Angående målning av foder/golvlister från tidigt 1900-tal. Om jag vill ha dom vita, vilken vit kulör är då mest korrekt? 0502-Y, 0500? Eller vad? Tänkte använda mig av linoljefärg.
 
Jag har målat med 0502-y hemma och är super nöjd. Dock har jag hört flera som tycker den ser nikotin-färgad ut jämfört med en "riktigt" vit kulör. De flesta fabriksmålade lister och fönster är målade i denna kulör.
Hade 0500 i hallen innan och tyckte den var för kall och steril.

Om jag förstått det rätt så är 0502-y uppbyggd av 5% grått och 2%gult. Medans 0500-y har bara 5% grått.
Sen har jag även hört att det är skillnad på S 0502-Y och 0502-Y. Har för mig att den förstnämnda skulle vara gulare.
 
Eftersom du talar om golvlister antar jag att det gäller snickeridetaljer inomhus. Då tror jag att du ska undvika S 0502-Y, eftersom den är ganska gul, för linoljefärg gulnar ju dessutom inomhus.

Det stämmer för övrigt som Bloink säger: det är skillnad mellan S 0502-Y och 0502-Y; S 0502-Y är betydligt gulare.

Jag tycker absolut att du ska välja 0500!! Tillsammans med linoljefärgens naturliga gulning blir det perfekt! Om du nu kan få en så exakt ncs-kulör då du har tänkt att använda linoljefärg. Beckers/Alcro t.ex. bryter ju inte sin linoljefärg enl. NCS...
 
Beckers/Alcro kan visst bryta linoljefärgen enligt NCS. Det är bara det att man måste beställa den ett par dagar innan man ska använda den. Finns som beställningsvara.

Och vad gäller S0500-N går det bra att bryta den i butik. Den kulören är ett perfekt val om man tänkt måla med linoljefärg. Det gråa i kulören motverkar lite linoljefärgens gulning.

Men vad gäller linoljefärg så är det ju bäst att använda de torra pigmenten och bryta kulören själv. Det har inte Alcro/Beckers, men det finns ju många företag som är specialiserade på just byggnadsvård och den gamla typen av färger och pigment.
 
Tack för svaren.

Hur skulle det bli om man använde sig av en obruten helt vit kulör?
T.ex. Ottosons har ju en vit titan/zink och en annan som "heter" zinkvit. Vad är skillnaden på dom?
 
Varför inte göra som vi andra som grejar med traditionella kulörer - köp en burk vit linoljefärg (men välj en bättre kvalitet än beckers/alcro) och lite brytpigment i pulver- eller brytfärgsform. Prova sedan i div små burkar att blanda ihop olika varianter, provmåla och kolla vilken som blir bäst. Det är kul att greja med sådant själv! Och köper man en riktigt stor burk på en gång kan man ju ha den till en massa olika saker, och bryta en massa olika färger. Vi hade vår första burk Gysinge-färg till köksväggarna, köksskåpen, trappan, golvet i hallen plus en massa olika lister. Bröt bl.a. med kimrök och gulockra till olika gråa och gula nyanser.

Om du absolut vill slippa, köp en färdig bruten vit färg av någon av tillverkarna som kan rekomendera en nyans som stämmer överens med ditt hus ålder. Ottossons borde väl t.ex. kunna rekomendera någon? Kritvitt lär det då inte bli.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.