Vi står i startgroparna för att köpa en tomt och bygga ett hus. Vår totala budget ligger på 3,0 Mkr. Nu har vi hittat en "perfekt" tomt men priset ligger på 600 000kr. Med vatten/avlopp och el indraget till tomtgräns så hamnar vi på ca 700 000kr. Hur stor del av totalbeloppet bör tomtpriset ligga på? Klarar man att bygga ett "skapligt" hus med en totalbudget på 3,0 Mkr när tomten hamnar på 6-700 tkr? Vi har inte tänkt att köpa nyckelfärdigt utan gör gärna en hel del själva.

Helt ny på det här så tacksam för ALLA råd och tips... :)
 
Det är inte helt ovanligt att tomter i storstäderna kostar 30-50% av vad totalpriset sedan blir. 1,5-2Mkr för en tomt i Stockholm är billigt, och sedan bygger man samma hus där som på alla andra ställen i landet.

För 2,3Mkr får man ett rätt så skapligt hus, men kanske inte något stort och vräkigt med alla möjliga tillval.

En fråga jag tycker ni skall fundera på är vilka andra människor som kommer att bygga där. Om det är människor som kommer bygga villor i klassen 300m2 med mycket lyx, och som har värsingmodellerna av premiummärkena på bilar står på garageuppfarten kommer man kanske inte att trivas i alla fall....
 
Vår tomt kostar 1,2 milj inkl avgifter och vi beräknar att hamna på omkring 2,9. Vi ska bygga 1-plan på ca 130-140 kvm. Vi kollar på byggsatser som ligger runt miljonen.
 
Tack

Det är lite ute på landet. Bara 1,5km utanför tätort men med bondgårdar å ängar runt om. Så i stort sett inga grannar alldeles inpå, förutom en tomt som säljs nu samtidigt och som ligger intill vår. Husen i området är som sagt bondgårdar å lantliga småhus... alltså inga vräkiga 10 miljonershus.

2,3 Milj ska ju räcka till lite mer än själva huset. T.ex garage och tomt å kanske ngt annat oförutsett. Allt behöver man ju iof inte göra direkt men det är ju skönt att ha en trädgård iaf. Idag är tomten ängsmark med ca 10 äppelträd. Tomten är totalt 2200kvm.
 
Mikael_L
Börja med att kika på tillverkarnas "budgetmodeller"
A-hus Basic, LB-hus ugglanserie, Hjältevadshus smartstart http://www.finnsmartstart.se/

Fråga någon lokal säljare om grundpris samt vad dom brukar hamna på med typiska tillval (Dom kan kanske t.ex. ge prissuppgift på de tre senast sålda eller nåt sånt)


Sen kan ni även kolla smålandsvillan samt älvsbyhus, grundpriser står på hemsidan. Här brukar det ofta kosta mer än det smakar med tillval.

Har ni känningar inom hantverkargänget lokalt, så kan ni fundera på komplett byggsats från Floods trähus eller fiskarhedenvillan. Men man bör nog som sagt anlita någon bra och pålitlig snickare, så ett sådant projekt, med delad entrepenad, inte ger för mycket gråa hår.

Googla fram hustillverkaradresserna! Jag iddes inte lägga in dom själv.
 
Jag har en kompis som bor i ett hus där tomten är 75% och huset 25%. Ungefär..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.