Kontaktade en mindre firma i Västeråstrakten med F-skattesedel
Trädäcket jag ville ha gjort är ca 50 kvm. Jag ville också ha ca 14 kvm tak över. Det fanns redan en gammal liten veranda som skulle tas bort. Jag fick ett ca pris på jobbet (lite mumlande) 35-40 tusen. Däcket ligger direkt på stenplattor som jag redan hade vid stugan. Alltså vanliga som man har till gångar ca 40x40.
Innan jobbet startade ville han skriva ett kontrakt på jobbet och timtiden. Vi diskuterade om fast och löpande räkning och där uttryckte han att jag skulle "vinna" på löpande eftersom han annars måste gardera sig för ev problem och göra ett högre pris i så fall. När kontraktet skulle skrivas så hade han en timpenning på 437:50 vilket jag så klart reagerade på. SÅ himla hög timpenning trodde jag inte en snickare hade, men han försäkrade att det är normalt. För att göra en lång historia kort så slutade min räkning på nära 60 tusen kronor för altanen!! 90 arbetstimmar ska ha gått åt, vilket jag vet att det inte var i närheten av..det är snarare omkring hälften.
2500 är bilersättning och virket som är av sämsta kvalitet (inpregnerat) fick han för ca 6:- /lpm+ moms. Jag har betalat över 4000 inkl moms i bara skruv!
Ja så här kan det gå om man skriver kontrakt på löpande räkning och tror på det en sån här s.k fackman säger. Men ...jag har vänt mig till konsumentombudsmannen och kommer också att ta kontakt med en oberoende besiktningsman. Jag har hållit inne de pengar som överskrider ursprungligt avtal. Kan säga att jag är kvinna och ensamstående och kan verka lättlurad till att börja med i alla fall. Men nu är jag retad och förbannad och besviken och då är jag inte att leka med:mad:. Jag vill tro att folk är ärliga men från och med nu så kommer jag att kolla allt sådant i förväg...Tyvärr...kommentera gärna så jag får höra hur ni andra gör och om ni också blivit "lurade"..GMP. trevlig sommar förresten:cool:
 
Hur mkt alla hantverkare än säger att löpande är billigast och bäst så är detta ännu ett bevis på att så inte är fallet. Tyvärr. De gånger jag har kört löpande räkning så har jag alltid haft en konsult som övervakat bygget och som skrivit kontraktet så att allt ska bli rätt med timpenningar, materialkostnader och transportkostnader. Efter att ha blivit blåst på samma sätt kör jag numera bara på fast pris ( frånsett med hantverkare som jag via kontakter vet är ärliga). Du gör helt rätt i att hålla inne pengarna tills det är utrett om han har försökt lura dig!
 
Verkar något märkligt att lägga däcket direkt på plattorna, jag hade velat gjort det med plintar så det inte rör sig med tjälen, speciellt som där är tak med.

4000:- låter lite dyrt för skruvarna, även om Grabber kostar en del (och är värda vartenda öre) men så långt från verkligheten är det tyvärr inte.

Tidsåtgången låter lite hög men svårt att säga då man inte sett det men det skulle innebära att en man jobbat med det i två veckor och en dag?

Det kan vara som så att han angav bara arbetskostnaden i de 35-40' men det är ju ett rätt trist sätt, folk vill helst veta vad allt kostar.

Svårt som sagt att säga så mycket när man inte sett det men jag kan säga att jag med chockat folk med pris på skruv och virke och det går fort åt en del.

/Kent
 
Välkommen till forumet!

Om du är blåögd eller lurad vet jag inte, men du är i alla fall inte särskilt ovanlig. Det finns kilometervis med trådar på forumet som behandlar ungefär samma sak: det blev mycket dyrare än vad man trodde man var överens om.
Vad du kan göra är beroende på exakt vad ni avtalat om. Numera är ju lagen sådan att det är hantverkaren som har bevisbördan om ni inte är överens om vad som avtalats. Om du anser att ni har ett avtal så har du väl gjort i stort som man ska: betala in det du tycker är avtalat och bestrid resten av fakturan.

Sen är det ju tveksamt i och med att ni uppenbarligen diskuterat löpande räkning. Då har du ju gett din hantverkare fria händer. Din räddning kan vara om du menar att han jobbat mot löpande räkning, men med en maxgräns på 40 000.

Jag tror att det alltid är bäst med fasta priser. Man kan i och för sig bli lurad ändå, men man har en lite bättre trygghet. Men det är ingen mening att börja diskutera ett fast pris när hantverkaren redan har fått jobbet. Det måste man göra på offertstadiet.

En tröst är i alla fall att jobbet berättigar till ROT-avdrag, så du kan få skattereduktion med upp till halva arbetskostnaden.
 
Redigerat:
Tack snälla för de svar jag fått här. Även om de i sig inte minskar kostnaden så är det skönt att få "prata av sig"...Mvh G
 
N
Timpengen på 437.50 inkl. moms betyder 350:- exkl. moms vilket är fullständigt medium...

90tim á 437.50 = 39375:-
Körning = 2500:-
Skruv = 4000:-
Virke = 4000:-

TOTALT: 49875:-

Ca: 10000:- till taket och övrigt material

- Känns som priset han gav dig var för "arbetet" utan material, men det är dåligt att inte upplysa kunden på ett ordentligt sätt anser jag...


Hoppas det löser sig.

Mvh

Köksmontören
 
Hej!
På vårt företag så fakturerar vi 400 kr/timme +moms
För vår bilersättning fakturerar vi 250 kr/dag +moms

90 arbetstimmar ska ha gått åt, vilket jag vet att det inte var i närheten av..det är snarare omkring hälften.
1. Vet man det med säkerhet och hur kom man fram till att det var omkring hälften?
2. Blev det bra utfört? Dvs utfört enligt branschregler?
3. Vilka rev den förra altanen?
4. Vem tog hand om byggsoporna?
5. Vem betalade för frakten eller den tid den tog att hämta byggmaterialet från brädgården?
6. Undrar också om företaget har kostnadsfria offerter, dvs om de tar betalt för tiden det tar att åka i väg på ett kundmöte med er och dessutom att skriva ihop offerten och skicka den till er.
7. Vad kostar den oberoende besiktningsman att anlita? Om nu besiktningsmannen kommer fram till att altanen är godkänd enligt gällande branschregler etc och att det pris du har fått är rimligt, kommer du fortfarande känna dig lurad då?
8. Vad trodde du att en snickare hade för timpenning innan snickaren försäkrade om att det var normalt och vad kom den siffra du hade tänkt på ifrån? (P.S ta din föreställda timpenning och dra bort momsen samt skatt på det och jämför vad du har för timpenning på ditt arbete. Föreställ dig sedan att du skall köpa dig en bil, betala för servicekostnader och reparationer för bilen, ev hyra ett förråd, betala för enteprenadförsäkring, köpa verktyg, pensionsspara lite och kanske spara ihop till lite semesterledigt)

Ha en fin sommar alla belåtna, stressfria, lyckliga och trevliga semesterfirare! Och så får vi hoppas på att vi inte stöter på någon lurig hantverkare i vassen i sommar under semestern!
 
Tack för alla svar...mitt i semestern och allt. Jag har nu insett att eftersom jag skrivit på ett löpande kontrakt så får jag stå mitt kast helt enkelt. Ska alltså ut med ca 14000 till snart..men jag har lärt mig en del och det är också värt något..
trevlig sommar alla
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.