Jag ska bygga nytt hus och tänker placera mätarskåpet på garaget. Mätarskåpet har en egen PUS-skena dit garagets armering etc ansluts (för man behöver väl inte en extra PUS-skena där?)
Frågan är husets PUS-skena, hur ska den anslutas till mätarskåpets skena? via kopparlina dragen i rör mellan garage och hus (omkring 5m), eller bara via PE+N-ledaren? Hur brukar man göra? Huvudpotentialutjämningsskenan blir väl i detta fallet i mätarskåpet?
 
Jag tror inte det är något som hindrar att man har en pusskena vid elcentralen i huset som är ansluten till pe-skenan i elcentralen eftersom inkommande pe ju är minst 6mm2...Iofs så ska ju allt utifrån ledande anslutas vid ingången i huset, men det är väl vanligtvis bara inkommande el och fjärrvärme.
 
Normalt har man väl en huvudpotentialutjämningsskena i varje huskropp? Dvs, en i garaget där mätaren sitter (naturligast är väl att använda mätarskåpets) och en i huset. Den i huset bör sitta nära där alla servicer leds in (el, vatten osv).

Om möjligt så använd 5-ledarsystem mellan garage och huskropp, så håller mna nere vagabondernade jordströmmar.
 
Ja så måste det bli naturligtvis. Blir lätt rörigt om man tänker för mycket på egen hand.
 
vatten brukar normalt inte jordas om man nu har penslang(svart plastslang). Glöm inte att pus-jorda armeringen i hus och garageplattorna.
 
Hmm en liten fundering till, brukar man jorda diskbänkar? Hurdå isåfall? Det går PEX-slang till blandarna.
 
Man kanske inte brukar men det skadar inte, en 6mm2 rk/mk dras till diskbänken och ansluts med ett klammer runt exvis blandar-röret/flexslangen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.