Ja, vad ska man ha för bänkbelysning i köket?

Ska det vara lysrör? Halogen? LED? (Det borde väl vara vettigast energimässigt, men ger det tillräckligt starkt ljus?)

Och varifrån bör man köpa - vilka har bra grejor? Ikea? Jula/Clas Ohlson/liknande? Eller någon annan särskild?

Berätta allt :)
 
Mikael_L
Av dina uppräknade alternativ så ger nog lysrör flest lumen/w, dvs bäst verkningsgrad.

Kan man acceptera lysrör så tror jag mest på kombination av lysrör och halogenspottar och vanliga glödlampor. Lysrör som bra arbetsbelysning, kompletterat med halogen och glödlampor för mys och effektbelysning.

LED-utvecklingen har nog tyvärr inte kommit riktigt tillräckligt långt för att ersätta allt möjligt sorts ljus. Dels ljusstyrka men även ljusspektrum lämnar en del att önska fortfarande. Men jag är hyggligt förvissad om att LED kommer ta mer plats i hemmen i en nära framtid.
 
Vi har valt att sätta lysrör över vasken där vi vill ha bra arbetsbelysning, på andra ställen där vi mer vill ha bara belysning har vi satt dimbara spottar.

Lysrör som även hade kontakt köpte vi på K-rauta. Inget finare, syns ändå inte bakom listen. Spottar med dimmer gick vi till en elaffär - Ljusexperten - som plockade fram exakt rätt saker till oss. Blev inte dyrare än vad det skulle kostat oss på tex IKEA.
 
Redigerat:
Vi valde infällda, dimmade halogenspots under väggskåpen som arbetsbelysning och infällda, dimmade varmvita LED-strips i ett par öppna skåp för effektbelysning (från Häfele i vårt fall). I taket dimmade spotlights på 12-voltsskena från IKEA 365+ SÄNDA.

Tyvärr är ju bra LED belysning fortfarande relativt dyrt, men det lär väl komma mycket nytt framöver.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.