Vad skulle man kunna se som skälig ersättning om vi hoppar av en försäljning där köparna inte haft andra omkostnader än en energideklaration? Måste man ersätta mäklarna?
 
Vadå hoppar av? Har ni skrivit under något kotrakt eller betalat handpenning? Inget skrivet inget avtal! Har ni betalat handpenning kan ni antagligen förlora den.
 
Mäklararvode om det blir dubbelt, extra utlägg för underhåll/uppvärmning huset, räntor och kanske även skillnaden om huset säljs billigare senare.

Handpenningens storlek spelar egentligen ingen roll, det kan bli mer, det kan bli mindre.
 
Energideklarationen är väl ändå säljarna som gör?
 
Alltså VI är säljarna och har skrivit med en köpare. Köparen i sin tur hade ett hus att sälja, men har inte fått det sålt än. Dock de har gjort en energideklaration.

Enligt kontrakt så ska man betala en skälig ersättning om man backar ur. Vad skulle det bli i detta läget?

Vi har inte försökt hoppa av än och gör det nog inte heller. Jag vill bara veta då jag börjar bli rädd att vi gör ett misstag. Lite kalla fötter.:surprised:
 
Har köparen köpt med förbehåll att sälja sitt hus ?
Om de nu inte får sålt sitt hus så kan väl omöjligt ni bli ersättningsskyldiga till något?

Man brukar väl ha en tidsram på "förbehållet" , är inte huset sålt inom den ramen så är huset åter till salu .
/ Matte
 
Det finns en del oklarheter i frågan. Men om vi antar att det är ni som säljare som ev. håller på att ångra er, och vill hoppa av affären utan skälig orsak (typ kontraktsbrott från köparen), utan helt enkelt ångrar er.

Då kan det bli hur dyrt som helst. Köparen behöver inte acceptera att ni häver avtalet utan kan lungt fortsätta sina förberedelser att flytta in i "ert" hus. När ni på tillträdesdagen (enl. kontraktet) inte flyttar ut, så kan köparen flytta in på hotell på er bekostnad. De kan även köpa ett annat hus som ev. är betydligt dyrare och kräva er på mellanskillnaden (rent juridiskt kan de få svårt att bevisa att det huset är likvärdigt). Ni blir ersättningsskyldiga för alla extra kostnader som köparen har till de lyckats flytta in i ett likvärdigt hus. Skadeståndsbeloppet kan lätt överstiga priset för ert hus. Ni kan i slutändan tvingas ge bort ert hus gratis, och ändå vara skyldiga köparen pengar.

Om ni däremot enl. avtalet har någon villkorsklausul så hamnar det i ett helt annat läge. Då är det i princip gratis för er att hoppa av såvida inte avtalet stipulerar någon ersättning till köparen.
 
Usch då. Det lät som att det kan bli dyrt. Fast vi behöver nog inte göra något alls, för kontraktet går ut på söndag och de har inte fått sålt än.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.