Vi vill köpa en bit av grannens mark men vet varken vad man ska betala eller hur man går till väga när man väl har bestämt priset. ???
Marken vi vill köpa går runt våran tomt och det är gammal ovårdad skog med mycket sten, hur mycket ska man betala för det.... ungefär.... För vi har ingen anning.
 
Markpriset beror helt på läget. I storstäderna rör det sig kanske om 1000 kr/m[sup]2[/sup], i norrlands innland ett par tior per m[sup]2[/sup].
Enklast är nog att se vad kvadratmeterpriserna i omgivningen ligger på och lägga sig någonstans i närheten av det. Å andra sidan kan man försöka se vad marken är värd för säljaren genom att pressa priset så lågt som möjligt.

För att kunna köpa delar av grannen mark måste den marken styckas av innan ni kan köpa den. Lantmäteriverket (www.lantmateriet.se) har hand om styckningsförättningar.
När marken är avstyckad och ni köpt den så har ni två fastigheter. Jag tror att ni kan få marken ni köper att uppgå i eran fastighet men då blir det en ytterligare förättning hos Lantmäteriet och därmed en ytterligare kostnad.
 
Så det är säljaren som kontaktar lantmäteriet och får betala för uppdelningen av marken? Om nu inte vi kommer överens om annat......
 
kabilooo skrev:
Så det är säljaren som kontaktar lantmäteriet och får betala för uppdelningen av marken? Om nu inte vi kommer överens om annat......
Precis. Det är bara säljaren som kan stycka sin fastighet.
 
Nej, det stämmer inte riktigt. Du kan köpa en bit mark utan att den är avstyckad, men då måste den avstyckas inom 6 månader efter köpet. I det fallet kan även köparen ansöka om förrättning för att få marken avstyckad. Se också lantmäteriets hemsida

http://www.lantmateriet.se/cms/niva2index.asp?produktgrupp=1
 
Miakia skrev:
Nej, det stämmer inte riktigt. Du kan köpa en bit mark utan att den är avstyckad, men då måste den avstyckas inom 6 månader efter köpet.
Aha, men kan det inte finnas risk att avstyckningen inte godkänns? En del fastigheter får man väl inte lov att stycka av och även om man får det kan det väl finnas begränsningar i hur man får göra det?
 
Jo, det stämmer, det finns risk att avstyckningen inte godkänns. Ibland måste det t ex finnas förhandsbesked för att man ska få avstycka. Sen kan ju förrättningen överklagas också.
 
Köper man marken innan den är avstyckad kan det i så fall vara lämpligt att skriva i kontraktet att köpet återgår om förrättningen inte går igenom...
 
Hur skriver man ett kontrakt för att köpa mark?
Finns det något standard utförande och är det något man ska tänka på att skriva med, förrutom det med avstyckningen av marken.
 
Man kan be lantmäteriet om hjälp med att skriva kontrakt (de tar 3000 kr för det) i samband med avstyckningen. Är ni överens med säljaren om att marken ska avstyckas och att ni ska köpa är det nog lättast att ni gemensamt tar kontakt med lantmäteriet så ordnar de "allt" på en gång. Så har vi gjort och det verkar fungera bra (förrättningen är inte klar än så peppar, peppar...)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.