:confused: Hej!

Äntligen hittat vårt drömhus. Problemet är att det är gammalt och kräver mycket energi... Det drar 140 kWh/m2. Värms för tillfället upp med fjärrvärme, men det blir ändå ca 5000 kr/mån Mycket pga stora fönsterytor, som inte låter sig bytas utan att det blir rejält dyrt.

Har blivit rekommenderade att byta till bergvärmepump. Vad tror ni? Är det lönlöst att ens tänka på detta hus, eller kan man komma ned ytterligare i driftskostnad?

Huset är 270 m2, + källare
 
Tillägger att det är ett enplanshus, med stora skjutdörrar 2-glas (isolerglas)
Snälla, vad tror ni?
Vi måste bestämma oss rel snart.
 
Med investering och underhåll så blir inte bergvärme så hemskt mycket billigare, hitta ett annat hus.

Protte
 
ett hus på 540 m2 ??? är man så känslig för utgifter då???eller det kanske beror på just detta.
men enklaste vore att installera ca 4 st luft luft värmepumpar
det borde minska kostnaderna ganska mycket
 
_ap_
Med en sådan förbrukning blir det dyrt vilket alternativ ni än väljer.
Bara för att man sätter bergvärme blir det inte gratis, med en sån förbrukning kostar anläggningen säkert 200,000:- som också ska betalas.
 
Ja, man kan vara känslig för utgifter ändå ;)

Vi har funderat på att bygga ett hus istället, men då hamnar vi på samma slutsumma - och får ett mycket sämre hus (fast billigare drift förstås)

Att köpa ett annat hus verkar extremt svårt, då vi vill ha ett enplanshus på minst 150 kvm, normalstor tomt, med cykelavstånd till jobbet.

Det ska inte vara något renoveringsprojekt, för det hinner vi inte med. (normalt underhåll är ok)

Mvh Foffo
 
I det huset som vi ska flytta till så har de tidigare ägarna vidtagit åtgärder successivt, vilket verkar vara ett bra sätt. När de har renoverat ett rum så har de tilläggsisolerat. Byte till treglas kan nog hjälpa en del. Solenergi nu när det finns subventioner, se till att täta fönster och dörrar ordentligt.
 
Tack för tipsen!

Huset är nu totalrenoverat inuti, så vi behöver inte göra någonting åt detta.
Det som jag misstänker kostar en del är att det finns en stor pool, inomhus som också värms via fjärrvärmen. Ca 5X3 meter, 1,50 djup.

Huset är energideklarerat, och där står det i diagrammet att det har ganska låg energiförbrukning i förhållande till sin storlek ?!!

Under det år som är mätt har hantverkare renoverat huset, så jag antar att all byggel också ingår i denna driftskostnad.

Källaren är ca 150 kvm, huset ca 200 + Övervåning på 60. Så det är vl inte ett enplanshus egentligen..
 
att inte ha poolen "badvarm"dygnet runt verkar ju vara en enkel lösning + räkna bort en säkert ganska stor del på bygg elen,man snålar ju inte om man inte betalar själv.fläktar lampor mm drar ju mycket ström
 
Sänk värmen i huset och dra ur kontakterna, då brukar elförbrukningen sjunka
 
Ja, vi hade ju inte tänkt att ha poolen uppvärmd. Dessutom har de haft 24 grader inomhus + källare! (poolen ca 32 grader) Men jag misstänker att den inte varit uppvärmd nu sista året då de renoverat. Huset är ganska gammalt men "ordentligt" byggt. Dvs både frånluftspump och poolpump är industrivarianater och verkar egentligen vara dimensionerade för offentliga anläggning.
 
_ap_
Byggströmen påverkar inte fjärrvärmen så värst mycke..
Gick väl fjärrvärme för 5000:-/mån eller?
Saker som är gjorda för "offentliga anläggningar" är sällan ström snåla.
 
Fjärrvärme för 48000 kr år då ingår varvattenberedning i detta. Hushållsel däröver. Det blir ju ca 4000 mån, sen tillkommer hushållsel.

Man borde ju kunna byta till någon mindre pump, eller?
 
Bara att sänka innetempen från 24 till 18-20 i kåken och kaske 14-15 i källaren borde göra en del.
 
varje grad ssänkning av innetempen gör 5-6 % minskad förbrukning så med 21° inne bör ni vara nere kring 40000:- för fjärrvärmen sen så beror hushållselen på belysning ålder på vitvaror mm..
Har själv inga problem att ligga under 4000 kWh/år.. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.