Okej då hänger jag med ;) Men hur är det med IP på Led? Kan man ha led direkt över dusch? Och går det att dimma som vanliga spottar?
 
Det går att dimma led men livslängden blir kortare.
En led-lampa skall ha exakt ström för att fungera optimalt. Då kan den hålla i en "evighet"

Om du skall bygga själv finns det flera program för detta på internet. Se mitt tidigare inlägg längre upp. ^^

Eftersom det är lågvolt kan du ha lamporna var som helst. Transformatorn bör du ha i ett angränsande rum eller lägga i ett utrymme i taket t.ex. Du bör dessutom enkelt kunna komma åt transformatorn.
 
titanium skrev:
Jag har själv skickat efter ett set från Tyskland för runt 1.000:-. Något svagare än lampor.nu:s men helt ok. Detta skall bara användas som effektbelysning i badrum.
Syns inte speciellt mycket på dan när det är ljust !
[länk]
Jag gjorde en beställning av den tyska. Så tack för tipset Titanium.

Men funderar fortfarande lite på det här med led-belysning. Är det riktigt att det egentligen är ett 12v (eller 18v) likstömssystem?

I sådana fall är det väl inte märkvärdigare att arbeta med än tillexempel ett elsystem i en fritidsbåt.

Eller är jag helt ute och cyklar?
 
Det stämmer att det är ingen risk att få en stöt. Men man skall änå vara medveten om vilka värmeeffekter det kan bli, om man använder olämpliga kontakter och kablar så finns det brandrisk. Men det gör det i och för sig i en bil eller båt också.
 
Jo det känner jag till. Har arbetat ganska mycket med elsystem i båt och man bör tänka på att det blir en rejäl värmeutveckling om man använder för klena och långa ledningar samt som du säger material av bristande kvalitet.

Men kan man detta så verkar det ganska roligt att bygga belysning själv med led vilket gör att man kan anpassa det helt efter egna behov.
 
Har du jobbat med elsystem i båt så låter det ju som om du har rätt bra förkunskaper för att koppla LED i badrum. Svagström i våtutrymme liksom. Dessutom är det ju väldigt små strömmar i (de flesta) LED så kablaget tror jag inte är någon fara.

Fördelen med fiberbelysning, för att återkoppla till ämnet, känner jag är att man inte får problem med att någon ljuspunkt går sönder och släcker hela slingan. Dessutom kan man ju ha olika färgskivor eller roterande klar skiva med "smuts" så att "stjärnorna" blinkar litet försiktigt.

Svårt val, läckrare effekter och mindre hål med fiber, billigare och enklarare att göra helt själv med LED. Har nog inte bestämt mig än.

/O
 
Ja så har man då beställt och fått fiberbelysningen från lightcity.

Nu komer ju då nästa problem.

Bad rummet är 3 meter långt men fibrerna är 2 m långa. Hade ju tänkt montera själva ljusgeneratorn utanför badrummets ena kortända, men det funkar ju inte eftersom ljuspunkterna skall vara längst in i badrummet.

Kan man placera generatorn i utrymmet ovanför taket, vad krävs för utrymme uppåt då? Med avseende på värmeutveckling.

 
Jag tackar för sajttipset,. Synd att jag inte hittade den tidigare. Börjar ångra mej borde köpt Led-belysning istället :-/

Nåväl, hittade följande:

".......Projektorn kan placeras fritt t.ex. i mitten av taket, eftersom projektorn inte blir varm och den är fullständigt ljudlös. Det är bra att lämna en servicelucka för projektorn......"


Men en servicelucka i badrumstaket !?!?! Dessutom måste jag ju då sätta ett 230 uttag där som styrs via strömbrytare. Är det tillåtet att bygga ett uttag tro..!?!?

Kanske dags att ställa mina frågor i EL-forumet.

 
immix skrev:
Kul idé! Har också varit sugen på det... Här är ett annat länktips i ämnet : [länk]
hrmm som sagt.... 8)
 
Ni som har monterat fiber i badrummet vad har ni använt för takskiva. Funderade på gipsskiva som fukttätas.

Men det finns kanske bättre material?
 
kajan skrev:
Ni som har monterat fiber i badrummet vad har ni använt för takskiva. Funderade på gipsskiva som fukttätas.

Men det finns kanske bättre material?
Hej, vi använder oss av en mdf skiva som vi lägger i ett regelverk. Gips funkar nog med men det är nog lite jobbigare att få snyggt då man måste skruva = spackla mycket i gips. Gips i tak räcker du målar med våtrumsfärg, ingen fuktspärr där.
 
hej ! skär man av rören med kniv får man en ljusbild,klipper man med sidavbitare får man en annan.kolla
 
Skulle vart kul att veta hur skillnaden är, jag har inte så mycket att klippa och kolla skillnaden, tror du det går att göra en beskrivning?

v.h.
Martin
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.