Jag planerar att bygga en altan/ trädäck vid fritidshuset. Först vill jag ordna med dränering, som aldrig funnits där. Huset är källarlöst med murad torpargrund, ej kryputrymme. Blev tipsad av någon att inte gräva diket/dräneringsröret för nära huset. Någonstans har jag läst att man kan lägga en platonmatta med piggarna uppåt, mattan täcks i sin tur med grus och vattnet leds då ut från grunden till diket med dräneringsröret. Någon som har synpunkter? Bredd på mattan från huset till dräneringsröret? En std bredd som platon har är 2,0 m? Är det snålt att dela den i 3 delar? Annat som jag bör tänka på?
Kan tilläggas att marken är mycket stenig och dränerande redan nu, men jag tycker det blir fel att inte fixa en ordentlig dränering innan altanbygget.
 
Blir säkert bra.
 
Jag vet inte om jag gör mig skyldig till ett allvarligt regelbrott om jag lyfter min egen tråd, ber om ursäkt i så fall.
MEN, hur stor bör lutningen vara per meter för dräneringsslangen?
Ytterligare frågor. Tänker även lägga markrör från stuprören till en stenkista. Vilket djup rekommenderas? Marken är mycket stenig, svårt att gräva djupt. Lutning per meter?
Är det ett kardinalfel om jag drar markrören till samma stenkista som dräneringen?
 
1. Helt ok då du ställer nya frågor och på så sätt för diskussionen framåt.

2. 0.5-1 Cm per meter räcker bra till dränering, samma lutning här.
3. Så länge du gör en tillräckligt stor och djup kista så är det inget problem. Det som gäller är att det inte ska kunna trycka vatten bakvägen in i dräneringen
 
Har du ett väldrenerat hus, på sprengsten?
Isåfall ska du inte drenera så mycket. Inte alls. Gör en packad yta. Fiberduk. Bärlager typ 0-32.(5 cm 0-8 stenmlöl gör det ännu bättre) Mitt i 0-32 lagret. Vibbra mycket nogrant..
Ock viktigast av allt. Luta ifrån huset.
(Men utan att tittat så kan jag inte vara säker i det jag skriver)
Men vatten rinner alltid neråt.
 
Tack för tips och synpunkter. Hade traktorgrävaren här för några dagar sedan, marken är så stenig (stora) och jag ville inte riskera sättningar i grunden, skickade hem grävaren efter att han slutfört andra arbeten.
sunhome. Tyvärr ligger inte huset på sprängsten, kanske delvis. Platonmatta och markduk är inköpt, det får nog bli den lösningen i alla fall, tänkte skära 80 cm breda remsor av platon.
Jag har nu börjat gräva dräneringsdiket för hand och får då kryssa mellan några stenar, det kan bli ont om plats för grus på ett par ställen.
Min tanke är att lägga markavloppet från stuprören i samma dike som dräneringen och då infinner sig återigen ett par frågor.
1) Hur djupt skall/ bör markavloppet ligga, har svårt att tro att jag kan gräva djupare än ca 40 cm. Räcker det?
2) Räcker det om dräneringsrören på sin högsta punkt ligger ca 5-10 cm under grundens lägsta punkt eller måste de ligga djupare?

Tacksam för svar, nu skall jag ut och gräva lite
 
Kom att tänka på att det kanske är bäst att lägga dräneringen längst ner i diket, som sagt vatten rinner ju alltid neråt.
Vad säger forumspecialisternas?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.