Kan vara en idé att sätta in transientskydd, (överspänningsskydd). Jag har varit med om ett liknande fall.
Satte transientskydd i centralen och inkommande tele, sedan dess har dom aldrig haft problem med elektronik som plötsligt lägger av.
 
DrGonzo skrev:
Elektrikern kom - inget glapp i nollan. Han hittade ett trasigt uttag, där sockerbiten smält vid en kortslutning. Elektrikerns teori är att detta skickat ut 400V över hela systemet, som slagit ut känslig elektronik.
Det stämmer kanske. Men det konstiga är att sakerna gått sönder i omgångar. Det är inte så att det smällde till vid ett tillfälle.
Elektrikern kliar sig i huvudet och ska återkomma med en mätmaskin. Han råder oss att inte koppla in känslig elektronik tills dess.
Låter väldigt konstigt... För att ett fel i ett uttag ska kunna orsaka detta måste iprincip de uttaget ingå i en 3fasfördelad grupp där matande nolla har släppt. Om det inte var något fel på nollan/pen i centralen.
 
DrGonzo skrev:
Nu har vi låtit en elektriker sätta jordfelsbrytare på hela anläggningen (men vi behöll de gamla säkringarna)
.............
.............
Elektrikern kliar sig i huvudet och ska återkomma med en mätmaskin. Han råder oss att inte koppla in känslig elektronik tills dess.

Det verkar ju som något problem med dålig kontakt i PEN eller N uppkommit i samband med denna installation. Det förekommer ju även att nya JFB inte sluter polerna ordentligt utan att ha motionerats till-från några gånger. Har elektrikern inte funnit några dåliga anslutningar kanske JFB:n är skyldig trots allt.

Det verkar konstigt om elektrikern inte har en multimeter eller liknande med sig så att en kontroll av spänningarna kunnat ske. Man undrar vad som menas med mätmaskin.:)
 
Kanske han menar en megger med lågohmsmätning? Det är vad jag skulle använda för att försäkra mig om att jordfelsbrytaren inte krånglar samt för att kontrollera anslutningarna.
 
Misstänker man dålig kontakt i tex jordfelsbrytaren så lasta på med en enfaslast tex en värmefläkt och mät spänningsfallet över brytaren, skall vara noll eller mycket nära noll.
Behövs inget mer än en vanlig multimeter.
 
Nej, det var verkligen en sockerbit innanför uttaget som hade smält. Nu satte elektrikern ubåtar. Tack för alla goda tips, utredningen går vidare!
Vad är EIO-eltest, som någon tipsar om?
Elektrikern har mätt med vanlig spänningsmätare, men ska komma med en större apparat som kan mäta väldigt små avvikelser i strömmarna.
 
tur att du involverade elektrikern då en sån här grej kan få allvarliga följder, men be honom att gå igenom anslutningarna i centralen och kolla som nämnts att det inte är glapp inuti jordfelsbrytarens noll-brytare.
troligtvis så var det så att de berörda uttagen matades med 3-fasgrupp som fördelades ut till enfas-uttag, rätt vanligt att göra så nuförtiden för att spara kabel.
då är det väldigt viktigt att nollan har god kontakt, och ditt fall låter som ett uppenbart noll-fel, antingen på den berörda gruppen eller på inkommande till central.
 
Om den smälta punkten var en nolla så kan det skapa problem om det är en 3 fas uttagskoppling med gemensam nolla!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.