Har hört att man istället för att köra med avfuktare kan trycka in värme i grunden vissa tider på året för att få bukt på för hög fukthalt. Mest på sommaren då det blir varma fuktiga kvällar och då dras denna fuktiga luft in till krypgrunden eftersom det då är kallare luft i krypgrunden. Funkar det att köra en värmefläkt i krypgrunden en stund varje kväll på sommaren? Erfarenheter?
 
M
Börjar bli tjatig nu, men jag tycker en luftsolfångare är den absolut bästa lösning som finns, för avfuktning å värmetillskott.

magentis
 
Vilka tillverkar och säljer såna?
 
Magentis

Luftsolfångare ger ingen avfuktning. Den värmer luften, med det är samma fuktiga luft som du blåser in i krypgrunden. Frågan är hur mycket värmeenergi som tillförs och om det orkar höja temperaturen de 3-4 grader som kan behövas. Har du någon erfarenhet av denna lösning?

Personligen slår jag ett slag för kondensavfuktare. All tillförd energi ger värme + att du får avfuktning på köpet. Kostar 2-3.000 kronor. Har personlig erfarenhet av denna lösning till en grund a 100m2.
 
M
rollo skrev:
Magentis

Luftsolfångare ger ingen avfuktning. Den värmer luften, med det är samma fuktiga luft som du blåser in i krypgrunden. Frågan är hur mycket värmeenergi som tillförs och om det orkar höja temperaturen de 3-4 grader som kan behövas. Har du någon erfarenhet av denna lösning?

Personligen slår jag ett slag för kondensavfuktare. All tillförd energi ger värme + att du får avfuktning på köpet. Kostar 2-3.000 kronor. Har personlig erfarenhet av denna lösning till en grund a 100m2.
Så kan man ju se på det, men du får cirkulation av en luft som garanterat är varmare än den som finns inne i grunden. Å är det en äldre plintgrund som fått sig en uppmurad sockel/grund för att se prydlig ut, då är skillnaden ännu större. Å till skillnad från kondensavfuktare så kräver en luftsolfångare ingen tillsyn, om Solen slockar så lär vi märka det :)
Personligen har jag ingen erfarenhet av den, då jag aldrig haft problem med fukt i grunden.., inget som jag vet iaf. Men däremot så finns det många som använder sig av luftsolfångare, å som tycker det fungerar bra i alla utrymmen under jord, då den varmare luften bär med sig fukten bättre än en kall.
Fast som med allting annat, är såklart inte luftsolfångare nåt som kommer att vara lösningen för alla, lika lite som en kondensavfuktare.

Då just den här "evighets" diskusionen alltid kommer upp, så hänvisar jag till det här: http://www.viivilla.se/Energi/Varme/VVS/Ventilera-bort fukten-med-hjalp-av-solen.aspx Sen gäller det att inte ha övertro på att det kommer att fungera i alla lägen, men i det här fallet, så verkar det vara under sommaren som det behövs avfuktas, å då bör en luftsolfångare vara lämplig..

magentis.
 
Här en kopia av din länk som säger det mesta. Dvs osäkert om det fungerar.

Luftsolfångare för fuktig grund?
Luftsolfångare har numera också börjat användas för fuktiga krypgrunder. Men i detta fall höjer Jerker Andersson ett varningens finger.

- Om krypgrunden är kall och oisolerad riskerar fuktproblemen rentav förvärras. Det beror på att luftsolfångaren blåser in varm luft som kan innehålla mycket fukt. När varmluften träffar en köldbrygga, en kall yta, fälls fukten ut. Det kan bildas kondens, precis som när man ställer ett kallt ölglas i ett varmt rum.

Med andra ord: för att avfuktning med luftsolfångare ska fungera får det inte vara för kallt i det utrymme där varmluften blåser in.

- Om man isolerar krypgrunden ordentligt kan en luftsolfångare fungera. Men man bör skaffa en bra hygrometer för att övervaka fukthalten och vara beredd på att det kan krävas en annan lösning.
 
