Örvar: Det är lite svårt att hjälpa dig med ditt val. Lite mer info hade varit bra. Har du fått en energikalkyl tex. så du kan se vilken förbrukning som man kalkylerat? Antar att du har lägre förbrukning på bergpumpen men hur mycket?
 
mexitegel skrev:
BBD: Du verkar bygga upp din argumentation på hörsägen då du "hört" saker och "inte kan svara exakt"? Ledsen, men det inger inte så stor trovärdighet när du i övrigt verkar vara så säker på din sak.

När jag har angett 3,5 i COP så gäller det bergvärmepumpar. En luft/vatten ligger på knappa 3. Vid SP's provningsanläggning i Borås är det uppmätt 3,1 i årsmedelCOP för ett antal år sedan med bergvärme, med dagens pumpar är den siffran högre. ÅrsmedelCOP för ett flertal luft/vattenvärmepumpstillverkare anges i regionen 2,9-3,1.

Varje återbetalningskalkyl är unik för varje objekt beroende på dess förutsättningar, det går inte att generalisera. Visst kan man väga in återbetalningen på investeringen i kWh-priset om man vill använda det som nyckeltal men jag tror det är enklare och mer pedagogiskt att titta på totalpriset (investering och drift) under anläggningens förväntande livslängd. ROI-kalkyler är ett kapitel för sig som vi nog inte ska uppta denna tråden med.
Hello Igen

Varje återbetalningskalkyl må vara unik, men visst har kostnaderna för installationen påverkan. en anläggning som är 50000 dyrare märks av i var och ens plånbok

Min svärfar har en vämepump -07 ivt, deras förbrukning har minskat från 25000kr till 17000..(elpanna tidigare) var tvungen att ringa och höra så att jag låter trovärdig=) så där är det inga 3,5 i COP
Frågade även om eltilskott , och den går igång tidigt, redan vi -12 till 14..

När det är 0 grader ute och 35 grader på framledningen då har du COP 3,5 som du pratar om..

du verkar inte ha så mycke sanning i dina uträkningar. det är snarare önsketänkande, men det är klart är det 0 grader ute hela året får du ett COP på 3,5 så där har du rätt.

Sen kanske du lever i södra sverige och det är en stor skillnad från norrbotten
 
som svar på frågan blir mittsvar ...vi tar 12500 +moms i arbetslön för inst av en värmepump i en villa
 
BBD skrev:
När det är 0 grader ute och 35 grader på framledningen då har du COP 3,5 som du pratar om..
Det är lätt att tro att du i din text tror att COP 3,5 beräknas av utetemp och framledningstemp.
Jag tror du tänker på standarden(EN255) för test av markvärmepumpar, där man har 0grader på vätskan från marken/berget och 35grader i framledningstemp och där beräknar COP.


Om din svärfar har bergvärme: Kanske för grunt borrhål?
Om din svärfar har markvärme: Kanske för kort slinga i backen?

Kanske du redan visste detta, isåfall blir detta information till övriga läsare.
Kom ihåg att jämför lika pumpar osv...
 
ROT-avdragen för värmepumpar nu klara
SVEP, Svenska Värmepumpsföreningen, har fört en framgångsrik dialog med Skatteverket om vilka schablonavdrag som ska gälla vid installation av värmepump. Nu är det klart, och såväl installatörer som köpare av värmepumpar kan andas ut.
Av totalkostnaden (alltså inkl värmepump, rör, borrning etc) är det nu beslutat att 30 procent anses som arbetskostnad vid installation av vätskavattenvärmepump (dvs berg-, ytjord-, sjö- och grundvattenvärmepump)Vid installation av luftvärmepump (luftvatten, luft-luft och frånluftsvärmepump) är 25 procent av totalkostnaden (alltså inkl pump, rör etc) att anse som arbetskostnad. Avvikelser från schablonerna kan förekomma i enskilda fall.- En stor framgång att dessa regler nu är klara. Våra medlemmar och deras kunder vet nu vad som gäller. Det har alltför länge varit oklarhet hur arbetskostnaden ska beräknas och därmed hur mycket som är berättigat till ROT-avdrag. Vi är glada över att Skatteverket lyssnat på våra argument. Alla är vinnare på att fler nu får möjlighet att installera värmepump; kunder, installatörer och inte minst miljön, säger Martin Forsén, VD för SVEP.Exempel: installation av bergvärmepump där totalentreprenadkostnaden uppgår till exempelvis 160 000 kronor. 30 procent är då enligt denna nya schablon arbetskostnad, dvs 48 000 kronor. Köparen kan därmed vara berättigad till ROT-avdrag på 50 procent av detta ( dvs 24 000 kronor). Totalkostnaden för investeringen kan i detta exempel därmed sjunka till 136 000 kronor.Värmepumpar ger betydande kostnadsbesparingar, upp till 75 procent jämfört med till exempel elpanna, och är dessutom lättskötta och miljövänliga. Sverige är ledande i utvecklingen av värmepumpar.Även i övriga Europa ökar andelen värmepumpar i såväl villor som i större fastigheter. Värmepump är EU-klassificerad som förnybar energikälla.

Fick detta av en bekant för ett tag sedan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.