Vi har tittat på ett hus som vi kommer att bjuda på. Nuvarande värmesystem är direkt-el + vedspis i köket samt 2 kakelugnar i de två övriga rummen på bottenvåningen och en kakelugn i ett rum på övervåningen. Totalt är huset på ca 125 kvm med två sovrum på övre plan och 2 rok+badrum på bottenv.

Köper vi huset vill vi gärna göra om värmesystemet men det är ju en djungel. Nån som har några tips? I början vill vi ju även byta ut nuvarande element mot oljeradiatorer. Är de bra och effektiva?

Vi är helt okunniga på området så alla tips mottages tacksamt :)
 
Skulle föreslå pelletskamin men det är ju inte fler eldstäder ni behöver. Behåll radiatorerna (oljeradiatorer är bättre men inte mkt), installera en luft - luft värmepump (relativt billigt) för de pengarna istället och när inte den ger tillräckligt med värme ( när det blir neråt 10 minus) så elda på ordentligt. Ni ju dessutom kvar radiatorerna som backup. Det blir nog det vettigaste enl min åsikt.
;)
 
Det beror ju bland annat på hur bekväma ni är med tanke på om ni vill hålla på och elda hela dagarna eller om ni vill ha ett system som i stort ska sköta sig själv.

Att byta raditorerna mot oljefyllda dito kommer inte att ge någon större besparing med tanke på att alla elradiatorer har en verkningsgrad på i stort sett 100% oavsett om dom är oljefyllda eller inte. (All tillförd energi blir värme.)

Jag förmodar att det är ett gammalt hus med tanke på vedspis och kakelugnar, så huset kanske har en timmerstomme som kalluften blåser rakt in genom?
(Vi har ett par bekanta som trots sjövärmepump hade ~40.000 kronor i driftskostnad i ett stort timmerhus......)

 
3 kakelugnar på 125m2 borde värma mer än tillräckligt, men det blir en hel del slitande med ved och aska.
Veden skall ju staplas och inhandlas också, inte bara eldas med.
Finns värmepumpar med "mini vattenburet system" som kanske kan vara intressant?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.