Har byggt ett 2-plans trähus, och har nu efter en tid märkt att golvet på ovanvåningen blivit mer och mer ojämt,

Inom ytan där vårat badrum ligger har vi lagt tätare med reglar, Samtliga 45*220 (spännvidd 3.9meter).

Men just inom den ytan så varierar nu reglarna , då varannan går genom hela huset, samt de andra som bara går genom halva verierar i tjocklek..

Den ena reglen är 219mm och den andra bara 210mm , kan de verkligen krympa så mycket? Vad kan det bero på?

De kan ju inte torka olika, isåfall måste de varit olika fuktiga vid hyvlingen...?!?


I vårt fall är husleverantören ansvarig för detta? ( Det är ett prefabricerat lösvirkes hus , som vi sen har byggt ihopa själva, med div. hjälp av hantverkare)

Det ligger även golvvärme i bjälklaget.


Tacksam för goda råd och div. synpunkter....
 
Är inte säker på detta, men skall inte bjälklag och takstolar vara av klassat virke, så att detta inte uppstår.
Jag anser att de som prefabricerat huset står ansvariga till detta!
 
Jag hopas att ni har fotodokumenterat så ni kan bevisa för leverantören att ni följt deras montageanvisningar fullt ut.
Vad ni skall göra är att anmäla detta till leverantören som ett garantifel.
Om de nekar till att ersätta dig bör du ta kontakt med en byggbesiktningsman som kan utföra en noggran kontroll på ditt bjälklag och ange orsaken till felet.
Kalla gärna leverantören till dena kontroll så de får chans att medverka.
 
Jo, visst finns det foton, samt för tillfället så har jag ett stort hål i golvet på ovanvåningen, var ju tvungen och se hur det såg ut, men blir ju orolig...

Virket är C24 stämplat. men fuktkvoten måste ju varierat hur mycket som helst när det sågades, eller vad det nu kan bero på... För nu så har takstolarna ett mått och mellanbjälkarna ett annat.....

Men är det inte svårt att påvisa vem som har rätt mot meterial / husleverantören??

Hur mycket får det skilja på det klassade virket?? toleranser?
 
v70 skrev:
Men är det inte svårt att påvisa vem som har rätt mot meterial / husleverantören??
Jo, det är väl därför det är billigare att bygga huset själv, man tar en större risk.
En särskild besiktning av bjälklaget med en behörig, oberoende besiktningsman (helst certifierad också) kan ge dig lite slagkraft mot leverantören. Viktigt är att leverantöören kallas till besiktningen så att de kan medverka om de vill.
 
Ber om ursäkt om jag lånar tråden men har liknande problem. Vi har byggt ett prefabhus och några månader efter slutbesiktning så hade vi upp till 1 cm mellanrum mellan golvsockel och golv! Vad beror detta på? Är det uttorkning av virket i bjälklaget eller finns det andra förklaringar? Vad är acceptabelt och vad får man stå ut med?
 
Hej, måste slänga in en kommentar, normalt skall man sätta ett hus på tork efter stomresningen, så att allt material får samma fuktighet och om möjligt framtida inomhusklimat,
Glipan mellan sockel och golv kan vara normalt om virket krympt ytterligare och inte varit ordentligt torkat, det brukar bli nån millimeters glipa efter ett tag, men det går väl att lossa socklarna och sätta om dom på rätt nivå, så gör man ju vid ommålning och omtapetsering.
Angående dina ojämna golvbjälkar så borde det vara aktuellt med en prisreducering, nåt annat är nog svårt att få.
För att åtgärda problemet skulle jag nog sala på en bräda mot bjälkens sida så att man får samma höjd, det är enklare än att börja hyvla brädorna.
när golvet läggs syns det ju ändå inte och allt blir lika bra som om bjälkarna vore av samma dimension.
 
Det låter rimligt och helt naturligt att huset ska torka upp efter stomresning för att undvika konsekvenser av fuktigt virke och jag kan köpa att det kan bli någon millemeters glipa mellan golv och sockel men man börjar undra när det rör sig om en 1 cm. Bifogar en bild när vår son lyckades fastna med sin favoritbok under sockeln...

