Hade tänkte köpa ett litet skogsskifte att kunna ta ved ifrån, i närheten av sommarstugan i Dalarna. Men innan jag frågar ägaren skulle jag vilja ha ett hum om vad m2-priset är för skogsmark, utan något speciellt läge. Någon som vet?
 
Det beror på hur skogen på marken är beskaffad. Nyavverkat kalhygge betingar betydligt lägre priser än avverkningsklar skog.

www.bycom.se finns det ett antal skogsfastigheter till salu där du kanske kan då ett hum om hur skog värderas.
 
Det kan bli svårt, lantmäteriet styckar inte av små vedskiften normalt, utan du får köpa en hel fastighet.

Priset, kan väl bli någonstans mellan 5.000:- och 50.000:- per hektar, hittar du en fastighet under 5 ha får du nog vara glad.
 
Fast just i Dalarna finns det en väldig massa små remsor eftersom man aldrig skiftade där.
 
Brukar inte dessa småskiftena vara delar av en fastighet? I så fal hjälper det inte. Att bara köpa ett skifte (del av fastighet) går normalt bara om man redan har en annan fastighet att slå ihop det med.
 
-MH- skrev:
Det kan bli svårt, lantmäteriet styckar inte av små vedskiften normalt, utan du får köpa en hel fastighet.
Varför skulle de inte göra det? Om det finns en säljare och en köpare så handlar det ju bara om att Lantmäteriet ska göra sitt jobb dvs mäta....

Sen att man får kanske betala ~30000kr för att de ska mäta ut fyra punkter är en annan sak....
 
Stora delar av Dalarna skiftas i dagläget om just för att komma till rätta med de små skiftena.
http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=39271
Eftersom det är en skogfastighet innebär det dessutom att du behöver söka förvärvstillstånd för köpet och det är då man kan stöta på patrull. Om området du är intresserad av ligger för omskiftning/omarrondering kan man få avslag på förvärvstillståndet om man vill dela ett stor skifte till ett mindre eller om man vill köpa ett mindre befintligt skifte eftersom detta "går emot" själva tanken med omarronderingen.
Med det sagt så tycker jag iallafall att du ska försöka såklart, men räkna med att det kan bli aningen mer besvärligt än att bara köpare/säljare och sen lantmäteriet.
 
larka742 skrev:
Varför skulle de inte göra det? Om det finns en säljare och en köpare så handlar det ju bara om att Lantmäteriet ska göra sitt jobb dvs mäta....
Nej, deras jobb är även att se till att marken inte missbrukas genom att splittras. Därför finns det gott om begränsningar. En av dem är att de normalt inte styckar av små delar av skogsmark och lägger till en tomt, tex. Eller ens till en "hästgård" för den delen.

De resulterande fastighetern skall vara ändamålsenliga.
 
Om du behöver förvärvstillsåtnd, måste du med stor sannolikhet lova att bosätta dig permanent på platsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.