T
Vi byggde altan förra året och efter ett besök hemma hos en kollega, som hade lyckats få sin furade altan grå genom att blanda olja och vitpigment, undrar jag nu om någon gjort likadant? Vara samma gråa färg som det blir på teak när den blir äldre. Är det nu någon som vet exakt hur man går tillväga för att göra detta, för min bekant visste inte hur de hade gått tillväga då de haft hantverkare till detta.
 
Hemmakatten
Det finns terrasslasyrer för impregnerat trä. Bl.a Jotun och Beckers har sådana. De finns att få i en massa olika kulörer.
 
  • Gilla
Tussan15
  • Laddar…
Dalfrid har tjärolja i silvergrått - torde vara precis det du söker och dessutom en kalasbra olja. Luktar trevligt också...
 
Jag kommer med mitt vanliga svar...
Såpa in den!!
Ni kommer med tiden att få den silvergrå nyansen ni vill ha.
Blanda 3 delar såpa med 1 del vatten & häll blandningen i en trädgårdsspruta, fukta altanen med trädgårdsslangen före insåpningen och gör behandlingen när den inte utsätts för direkt solljus.
Jag har hitills gjort denna procedur på kvällen för att låta såpan dra in under natten och detta har visat sig funka klockrent :D
// Mixar´n
 
Chris47 har använt 6 liter vatten med 1 liter såpa enligt detta inlägg:
http://www.byggahus.se/forum/430756-post14.html
När tvätten är klar tar jag en 7 liters växtspruta där jag blandat i 1 liter grumme tvättsåpa och 6 liter vatten och sprayar ut på trallen. Färdigt!
Mixar'n kör med 2 liter per 6 liter. Vilken lösning ska jag ta o hur mycket behövs?

Altanen är väl ca 40 m2. Hade oxå tänkt o köpa denna tryckspruta:
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=147896763 eller denna:
http://www.jula.se/tryckspruta-med-hjul-12-l-131520
Vilken verkar bäst för jobbet ifråga?
 
...fast mixar'n blandar ju tvärtom - massa såpa med en skvätt vatten, typ. Om han inte skrivit fel? Blir kanske lite väl trögflytande för att kunna spraya på?
 
Synd att denna tråden dog, ngn som har ett bra svar hur man får fram den gråa nyansen? Håller på med mitt altanbygge nu och vill gärna att den blir grå med tiden
 
Kolla på reprisen av äntligen hemma som gick idag, eller på tv4play. Herr Timell behandlade ett altangolv som skulle bli grått och fint när det var klart. Slötittade så jag kommer inte ihåg vilken produkt det var.
 
Alej skrev:
Synd att denna tråden dog, ngn som har ett bra svar hur man får fram den gråa nyansen? Håller på med mitt altanbygge nu och vill gärna att den blir grå med tiden
Har du använt tryckimpregnerat virke? I så fall får du den ljusa grå ytan inom ett år. Jag såpar bara. Under mina bilder (till vänster) finns två bilder på trädäck; den ena nytvättad, den andra otvättad. Däcket är tio år.
 
Redigerat:
Hur mycket såpa och hur mycket vatten blandar du? Hur ofta bör man såpa altan. Jag har precis lagt en ny altan. Bör jag såpa redan detta året?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.