Vad är definitionen på ett våtrum?

Är ett rum med en tvättmaskin ett våtrum?

Om jag vill ha ett rum med plant golv med klinkers och en tvättmaskin, golvbrunn, är det på något sätt tillåtet eller möjligt?
 
Allt är möjligt!!
Man brukar säga att om ett rum har golvbrunn är det ett våtrum. Då ska det ha fuktspärr.
 
Ok!

Om ett rum har tvättmaskin, är det då ett våtrum med eller utan golvbrunn?

Måste ett rum med tvättmaskin ha golvbrunn?

mao. kan/får jag bygga om en existerande tvättstuga med dusch som dessutom har en golvbrumm med golvfall till plant golv och ställa tvättmaskinen där? Golvet blir klinkers och tätat etc.
 
Ja du kan...
Men, du bör ha fall om du ska ha kvar golvbrunnen. Då bör du också ha tätskikt på golvet och 10 cm upp på väggen. Ska du ha kvar duschen så måste du ha ett tätskikt även på väggarna, om du inte har en duschkabin förstås.Då är det fritt fram med tätskiktet. Ska du göra om hela rummet och ta bort golvbrunn, fall och tätskikt måste du ha en fast anslutning på både vatten och avlopp till tvättmaskinen.

Förklara gärna vad du vill göra och varför?? Det underlättar att ge dig ett bra svar då.
Är tvättstugan i en källare?
 
hej, tack för svaret.

Här är situationen:

Tvättstuga idag
- Finns gammal bastu
- Finns dush bakom skynke, givetvis med fall
- Finns golvbrunn
- Har fall mot golvbrunnen
- Våtrumsmatta
- Tvättmaskinen står på en betongupphöjning, vatten finns framdraget till tvättmaskinen
- Är ett genomgångsrum

Skall:
- Riva allt utom betongupphöjningen med tvättstugan
- Plana ut golvet (med eller utan brunn), skall ha vattenburen värme
- Köpa basturum och sätta där dagens bastu finns, ventil finns genom väggen
- Bygga in dushen med vägg/kakel mot själva rummet

Tanken är att bygga ett genomgångsrum med en dörr in till bastu och dusch. Framför tvättmaskinen, tumlaren skall placeras brevid tvättmaskinen, skall två skjutdörrar sitta för att dölja maskinerna. Själva rummet, med stängda skjutdörrar, skall ha stora klinkers på golvet och kakelvägg mot dusch/bastu.
 
Då blir det alltså två st rum? Ett med bastu och dusch och ett genomgångsrum med tvättmaskin m.m. Då behöver du inte ha varken fuktspärr eller golvbrunn i maskinrummet, bara det är fast installation på maskinerna dvs vatten och avlopp. Däremot så måste du fuktspärra och bygga med rätt material hela duschutrymmet.

Lycka till med projektet!!
 
Redigerat:
Nu vet jag inte vilken konstruktion du har, men med golvvärme skall du räkna med 5 cm isolering i mellanbjälklag. Mot mark 10 cm helst 20 cm eller mer upp till 40 cm. Till detta kommer ca 5 cm golv med vattenburen värme. Går kanske att bygga något tunnare om det görs med spridningsplåtar och golvgips, har själv bara byggt i betong mot mark.
 
Golv i tvättstuga ska i normalfallet ha tätskikt med 50 mm uppvik på väggen.
 
Två frågor:

1. Måste man ha golvbrunn i en bastu?

2. Kan man gjuta golv på en våtrumsmatta eller måste man ta bort den? Jag förstå att man bör, men måste man? Hur gör man?
 
SvenD skrev:
Nu vet jag inte vilken konstruktion du har, men med golvvärme skall du räkna med 5 cm isolering i mellanbjälklag. Mot mark 10 cm helst 20 cm eller mer upp till 40 cm. Till detta kommer ca 5 cm golv med vattenburen värme. Går kanske att bygga något tunnare om det görs med spridningsplåtar och golvgips, har själv bara byggt i betong mot mark.
Jag har betongplatta. Jag förstå inte riktigt ovanstående förklaring i relation till mitt golv.
 
Vad hade du tänkt dig för konstruktion?

Isolering under betongplatta -> betongplatta ->våtrumsmatta->golv med vattenburen GV -> klinker.

I så fall hur mycket isolering har du?

Befinner sig rummet över eller under mark? (Du har fått frågan tidigare)
 
hmmmm
jag har ett betonggolv på markplan, vet ej hur mycket isolering, och idag är det en våtrumsmatta. Jag skulle vilja plata ut golvet -> Vattenburen GV -> klinkers.

Golvbrunn i bastu?
 
Försök att kolla upp detta med isolering. Utan isolering så eldar GV mest för kråkorna och du löper risk att få problem med fuktvandring.
Detta kan kanske undvikas om GV får vara på året om, men utan isolering ställer sig detta mycket dyrt. Sök på "omvänd fuktvandring".

Om huset är relativt nytt så bör det redan finnas isolering under plattan. I mitt hus från 70-talet saknas detta. Där ligger istället isoleringen ovanför plattan.

Med de osäkerheter du verkar ha kring konstruktionen så skulle jag kontakta en byggkonsullt specialiserad mot fuktproblematik. Denna kan också råda dig om lämplig konstruktion på golvet. Detta är väl använda pengar om man kan slippa framtida problem.
 
Ett alternativ är ju att bila upp golvet och isolera och sedan gjuta golv ovanpå med golvvärme osv. Då kan man ju lägga in golvbrunnar och allt vad du vill ha. Se till att sätta golvbrunn till maskinerna ifall en slang springer läck eller vad som helst. Du kan ju ha den med fall innanför skjutdörrarna som täcker maskinerna. Sen rummet som blir genomgång har du plant eller lite lätt lutande mot maskinerna där golvbrunnen finns. Har du bara svag lutning så märks den inte när man går på den, men vattnet hittar rätt. Iallafall bättre än att ha helt plant golv.

Inne i bastun bör du absolut ha golvbrunn med korrekt fall eftersom du kanske vill ösa vatten på kaminen eller bara att du kommer in våt från duschen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.