Hej!

Jag har en Foke ringpump (tror jag det heter) med 3 eller 4 ringar (se bild), den är från mitten av 70-talet och förser tre hushåll med vatten från en grävd brunn. Problemet med den är att den "smattrar" högt varje gång den slår till, det låter riktigt illa och jag inser att något bör göras snarast. Står man i pumphuset när det händer så hoppa man högt ;) Dessutom läcker den enormt mycket vatten.

1. Vad kommer ljudet av? Ett lager som havererat? Ringar som behöver bytas?
2. Kanske viktigast - finns det reservdelar till en sån här pump och lönar det sig att reparera den? Om inte, vad är bästa alternativet?

Tack på förhand!

//Anders
 
  • IMAGE_272.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMAGE_273.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tycker gummit i kopplingen mellan motor och pump ser rappligt ut.
 
Instämmer med föregående talare. Packboxen verkar också slut, så det skulle inte förvåna mig om lagerna också behöver bytas.

Börja med att byta gummit och packboxen.
 
Tack för svar, håller med om att den ser rätt risig ut ;) Men så har den gått oavbrutet (förmodligen utan alltför mycket underhåll...) sen mitten av 70-talet.

Jag har ringt runt några VVS-firmor, men de säger sig inte kunna såna här pumpar. Vem vänder man sig till egentligen, pumpspecialister? Har sökt info om Foke Pump, men spåren upphör runt 1999, gick de i putten då?

Om man nu ska byta ut pumpen, vad bör man sikta på? Lägger hellre mer pengar på än bra pump än en billig Kina-pump som bara håller ett par år...

//Anders
 
Byt gummikorset och lägg in nytt tätningsgarn i axeltätningen (kan räcka med att dra åt muttern lite, å andra sidan gör det inte så mycket om det läcker lite.

Prova att kontakta Momentum för gummikorset, de har en hel del prylar för olika driftfall.

Protte
 
  • Gilla
Metafor
  • Laddar…
VVS-grossisten Rob. Holmquist har reservdelar till pumparna. Det innebär att vilken rörmokare som helst borde kunna ta hem dom. Nackdelen är möjligen priset.
 
  • Gilla
Otto Kulladal
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.