Står inför ett takbyte den kommande tiden och var uppe och kollade taket idag, tog mått och kikade på vad som behöver bytas. I stort sett är all råspont frisk utom den som sticker ut utanför gavlarna mot vindskivorna. Hur bär man sig åt för att byta denna del av råsponten och fästa den. Ska man byta längder in till takstol nr två eller så för att få fäste för den eller? Hur blir det om hela panelen blir "delad" på samma takstol? Ska man sätta upp en spikregel på aktuell takstol där gammal och ny panel möts så de kan få ordentligt fäste?

Så till takfoten. Här verkar det lite märkligt när jag lyfte på pannorna. Nedre pannraden vilar på sin bärläkt i överkant men eftersom takfoten svänger ut som på ett japanskt hus vilar pannans nedre del direkt mot pappen. Vanligtvis brukar väl en bärläkt på högkant avsluta? Omöjligt att få till det som det ska vara med konstruktionen som den är nu. Nedre råsponten är helt frisk t.o.m. utan fotplåt (efter 40år) så det verkar ju fungera så också. Är man helt dum om man lägger det nya taket på samma sätt eller måste man riva hela takfoten och bygga om den?

Hmmm, känns lite dumt att bara fråga och inte bidra med så mycket, men hoppas på förståelse.
 
hej
råsponten kan du byta från centrum på takstol nr 2 som du tänkt, att förstärka med en extra regelbredd är väl bra, men kanske inte helt nödvändigt.

takfoten: är du säker på att den svänger, eller ligger det en kilformad bräda uppe på råsponten?

kilar användes förr, nuförtiden ska du ha en luftspalt på minst 25mm under bärläkten, även vid takfoten och det hindras av en sådan konstruktion, ta bort kilen när du river pappen och när du läktar ställer du en läkt på högkant längst ner som du skrev i inlägget.

om råsponten ligger svängd pga "den" formen på takstolarna så kan det vara bra att bygga om, men kanske onödigt beroende på hur mkt jobb du anser att det blir, tror att taket klarar sig ändå.. men som sagt, ligger det en kil så ändra till dagens rek. standard.

mvh
 
  • Gilla
Carolus-rex
  • Laddar…
Tycker det är knepigt att råsponten utanför gavlarna mot vindskivan är dålig. Kan inte vara rätt gjort. Är det en trekantslist därute och pappen uppvikt mot underkant vindskiva?
 
På vårt hus som är byggt 2008 har vi kilplanka vid takfoten, helt enligt konstruktionsritningarna. Så visst byggs det med din konstruktion även idag (om det nu är en kil du har... :confused: ). Det är möjligt att den andra modellen är bättre ur vissa avseenden, men om det har funkat för dig utan problem i 40 år, så finns väl ingen anledning att ändra något...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.