En kollega från Holland var på besök i Göteborg nyligen.
Han förundrades över "vildmarken" mellan flygplatsen i Landvetter och vägen in till centrum.
Han undrade om det bor någon överhuvudtaget i detta land?!!
Jo sa jag , här råder stor efterfrågan på tomter just på denna sträcka vi just kör på.

Var då sa kollegan ...här finns ju inte ett enda hus så långt ögat kan se!! Bara skog och ödsliga sjöar!!

Nja , men nästan så är det om man ser på det i en holländares ögon.

Vi är nog tyvärr utsatta för en tyst överkommelse mellan kommunerna i västra götaland , hela Sverige förresten , att de kommuner med het ekonomi dvs där jobben och framtiden finns , där skall byggrätterna hållas nere för att dämpa inflyttning dit och därmed utflyttningen ur de fattiga kommunerna utan framtid.

Valfriheten att få bygga ett hus själv ungefär där man själv vill bo är tyvärr begränsad trots att Sverige är i stort sett ett ödsligt land med enorma mark arealer som medborgarna skulle kunna få större del av.
 
Jag kan väl hålla med dig om att "heta kommuner" borde släppa fler tomter. Men jag köper inte din konspirationsteori: att kommunpolitikerna frivilligt avstår från skattebetalare! De är nog mer lokalpatriotiska än så!
 
Sedan finns det väl fler parametrar för kommunen att ta hänsyn till än bara inflyttandet i sig. Kommunen har ett socialt ansvar/krav för sina invånare att ge en service i form av skola/omsorg, vägnät, kommunal färdtjänst etc.
När de inte kan uppfylla dessa krav dämpar dom inflyttandet för att hinna ikapp. Inte alltid detta märks men så är det. Som exempel på att man ligger efter är orter längs med västkusten som ligger inom en radie av 2-3 mil från Göteborg. Omöjligt att få dagisplatser, långa köer till vårdcentraler/sjukhus, dåligt skötta vägar då trafiken ökar. Värre än så vill väl vi knappast ha det?
Så begränsningen är på sina håll i landet ganska bra trots att det drabbar enskilda människor som vill bygga sitt drömhus.
 
Vill bara säga att jag håller med rubriken på denna tråd. Här i Uppsala är det verkligen ett stort skämt vad det gäller antalet tomter till försäljning, eller ett dåligt skämt kanske man skulle säga.

Uppsala kommun tycks inte vilja ha fler innevånare, någon mark har de inte så de kan inte sälja själva men när privata markägare väl tar initiativ och vill sälja så är handläggningstiden hos kommunen orimligt lång. Vi har väntat i snart 2 år på att ett område ska bli klart för avstyckning och försäljning och ärendet är totalt uppe i 4 år sedan kommunen fick det på sitt bord. Sedan undrar kommunen varför det minskar med studenter i staden....politiker måste vara enda "yrket" där det helt saknas anställningskrav......

Är det fler som drabbats här i Uppsala, ska vi starta en grupp som synar kommunens handläggning av detaljplaner? Något måste ju göras och dom har ju monopol på detta vilket är väldigt synd som läget är nu....

/M :(


 
Letar också i Uppsala, inte helt lätt inte... Kanske borde man organisera sig lite bättre, det kan ju inte göra saker sämre ;-).
 
Tänkvärt!!

Det är varken brist på tomter i Sverige eller på hyreslägenheter i Stockholms innerstad!!!

Det som det råder brist på är istället pengar; för om man hade obegränsat med pengar skulle man kunna köpa nästan vad som helst.

Vem säljer inte till dubbla eller tredubbla marknadsvärdet? Den personen är ännu inte född, eller hur? :surprised:

Lycka till :) :) :)
 
Familjen_Bygg skrev:
Det som det råder brist på är istället pengar; för om man hade obegränsat med pengar skulle man kunna köpa nästan vad som helst.

Vem säljer inte till dubbla eller tredubbla marknadsvärdet? Den personen är ännu inte född, eller hur? :surprised:
Mjao, det finns gott om åker och inhängnad skog men bönderna är starka i uppsala-trakten och håller på sitt. Tror inte att ett dubblerat pris skulle fungera ens det...

Sedan har vi ju detta med att kunna få lån för bygget, om man börjar betala markant över marknadsvärdet för tomt blir det mindre kvar tlll hus...
 
