Vi har renoverat hela källaren, målat väggar och lagt golv och nu skulle vi "bara" koppla på elementet igen på de gamla rören - då visar det sig att en av ballofixerna (äldre modell), gått sönder, vattnet sprutar ut! Vi köper en ny, försöker sätta på den, men vattnet fortsätter att spruta ur röret, det enda vi kan göra är att hålla emot med tumme och handdukar - helt galet! Pannan och cirkulationen är avstängt - vad ska vi göra, tömma hela systemet? Och hur? I rummet där den trasiga ballofixen är har vi som sagt helt nylagt trägolv.... USCH, jag känner mig helt uppgiven, blir en lång natt:(
 
Töm systemet, finns ofta avtappningskran i pannrummet (om det finns i källare och har golvbrunn)!

Stäng av pannan först.
 
Vi kan inte hitta någon riktigt bra tappningskran på värmepannan - menar du att vi ska tömma hela vattenförsörjningen i huset - alltså varmvattenberedaren också?
 
Staffans2000
Här verkar läget vara en smula prekärt!
Töm ut pannvattnet tills det slutar att spruta ut vatten ur ballofixen.
 
Redigerat:
min man som suttit på golvet de senaste två timmarna och låter vattnet rinna genom slangen till en av barnens pumpar som normalt används för att pumpa upp en plastpool skulle nog också kunna kalla situationen för en hel massa andra saker :)
Vad menar du med att tömma "pannan" - radiatorsystemets vatten är ju ett separat system? Vi har stängt av pannan, stängt av cirkulationspumpen och invattnet till pannan. Vattnet fortsätter att rinna. Huset är ca 200 kvadrat, men jag fattar inte varför trycket är så högt?
 
Varmvattenberedaren och ingående kallvatten har inte med saken att göra.
Radiatorsystemets vatten är ett slutet system. Någonstans finns kranar för att tömma det.

Eftersom rummet är i källaren så har du allt cirkulationsvatten i hela huset som trycker på...
 
japp, det är ett slutet system, vi vet ju det. Vi har hittat en ventil i källaren, vid pannan, men där kommer inget vatten, det verkar som om det rör där ballofixen pajade är det rör som är lägsta punkten i hela huset, extrem otur. Det konstiga är att vattnet stod still under flera perioder (vi började med det här i eftermiddags) men nu har det runnit kontinuerligt i tre timmar. Undrar just hur mycket vatten som finns i systemet. Vi funderar nu på att låta vattnet spruta medan vi försöker få på den nya ballofixen. Frågan är hur bra det går, man blir ju lätt stressad när vattnet sprutar ur röret.
Vad gulliga ni är som försöker hjälpa till förresten :)
 
Staffans2000
En viss mängd vatten kan finnas kvar i röret. Töm altså ut allt pannvatten.
Många pannor har en liten ventil i nederkant med halvtums gänga för exvis. trädgårdsslang.
Du behöver endast tömma pannvattnet.
 
Det som trycker på bör vara från expansionskärlet... Leta efter en avtappningskran för radiator systemet.
 
Staffans2000
Du har fått ett pm.
Staffan
 
vi "attackerade" till slut röränden med den nya ballofixen, efter en del trixande och ytterligare nedblötta handdukar fick vi på den, och då verkade även vattentillströmningen ha avtagit något. Läget är lugnt just nu alltså - men vi sätter _inte_ på något vatten förrän i morgon!! Kanske skulle man t.om. vänta till måndag så man slipper ta hit en jourfirma på en söndag, det verkar man kunna ruinera sig på :surprised:
Huvudproblemet kvarstår... vi har tre element som ska sättas tillbaka på sina gamla rör - det är knappast någon idé att ens försöka själv eller? Det här orkar man ju inte vara med om en gång till. Inte självförvållat i alla fall.
 
Om ni ändå "vill" försöka med de andra elementen så försök att hitta tappstället och släpa ut vattnet i systemet innan.

Lycka till.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.