Hej!

Vi har byggt ett våtutrymme till vårt fritidshus och nu har rörmokaren varit där och gjort fint.

Jag har en fundering dock: Inne i själva husets köksdel finns en diskbänk med rör som går från och till våtutrymmedelen. Rören går genom ett hål rakt igenom väggen som rörmokaren har tagit upp med 60mm-borr och så långt är allt väl. Det som bekymrar mig är att det har råkat hamna en skarv mellan rören mitt i väggen (den är rätt tjock eftersom det från början är en välisolerad yttervägg). Rörmokaren påstår att rörskarven inte kommer att läcka men själva är vi fundersamma och en smula oroliga att vatten ska komma att läcka rakt ner i glasfibern och i trossbottnen.

Är det någon som vet om man inte måste ha hela rör inne i själva väggen?

Tacksam för svar!

Petter
 
Inga dolda skarvar!
 
Hej!

Det var ord och inga visor!

Kan du utveckla det en smula? Jag menar, är det lag, krav för försäkring, praxis eller mest sunt bondförnuft?

Tack för svaret!

Petter
 
Svar på din fråga. Generellt sätt får du inte ha koppling i vägg, men det finns sk. "presskopplingar" de är typgodkända att ha dolt i vägg.
 
Om det är en vanlig klämringskoppling bör du byta rören och ordna kopplingen så den blir synlig. Det borde inte vara något större arbete för rörmockaren. Kan inte förstå varför han lägger kopplingen inne i väggen.
 
Hej!

Tilloppet är inget problem utan det är avloppsröret som är ett sådant där vanligt plaströr som finns under diskbänkar idag. Det är möjligt att en skarvning mellan sådana plaströr inte börjar läcka så lätt (vad vet jag) men om utbyggnaden säter sig litet eller nåt och plaströret "hoppar ur" så kommer ju allt gammalt diskvatten att åka rakt ut i isoleringen, utan att vi kan se det.

Och DET är något vi är bekymrade över...

Petter
 
Hej igen!

Nu har jag pratat med rörmokaren. Problemet är att kröken inne i våtutrymmet kommer att bli väldigt tvärt om man inte har skarven inne i väggen, men han ska komma och titta på det idag, även om han försäkrade att det inte kommer att uppstå några problem med den lösning han valt.

Jag känner mig litet rådvill. Ett alternativ kanske kan vara att lägga ett tjockare rör runtom det befintliga skarvade röret. Tanken är att vattnet då ska rinna ut på golvet i våtutrymmet om en läcka uppstår i stället för ner i isoleringen.

Jag blir väldigt tacksam för fortsatta goda råd!

Petter
 
Ang skarvning av avlopp finns inget som säger att det inte får vara dolda skarvar.
Detta gäller bara trycksatta rör för färsk vatten och där finns inga undantag.
 
Är det avlopsröret hade jag inte varit orolig. Då är det viktigare att kröken inte är för tvär än att skarven ligger i väggen. I ett hus finns det massor av dolda skarvar på avloppsrör i bjälklag m.m. Skulle vara omöjligt att få ihop annars.
 
Hej igen!

Nu har vi haft rörmokaren hos oss och han har bytt till ett rakt rör och en tvärare krök. Därefter satte han på förslag av min hustru ett rör utifrån det andra så blir det en läcka så rinner vattnet ut på badrumsgolvet. Litet okonventionellt kanske men det ska säkert fungera bra!

I den lägenhet som vi bodde i förut hade vi samma typ av vanliga avloppsrör och någon gång kom vi åt ett sådant rör när vi städade under diskbänken. Därmed lossnade rören från varandra. Under några dagar forsade det sedan ut vatten på golvet under diskbänken varje gång vi släppte ut diskvatten och inte förrän jag blev blöt om strumporna upptäckte vi det och det var inte kul... Hade detta skett i vårt egenhändigt byggda fritidshus så hade vi inte upptäckt felet på bra länge och sedan hade det blivit till att riva upp golv och väggar i såväl våtutrymme som själva husdelen.

Nu riskerar vi förstås fler stopp i röret (pga den tvärare kröken) men vi pratade med rörmokaren som inte trodde det var så farligt i alla fall. Jag gissar att ett finmaskigt nät i diskhon kan hjälpa något också.

Tack för all hjälp och det var förresten en fin etanolhund!

/Petter
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.