M
Precis, å som med allt annat, inget fungerar bra till allt. Men eftersom det gällde sommar å varmt, så kan en luftsolfångare fungera riktigt bra.
Annars så kan den bli ett bra komplement till att värma kåken..

magentis.
 
Magentis
För tydlighetens skull. Grundutrymmen är kalla, även sommartid. Det är därför krypgrunder har problem.
 
Det var länge sedan jag skrev i detta ämne men nu är det dags!!

Jag har nu provat en del av metoderna för att minska fukt i krypgrund.

1) Provade 1 år med trygghetsvakten. Dyr elräkning och knappt lägre fukthalt. Har 146kvm och hade därför två trygghetsvakten eller trygghetsvakten extra som de kallar det. Lämnade tillbaka den och fick pengarna åter!

2) Efter läsning bestämde jag mig för ACETEC PD250 maskinen och körde den över 1 år. Hade då plastat mot grund och gjort allt som man skall göra. Resultatet var sådär - fukt halten sjönk en del, dock hade maskinen det jobbigt och fick arbeta hårt en del perioder. På 9 månader förbrukade jag 3500 KWH - med andra ord dyrt och en hårt arbetande maskin.
Sålde min PD-250 i höstas.

Har under vintern inte haft någonting i grunden- helt ok på vintern då fukten är låg. Mäter kontinuerligt med en Oregon trådlös mätare.

3) Har tillslut ställt ner en Woods Ds-15 och den fuktade av direkt (några dagar från 84% till 65%) Har under två veckor förbrukat 24 KWH inklusive avfuktningen efter att jag stängde ventilerna.

Min slutsats efter all provning är att felet med sorptions avfuktarna är att de blåser ut våtluften via slang - blåser man ut något så måste även luft komma in. Spelar ingen roll hur mkt man tätar!
Desto högre våtluftmängd - desto värre blir det då ny fuktig luft kommer in hela tiden.

Woods maskinen skickar ut vattnet i flytande form via en slang man drar genom ett hål i plasten - bus-enkelt. Ingen ny luft ventileras in vilket gör behövet av avfuktning mindre.

Har nu idag 64% fukthalt och så låg har jag aldrig haft - med TV låg jag runt 80% och med ACETEC runt 70-80% men med en evfuktare som gick för fullt.

Min rekomendation är att använda en Woods DS-15 men att vara nogrann med tätning av ventiler och ordentligt med plast klammat mot grunden. Behöver man cirkulera luften pga. olika utrymmen så kan man använda en enkel kanalfläkt.

Givetvis anser fukt sanerings företag att sorptions avfuktare är det som gäller för de kan ej tjäna pengar på en enkel avfuktare samt är det säkert riktigt att en sorptions avfuktare har högre kapacitet etc. men den behöver även avfukta mycket mer då den tar in ny fuktig luft i grunden när den arbetar!

MVH
Lando
 
  • Gilla
TheLopp
  • Laddar…
Jag kör med en acetec. När jag satte in avfuktaren och en hygrometer för att mäta fukthalten så gick mätaren i toppen och kunde inte redovisa värdet (över 99%) Acetecen tog ner värdet till 60% på ca: två månader. Marken är plastad, skarvarna tejpade, plasten uppdragen ända mot kantbalk/rasskydd, plasten uppdragen ca 10 cm på pålarna och tejpad. Alla ventiler tätades med fogskum men det läker naturligtvis in lite luft både utifrån och inifrån huset.

Vi hade lite dålig lukt under huset så jag köpte ett aggregat och ozonbehandlade grunden vid ett par tillfällen så det är helt borta nu.

Det är ju svårt att jämföra olika hus och lösningar eftersom grundförhållandena kan variera våldsamt men det här verkar fungera bra för oss. Till hösten så monterar jag styrutrustning till avfuktaren så att den inte behöver gå dygnet runt, det minskar svedan i plånboken en aning.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.