Har eventuellt ett hus (Prästgård) på gång som är byggt i slutet av 1800-talet. I huset ligger nu plastmattor i princip i alla rum. Men vad finns under? Vad tror ni? Kan man ha sådan tur att det finns ett trägolv under?

Vad är riskerna med denna typ av "renovering" man gjort, låt oss säga på 60-80-talet?

Finns det risk för att skadedjur fått fäste i det golv som finns under plastmattorna? Vet inte om de lagt skivor först, innan plastmattorna......

Någon med ideér, erfarenheter.......

Anders
 
vi bor i ett hus som är byggt tidigt 1910-tal.. Precis som hos er renoverades det även här någon gång på 60-talet.. det de gjorde då var att lägga in plastmattor i hela våran lägenhet.. Andra grannar har fått sitt ursprungsgolvgolv bevarat, men tyvärr inte vi.. när vi skulle totalrenovera så slet vi upp plastmattorna, vi hittade där ett trägolv.. men allt lim från mattan gjorde det omöjligt att slipa själva, så vi fick lägga nytt golv istället.. skulle bli otroligt dyrt att göra hela lägenheten då vi ville ha genomgående golv men vi märkte även att trägolvet var lappat och att någon slags fyllning hade lagts ut på vissa ställen.. det skulle helt klart förstört hela intrycket..
 
Det beror ju helt på hur plastmattan är lagd. Är den limmad direkt på gammalt golv är det väl ett elände. Hos oss hade de däremot limmat plastmattan på golvspånskiva (undervåningen) resp golvmasonite (övervåningen) som låg flytande ovanpå trägolven - bara att såga resp skära upp i bitar och lyfta bort. Mycket praktiskt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.