yssa skrev:
Ang. huspriserna är det inkl. grund och markarbete?

Ja det är det, men har man en tomt som inte är plan så är det troligt att det kostar lite mer. Vi har avsatt 100 000 Kr för extra markarbeten.

// Anna
 
Kul att det även finns goda erfarenheter av LB-Hus… Men!

Vi hade också hört mycket bra om LB-Hus när vi beslutade att bygga. När vi sedan fick bekymmer och pratade om det (ofta med samma mänskor) så visade det sig att även de hade haft bekymmer. Det är väl kanske naturligt att man inte vill erkänna för sig själv att man kanske inte fått det man tänkt sig. Men det är en annan sak.

Det som är viktigare att fundera kring är att vid den första besiktningen som hölls hittade besiktningsmannen i princip inga fel mer än de vi påtalade. Han hade inte ens vattenpasset med sig in i huset förrän vi undrade om han inte skulle kolla att väggarna var raka.

När vi sedan fick komma in och vara i huset på egen hand började vi hitta annat som inte stämde. Problemet var att besiktningsmannen inte kontrollerat saker (som att avloppet på övervåningen satt fast), att han inte visste hur huset skulle byggas (som att det ska vara dubbel gips på ytterväggarna i badrummen), att han inte kunde leverantörens instruktioner för vissa moment (som hur gipsskivor ska monteras), o.s.v.

Nästa problem är att besiktningsmannen inte kan besiktiga delar av huset som är inbyggda. Som alla väggar och golv t.ex. Vi var i huset dagen när Gudrun stormade här nere i söder och undrade vad det var för konstigt tjutljud vi hörde. Efter lite letande kände vi att det drog som sjutton från eldosorna. Så vi skruvade ner en gipsskiva och såg att man skurit sönder plasten bakom och inte heller tätat kring dosorna. Så vi skruvade ner några skivor till och hittade några ställen man inte isolerat på!? o.s.v.

Poängen här är att dessvärre så är det nog många som tror att man bor i bättre hus än man gör. Hur många har t.ex. räknat igenom hur många eluttag ni fått i förhållande till vad ni betalat för. Som exempel: Vi skulle enligt LB-Hus ritningar få 39 eluttag men när vi räknade igenom vad svensk standard föreskriver (som är det som ingår enligt kontrakt) så skulle vi ha 56. Hur många av er har ett eluttag direkt under strömbrytaren (uppe på väggen) direkt vid dörren i varje rum. Det ska ni ha enligt kontraktet. Har ni inte det så ska ni ha avdrag för kostnaden. Hur många har värmefotograferat huset för att se att värmeslingorna är rätt placerade och att väggar och tak är rätt isolerade. Några har säkert gjort det, men de flesta inte.

Den besiktning som görs är långt ifrån alltid så opartisk som den ska vara. Misstolka mig inte nu. De flesta besiktningsmän är både kompetenta och noggranna. Men det finns också undantag. Som i vårt fall, där vi har fått påtala alla felen för besiktningsmannen och inte bara det utan också ta fram dokumentation som visade att det vi påstod faktiskt stämde. Besiktningsmannen visste inte själv hur saker skulle se ut eller utföras. Besiktningsmannen var ändå utsedd av GarBo. När LB-Hus och besiktningsmannen vid första besiktningen skröt om hur bra hus de byggt tidigare där det minsann inte fanns en enda anmärkning så undrar man ju onekligen idag hur de husen egentligen ser ut om man skulle göra en noggrannare kontroll…

Oj! Det blev ett långt inlägg… Så snart vi har tid så ska vi försöka få in alla protokoll i datorn så att vi kan publicera dem någon stans. Om vi bara kan hjälpa någon enstaka att slippa det fruktansvärda elände vi haft så är det värt det.
 
billybob
vilket lb hus byggde ni och var någonstans???
 
@Byggbill:
Vi bygger i Skåne
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.