I Uppsala råder det brist på byggbar mark. Visserligen håller kanske bönderna hårt i marken och vem skulle inte göra det. Men även i de fall som bönder väl tar initiativ och vill sälja av lite mark så fungerar kommunen som en bromskloss mer eller mindre eftersom de är så orimligt ineffektiva på Uppsala kommun.

Hanteringen av detaljplaner och bygglov är helt enkelt mycket dålig. Om man ställer frågan direkt till personalen om varför allt tar sådan tid så skyller de på att det inte finns pengar och att de är för få som jobbar med dessa ärenden eller "att demokratins kvarnar maler sakta" som någon uttryckte det. Vad dom på kommunen inte tycks förstå är att ju fler som får möjlighet att flytta in i kommunen, desto mer pengar får kommunen in i sin kassa och kan därmed anställa några fler handläggare.

Som det är nu så är det moment 22 av alltihop!

Kommunen borde inrätta en tjänst/person som får gå igenom processerna för detaljplanehandläggningen!!!

Då skulle de nog hitta ett och annat feltänk i sina rutiner......

/Michael (som blir mer och mer förbannad.....
 
Nu är det kanske så att kommunen inte får bestämma hur som helst. Vi letar tomt på ett område där kommunen har försökt införa en detaljplan under lång tid och nu räknar de med att klubba den i Maj. Då kommer dock ett antal så kallade exploatörer att överklaga för att de får stycka av för lite. Om den överklagan går igenom kommer andra tomt/markägare att överklaga för att det blir för tätbebyggt. Det är inte lätt.

Ett annat exempel är Täby kommun norr om Stockholm som har som policy att 50% av kommunens yta ska vara grön, dvs icke bebyggd för att det ska finnas ströområden, badplatser, parker osv vilket jag tycker är mycket trevligt. Det är inte bara att stycka av mark för kommunen och sälja hur som helst, då blir ganska många missnöjda också.
 
Den som har obegränsat med pengar behöver inte låna;

Den som har obegränsat med pengar behöver inte några nya detaljplaner för denne köper en lämplig fastighet och river det som finns för att bygga nytt.

Kan inte någon tipsa på den fröhandel som säljer groddar till träd där det växer pengar?

Lycka till :) :) :)
 
Det finns hur mycket mark som helst i Stockholm som inte är bebyggd.

Det är bara att inse att nuvarande kolchosmodell inte fungerar. Därmed behövs en rad drastiska, (läs liberala), metoder för att se till att det kommer fler tomter ut på marknaden och att det inte ska vara varken svårt eller dyrt att bygga.

Ofta när kommunen ska bestämma/planera bostäder uppstår det antingen en brist eller så blir det miljonprogramsområden som ingen vill bo i.

Det går alltid att hitta på ursäkter till varför en förändring inte ska ske. Jag är en varm anhängare av talesättet: "Antingen är man en del av lösningen eller en del av problemet "

mvh
David
 
Var glad att det finna en möjlighet, att själv kunna köpa mark för privat bruk;

men se det aldrig som en rättighet att det allmänna skall tillhanda hålla dig marken.

Lycka till!  :) :) :)
 
Familjen_Bygg skrev:
Var glad att det finna en möjlighet, att själv kunna köpa mark för privat bruk;

men se det aldrig som en rättighet att det allmänna skall tillhanda hålla dig marken.

Lycka till!  :) :) :)
Dvs staten vet alltid vad som är bäst för dig. Håller definitivt inte med. Staten sitter på stora egendomar som skulle kunna utnyttjas på ett mycket bättre sätt genom att låta dem gå över i privat ägo.

mvh
David
 
David verkar vara en klok man med sunda åsikter... ;D

Trevlig helg...
 
Tänkvärt!!!

Det är skönt att det går att ha privat ägande i Sverige; i många länder får man inte ha privat mark. Det finns till och med länder där vissa grupper inte ens har några männskliga rättigheter!!!

Det är bara så himla synd att man inte har obegränsat med pengar i Sverige så man kan köpa den mark man vill. Även om det är det allmänna som säljer marken så skall det ske till högsta möjliga pris.

Vill sedan inte David betala så skall han slippa köpa marken, jag ser ingen anledning till att jag eller någon annan skall subventionera någon annans liv och levene!!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.