Vi har köpt ett hus från -38 som i det närmaste skall totalrenoveras med fasadbyte från eternit til träpanel, tilläggsisolering, fönsterbyte osv.
Huset värms med direktel, vedkamin + att vi kommer installera en luftluftvärmepump.
Förra ägaren började rusta upp i källaren och putsa väggarna osv, men det är fortfarande mycket att göra. Huset dränerades 2007.

I källaren luktar det ”källare”, lite rått och unket.
[Tanken är att vi i källaren skall inreda en stor tvättstuga, dusch och förråd.
Vi önskar ha en snygg och fräsch källare, med klinkergolv. Rent och fint. Dvs ingen källare man klampar ner med skitiga träskor som in the old days, utan mer integrerat med övriga boendeytan.

Min fråga till er är hur vi bör göra för att få bästa möjliga klimat i källaren?
Eftersom vi tänkt hänga tvätt och duscha där funderar vi på ventilationen.
Bör vi sätta in fler ventiler i grunden? (Huset har ingen ventilation, förutom självdrag.)
Inga organiska material är uppfattat. Hur är det med värmeslingor under klinkern – lämpligt eller olämpligt?
I det första rummet när man kommer ner från trappan skulle vi vilja lägga ett eklaminat-golv – men är det tabu att lägga i källare pga fuktrisken?
 
Ett tips är avfuktare. Speciellt om ni skall hänga tvätt och kanske har barn (brukar bli mycket tvättande då).

Fler ventiler kan vara en nackdel vid vissa väderförhållanden, kommer in mer fuktig luft. Kan faktiskt till och med bli kondens på väggarna under ventilerna (har haft det själv några gånger).

Är lite svårt att ge allmänna råd om källare, men en sak som jag skulle vilja framföra är att inte inreda ytterväggarna. Alltså låt ytterväggarna (och golven) helst vara som de är, inte isolering/gips/trä. För då ser man hur det ser ut och risken för fukt/mögel är minimal. Målar ni så måla med rätt färg, som fukten kan vandra igenom. Om ni vill 'bygga in' så måste det göras på rätt sett.

I första läget köp en bra avfuktare (Woods/Mitchubishi) och kolla om ni märker någon förbättring. Tänk på att det kan ta flera veckor innan det blivit avfuktat.

Gör ni helrenovering så bör ni nog tänka till på ventilationssystem. Från luft eller FTX kanske.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.