Håller just nu på och bygger ett hus i lösvirke på totalentreprenad. Vi har tecknat byggfelsförsäkring med bostadsgaranti. Men vem besiktigar huset när det står färdigt? Enligt Bostada är det den som är kvalitetsansvarig. Stämmer det? Är alla kvalitetsansvariga besiktningsmän också? Har inte haft mycket kontakt med kvalitetsanvarig under byggets gång och vill absolut ha en grundlig besiktning innan man flyttar in.
 
Den som är KA är ju "din man". Det är han som för Din räkning kollar bygget genom att sammanställa de kontrolldokument som entreprenören skall bekräfta och som byggnadsnämnden kräver enlig beslut vid samrådsmötet. När det är fråga om ett lösvirkeshus finns säkert också många andra detaljer som KA bör kolla.

En besiktningsman skall vara opartisk, d.v.s. han får inte ha några uppdrag eller liknande vare sig för beställaren eller entreprenören. Då han ju har KA-uppdraget för Dig så är han att anse som partisk. Entreprenören kan slå ner på detta.

Eftersom Du haft så lite kontakt med KA är det förmodligen inte Du utan entreprenören som i praktiken utsett honom. I detta kan det finnas en risk att han inte bevakar Dina intressen ordentligt.

Du bör utse en certifierad opartisk besiktningsman. Byggnadsnämnden kan nog anvisa en sådan. Annars kan Du gå in på SITAC´s hemsida. Det är SITAC som certifierar besiktningsmän och de finns där uppdelade länsvis.

En KA kan i och för sig ha kompetens som besiktningsman, men får som sagt inte vara det enligt konsumenttjänstlagen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.