånluftsventilation(typ kanalfläkt) utan återvinning idag eller självdrag eller annat? Frånluftsåtervinning kan ju ge en viss del besparing men förvänta er inga under. Viktigt att allt dimensioneras med tilluftsventiler med rätt genomströmning och kallrasskydd samt utsug i kök och våtutrymmen. Viktigt att allt mäts och justera mht genomflöde. Kan bli en ganska omfattande installation om inte själva ventilationssystemet finns på plats idag ochg är rätt dimensionerat.
 
Thomas59

Tack för tipsen. Är ny här och det är vårt första hus vi ska köpa. Ventilationssystemet finns på plats och är snarast överdimensionerat enligt ventilationsfirman som var där. Finns både tilluft och frånluft i separata kanaler.

Har redan tänkt be om kvitton från badrumsrenoveringen, den är inte klar ännu. Inredningen får vi välja själva om det blir aktuellt.

Säljaren har flera fastigheter, och denna har stått tom länge nu pga renoveringen. De verkar vilja bli av med den. Svårsåld pga priset då vi inte bor i storstadsområde. 5,9 var ett hutlöst pris som de aldrig skulle ha fått den såld för, så det kan man inte utgå ifrån...
 
Alltså, jag får lite ångest av detta... ;-)

Tänk om de säger att vi får köpa huset! FUnderingarna annars går kring detta hus eller bygga nytt för samma kostnad. Känns som om man får MYCKET mer för pengarna i det färdiga huset, och kan flytta in nu.

Samtidigt är ju 4,3 miljoner sjukt mycket pengar för ett gammalt hus.
Snälla ,hjälp mig att bolla lite ide´er.
 
Du skriver en hel del om själva huset, men resten då? Är det ett område där ni verkligen vill bo? Finns de servicefunktioner ni behöver (dagis, skola, apotek, livsmedelsbutik, bank, post, kommunikationer etc.?)
Det enda man inte kan ändra på efter ett husköp är ju läget. Som jag fått lära mig är det följande rangordning som gäller när man väljer vilket hus man ska köpa (förutsatt att plånboken medger det förstås):

1. Läget
2. Läget
3. Läget
4. Hjärtat
5. Husets skick
 
F
Hur är läget? Vad skulle en tomt kosta i samma område/läge? Är det nåt annat som måste åtgärdas på huset eller är allt klart (uppfart, gångar, altan, uterum trädgård mm)

Då mäklarn vill träffa er tillsammans med säljarn så kommer dom antagligen att försöka pressa er till den ökända "halva vägen var" dvs dom vill ha en hundring till.
 
Läget är helt ok. Det tar ca 15 minuter på cykel till jobbet, vilket är ett krav. 10 min gångavstånd till vattnet för att bada.
Vi behöver som sagt sätta in värmeväxlare, och det kostar en del. Vi har räknat med max 300 000:- för detta.(tror dock att detta är ytterst väl tilltaget...)

Motsvarande tomt fast mindre skulle kosta minst 1,5 Mkr, fast de går inte att få tag i.

Älskar de stora ytorna i huset. Alla andra hus känns instängda nu när vi varit i detta. 260 kvm boyta... Jobbigt när man är förälskad i ett hus. Vi skulle dock kunna tänla oss att bygga också, men då vill vi rita huset från början. Tomt kostar som sagt minst 1,5 inom ett rimligt avstånd från jobb.

Aaaahhh! Svårt
 
F
Är det som du säger att rördraging med frånluft från tvättstuga badrum och kök och tilluft till övriga rum redan finns så är 300 000:- i överöverkant. Ett "top of the line" FTX aggregat för den husstorleken kostar strax under 30 000:-. En del rördragning blir det antagligen men klart under 100 000:- skall det kosta om merparten av rören redan finns. Tänk på att arbetskostnaden för en sån installation antatagligen faller in under ROT-avdraget med så det lär bli ännu billigare.
 
Jo jag vet! Nu ska vi snart åka dit. Mäklaren ringde precis och de ska ha en visning nu ikväll 1 timme innan vi kommer. Men hur som helst vi står fast vid vårt bud, Behöver kolla rören och dräneringen också med kamera.

Uppdaterar senare.
 
Hej Hustyrannen!

Kom precis därifrån. Vet inte om vi blev klokare. Det verkar var i sin ordning med renoveringen, finns papper och dokumentation på allt. De ville att vi betalade 100 000:- under utgångspriset, så nu är frågan om vi ska köra på. Räknar för fullt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.