Jag är på väg att bygga ett hus där hustillverkaren ska leverera ett komplett hus utvändigt sett (trähus).
Jag ska själv ta hand om installationerna och vill därför att ytterväggarna ska vara öppna innifrån sett. Hustillverkaren har då föreslagit att de levererar ytterväggar med 145mm reglar, därefter diffspärren och sist en horisontell 45mm regel.

Är detta ett problem att inte diffspärren ligger innanför all väggisolering utan 45mm in i väggen??

/Fredrik
 
frenil11 skrev:
Är detta ett problem att inte diffspärren ligger innanför all väggisolering utan 45mm in i väggen??
Hade du tänkt ha isolering mellan 45-reglarna?
 
frenil11 skrev:
Är detta ett problem att inte diffspärren ligger innanför all väggisolering utan 45mm in i väggen??
Nej det är alldeles utmärkt eftersom diffspärren då löper mindre risk att punkteras av spikar m.m. Förutsätter att du ska isolera även de 45 mm. ;)
 
Det är väl så man brukar bygga, 45:an utanför har man för att dra el i ;)
 
Det är OK så länge daggpunkten inte hamnar innanför 45:an. Vid 23 grader & 70% RF inne behövs ett temperaturfall på 6 grader mellan rummet och ångspärren för att lyckas med detta.
Vid -20 grader ute bör man inte ha mer än cirka 25 mm isolering i fallet ovan annars finns det risk för att daggpunten hamnar innanför ångspärren. OBS grovräknat, kolla med tillverkaren vad han rekommenderar (garanterar)?
 
Hur sätter man sedan upp innerväggen? Stående skivor på liggande reglar, funkar det, eller måste man montera väggskivorna liggande också?

/Joakim
 
De innersta 45mm ska också isoleras.

Jag ser inget problem med att ha stående skivor på liggande reglar. Först en 12mm OSB-skiva sen 13mm gips.

/Fredrik
 
Från den varma sidan sett så kan diffspärren vara 1/3 ut i vägg .
 
Tumregeln säger som ovan R på kalla sidan skall vara 3 ggr större än det på varma sidan ångspärren. Samtidigt skall ångsmotståndet innanför vara 5 ggr än ångmotståndet utanför. Det är inga problöem om man kör med plast. Men kan bli problem om man tilläggs isolerar invändigt och har tex en plankvägg..
 
Vad händer på de ställen där det inte finns isolering bakom diff-spärren, utan 145 mm regel. En 145 mm regel torde inte isolera bättre än 45 mm isolering vilket betyder att insidan av regeln ligger under daggpunkten. Då diffspärren ligger mot insidan av regeln kan det ju leda till en viss risk för kondens, eller? ???
 
Så sant så sant. Men försumbart. Diffusionen ger inga sådana vatten mängder på den ytan som regeln är osv.

Men värmegenomgången räknas /m2 vägg då räknar man med 1 2/3 regel på kvadraten vilket ger si och så och den diffusionen på ytan osv....
 
Vid -20 graders utetemperatur ligger ju regelns temperatur på insidan kring noll grader. Med 40 % luftfuktighet inomhus så bildas kondens och kondensbildningen fortgår i sakta mak tills uteluften värms upp, dvs i värsta fall ganska länge. Efter uppvärmningen dröjer det ju ytterligare ett tag innan all kondens avdunstat. Finns det inte en klar risk för mögelbildning? Har någon tittat in i en vägg med dylik konstruktion och sett att den hålls torr?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.