Vi har haft massor med problem under vårt bygge så det här är bara ett i mängden men efter klagomål på mellanrummet mellan golv och sockel så lossades socklarna på de värsta ställena och flyttades ner så att gliporna blev mindre. Konsekvensen är att vi har ojämna golv på övervåningen och frågan är vilka toleranser som gäller? Kan man kräva samma krav på jämnhet som HUS-AMA kräver på golv även om det gäller golv på övervåning eller finns större tolarens på golv på bjälklag på en övervåning?
 
  • bild.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Virket bör ju ha samma fuktkvot när det hyvlas, så när stommen är torkad så ska ju reglarna återgå till sin normala tjocklek, sen spelar det ju ingen roll om det varit dyngsurt däremellan, men för att få stommen att torka ut ordentligt så behövs ju värme i huset, och som jag ser det så har golvvärmen nu torkat ut virket odrentlig och då har jag fått skillnader på 8.5mm mellan olika reglar, vilket tyder på att virket inte varit torrt när det hyvlats.
 
irenebygg husen skall självklart inte "torkas" Prefabmellanbjälklagen brukar inte vara krysskolvade därav sättningar osv. Inget du skarr röra själv utan prata med din husle KA och säg att mellanbjälklagen inte är kryssade. En spänvidd på MB ska man alltid försöka ha under 3.7
 
TomasTe skrev:
irenebygg husen skall självklart inte "torkas" Prefabmellanbjälklagen brukar inte vara krysskolvade därav sättningar osv. Inget du skarr röra själv utan prata med din husle KA och säg att mellanbjälklagen inte är kryssade. En spänvidd på MB ska man alltid försöka ha under 3.7
gäller att man kryssar bjälklaget.......

mvh
snickar estwing
 
Kapar trådenännu en gång

Både TomasTe och estwing verkar ha koll på både ett och annat. Har ni två eller någon annan någon gissning varför bjälklaget kan "krympa" så att det blir upp till 1 cm glipor mellan sockel och golv som jag tidigare beskrev i tråden. Har hittils inte fått tag på ett vettigt svar eller ens en bra gissning varför vi har det här problemet.

Tacksam om någon har ett enkelt svar eller annars en i alla fall en rimlig gissning vad det kan bero på!
 
den väggen som du har en glipa är det härtväggen???

mvh
snickar estwing
 
Hej estwing

Försöker förklara problemet tydligare och samtidigt ge lite bakgrundsinfo.

Huset är ett 1 ¾ vånings prefabhus som levererades i block och restes i juni 2007. I mitten på september så levererades lösullen till yttertaket och en värmefläkt sattes in. Innan dess så hade det inte funnits någon värme i huset. I samband med slutbesiktningen i mitten på november kopplades golvvärmen i plattan in och då även de vattenburna radiatorerna på övervåningen.

Vid slutbesiktningen så konstaterades att det fanns glipor mellan golv och sockel vilket antecknades i protokollet men det blev sen bara värre och värre månaderna efteråt. Problemet åtgärdades delvis genom att de flyttade ner lister och dörrfoder där det var som värst.

Gliporna förekommer mellan golv och sockel i både "innerväggar" och ytterväggar på övervåningen, så det är inte bara en vägg eller ett ställe som problemet finns på. Golven (bjälklaget) är ojämna så även på de ställen när socklarna flyttades ner så finns i flera fall ganska stora glipor kvar.

Som jag tidigare skrev så är gliporna upp till 1cm så det är inga små rörelser det är frågan om så det måste rimligtvis finnas en förklaring till vad som hänt och varför.
 
Precis samma problem som jag har.... Husleverantören frågar efter ett avvägningsprotokoll på bjälklaget, men har ju inget, däremot så har jag själv avvägt det med lång rätskiva och stort vattenpass, och t.o.m hyvlat lkite på någon bjälke, dock inte där det är ojämt nu,

Golvet lades och ovanvåningen byggdes vidare och isolerades, sedan sattes värmen på och efter det har det blivit värre och värre, doch inga tapeter som spruckit eller så utan bara ojämnheter i golvet samt att springan ovanför några dörrar är lite snea,
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.