Hej!

Är det någon som kan hjälpa mig lite med vilken ordning vi bör göra saker i? Vi kommer bygga köket på liknande sätt som nuvarande planlösning men måste flytta spis och fläkt cirka 40 cm till höger, skall göra plats för diskmaskin (ungefär där nuvarande vask är) och får då flytta vasken cirka 50 cm till vänster.

1. Riva de gamla skåpen
2. Byta golv - river man bort den gamla plastmattan eller lägger man ovanpå? Gör man det före eller efter att man satt ditt nya skåp? (Dvs. går golvet även under skåpen?)
3. Måla taket
4. Måla väggarna - före eller efter att man satt dit skåpen?
5. Tar dit rörmockare - före nya skåp eller efter? Före eller efter elektrikern?
6. Elektriker - före nya skåp eller efter? Före eller efter elektrikern?
7. Montera skåpen
9. Montera diskmaskin, kyl, frys, fläkt, spishäll, ugn, mm
10. Sätta fast och installera belysning (kan man göra det själv om elektrikern förberett?)
11. Kakla

Vad har jag glömt? Vilken ordning bör vi göra saker och ting i?

Tacksam för all hjälp!

MVH
Tussen
 
Hej!
Projektplaneringen var nog det knepigaste, tycker jag! Målet är ju att vara utan kök så kort tid som möjligt (vi tar vatten och diskar i badrummet och har mikro, kaffekokare, kokplatta och kyl i vardagsrummet, som också är min firmas kontor...) och samtidigt hålla kostnaderna under kontroll. Då gäller det att detaljplanera och se till att allt material finns på plats vid precis rätt tidpunkt -- helst inte heller för tidigt om man inte har massor av lagringsutrymme!



Så här har vi gjort hittills:
  1. Vi planerade köket under mycket lång tid, och i slutfasen tillsammans med finsnickaren (som tillverkar alla snickerier från våra mått) och elektrikern. De hade även ett separat möte tillsammans för att titta på detaljmått och specialgrejer inne i stommar. Alla beställningsvaror beställdes för leverans direkt till snickarens verkstad, eftersom det mesta byggs in.
  2. Vi packade kök, hall och matplats och körde iväg möbler och kartonger till ett lånat förråd, och satte upp vårt lilla "campingkök" i vardagrummet.
  3. Vi plockade bort alla lister/skruvar/lösa grejer och sålde allt som inte skulle användas igen (vitvaror, blandare, hyllor, belysning, luckor etc).
  4. Rörmokaren stängde av vattnet, elektrikern stängde av elen (till köket då alltså)
  5. Stommar, laminat och gammal underliggande plastmatta tillsammans med vissa väggar som krävde mycket eljobb revs sedan tillsammans med goda vänner på 1/2 dag och kördes till tippen. På eftermiddagen målade vi taken.
  6. Elektrikern använde 1/2 dag till att dra all ny el i de då öppnade väggarna.
  7. Nya gipsväggar och dörröppningar byggdes upp av 2 byggkillar på 1 dag. De tog också upp ett nytt ventilationshål till fläkten då det gamla satt för lågt på väggen.
  8. Nu pågår tapetstrippning av gamla väggar och spackling av nya och gamla väggar, och det blir klart någon gång under nästa vecka (rätt mycket torktid som går till spillo). Nästa vecka läggs också nya parkettgolvet i hall, kök och matrum under två dagar. De lägger också klinker i en del av hallen och våtrumsmatta där bänkstommarna ska stå. Golvläggaren och målaren kommer att klättra på varandra vilket är olyckligt men det görs i alla fall av samma firma och de har själva kommit överens om detta.
  9. Fredag nästa vecka sätts stommarna in medan luckorna fortfarande är inne på sprutmålning. Elektrikern är med några timmar eftersom en del elektriska finesser byggts in i skåp och kopplas in efter hand.
  10. Måndagen efter kommer bänkskiveleverantören och tar mått till hel rostfri bänk -- vi har redan ritat den men ska dubbelkolla måtten eftersom den är jättedyr och vi inte har råd eller lust att göra om det om vi klantat oss med millimetrarna. Den ska ta två veckor att tillverka och medan vi väntar på denna gör vi toppmålningen av väggarna, sätter upp lister och annat finlir. Luckorna kommer på plats under denna period.
  11. När målningen är klar kan vi flytta "campingköket" in i riktiga köket. Även om det då saknas en del el och framför allt vatten, så får vi i alla fall tillbaka vårt vardagsrum och det ska inte bli så mycket mera damm.
  12. Först när bänkskivan är på plats kommer rörmokaren för att koppla in blandare och diskmaskin, elektrikern för att koppla in häll och ugn, samt snickaren för att installera stänkskydd i form av laminat på mdf. Sedan blir det finstädning och uppackning!!!!
Det krävs mycket koll och uppföljning hela tiden för att allt ska klaffa i verkligheten (ringer hela tiden och kollar att den och den hantverkaren kommer precis som planerat och vet exakt vilka material som behövs etc). Dessutom krävs det enormt mycket städning varje dag om man som vi bor kvar i lägenheten samtidigt. Nästan allt är inplastat, men dammet kräver jättemycket jobb om det ska hållas någorlunda under kontroll.
 
Tack för superbra svar!
Fler som vill dela med sig! Något misstag ni vill varna för?

//Tussen
 
Tack för svaret. Hur går det för er så här långt? Har ni satt igång?
Vi skall nog börja i september. Blir helt matt bara av att springa och titta på olika kök så jag undrar lite hur detta skall gå till.. Får nog bli mycket hantverkare men vissa saker kanske är lättre att göra själva än andra.

Måste gamla plastmattan bort innan man kan lägga ny platsmatta? Spelar det någon roll om man istället vill lägga klinker?

//Tussen
 
Vi ska börja nu vid midsommar, är det tänkt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.