Sitter och tar fram underkag för offert till nytt värmesystem Ved + Sol samt en pellets brännare.

Hade först fått tag i en 5m3 tank, men den såg så jäkla dålig ut att den föll bort rätt snabbt.

Om man istället vill ha en eller två större tankar samt en lite mindre teknik tank undrar jag hur fasn det blir med laddningen tankarna då tankarna är olika stor.

Rent spontant tror jag att parallell koppling av samtliga tankar med rör på en dimension av 35-40mm borde räcka, samt om man kollar samman alla tankar i mitten.

Vad händer egentligen med siktningen i tekniktanken då man börjar använda varmvatten (som tas via värmeväxlare, en förvärmare och en primär seriekopplad)
 
Problemet som kan bli med obalanserade tankar är att det börjar komma varmt vatten tillbaka till pannan innan alla tankar är fulladdade.

Koppla samman tankarna på mitten tjänar inget till.

När du kyler tekniktanken kommer den att fyllas på med varmare vatten i toppen och det kallare går över via bottenröret till dom andra tankarna. Ju mer du lyckas kyla i botten av tekniktanken (dvs hämta värmen lågt) desto mindre vatten kommer du att flytta och desto bättre skiktning. Sämst blir det med bara en slinga/beredare monterat i toppen, då kommer det att gå betydligt varmare vatten över till slavtankarna.
 
Kan du sedan montera tekniktanken lite högre än de andra tankarna så "hamnar" det varmaste vattnet alltid i tekniktanken. Dvs du tömmer de andra tankarna bättre på dess värme.

Men det finns lite minus med flera tankar också, värmeläckaget ökar eftersom de har större isolerad yta samt ett antal rör och ventiler som läcker värme...... detta jämfört med en singel tank på samma volym.
 
Det finns många minus förutom att det är enklare att få in småtermosar. Dyrare, dyrare installation pga mer rördelar, tar mer plats, mer som kan läcka i framtiden, kräver balansering, fler termometrar osv...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.