Hej,

Jag har sett att i en del äldre lägenheter så är dosor och rör gjorda av metall och ibland finns det någon löst sittande skyddspapp inne i dosorna. Så nu undrar jag om det verkligen är godkänt att installera dosor och rör av metall? Är det så att det är ok att ha kvar befintliga installationer som är av metall, men inte ok att använda vid nyinstallation (om det nu ens går att få tag i!), eller vad gäller egentligen?

Tack!
 
Det var godkänt när det begav sig och det som var godkänt och tillåtet när det installerades får sitta kvar.
Pansarrör av metall används fortfarande när kablar behöver extra skydd.
 
Om hela elanläggningen ska skärmas av så kan det användas (i alla fall något likanden). På t.ex. sjukhus är sånt viktigt.

//Patrik
 
Vad gäller om man tex ska sätta upp en ny apparatdosa med eluttag, och behöver dra kablar dit från ett befintligt eluttag med en apparatdosa av metall?

Är det ok att göra ett nytt hål i den befintliga apparatdosan och dra kablarna därifrån i ett VP-rör till den nya apparatdosan? Måste det i så fall tas några extra säkerhetshänsyn, tex ska kabeln som dras vara EKK (eller FKK) istället för vanlig FK, eller måste det nya hålet i apparatdosan av metall isoleras på något sätt? Det nya hålet man i så fall gör i apparatdosan av metall borde ju iofs inte "värre" än de hål som redan finns i dosan, men ändå...
 
Kommer du in i väggen så byt den gamla metalldosan mot en ny dito i plast med fler rörstudsar, annars får man vara lite pragmatisk och lösa det som du säger, dvs ta hål i metalldosan och stoppa in ett rör.
Se till att det inte blir några vassa kanter och är de gamla trådarna torra och fnatiga så byt ut dom, brukar kunna bli en del jobb när man börjar riva i gamla grejer.
 
Eller använder ett sånt här ROT-uttag, E1841478. Framtaget för just det ändamålet.
 
Uppfattade det som om det var frågan om att gå vidare infällt i väggen men ska man vidare utanpå löser ROT-uttaget biffen.
 
Patrik_Hed skrev:
Om hela elanläggningen ska skärmas av så kan det användas (i alla fall något likanden). På t.ex. sjukhus är sånt viktigt.

//Patrik
Finns dito i plast som är skärmade.
 
...man måste ha dubbelisolerad ledning (ej FK) när man drar i järnrör vid nyinstallaton. Det behöver man inte om man använder bef. blyrör.
 
NyfikenVit skrev:
Hej,

Är det så att det är ok att ha kvar befintliga installationer som är av metall, men inte ok att använda vid nyinstallation (om det nu ens går att få tag i!), eller vad gäller egentligen?

Tack!
Det har utretts en del här på forumet. Kontentan verkar vara att det är OK att underhålla en sådan anläggning. Dvs du får dra ur gammal OVIR och dra i ny fk t ex (ja dvs, en behörig elektriker får), men du får inte utöka en sådan anläggning eller förändra dess användningsområde väsentligt, då måste anläggningen uppgraderas till gällande standard och då måste rören ut! (Någon här tolkade t ex reglerna så att man inte kunde dra i en extra jordtråd för att skyddsjorda en sådan anläggning eftersom det inte skulle falla under underhåll. Att undvika att göra anläggningen säkrare---genom skyddsjordning---eftersom det skulle bryta mot en sådan regel är naturligtvis ett orimligt förhållningssätt.)

Det är ju som du förstår ett icke-trivialt jobb att riva ut alla rör i huset, så det tummas en hel del i praktiken,jag har aldrig hört talas om någon som slitit ut alla gamla B-rör bara för att. (En annan sak att man gör det när man ändå renoverar).

Dock, det borde vara *krav* på att efterinstallera jordfelsbrytare i en sådan här anläggning, och även om det inte är det så är det starkt rekommenderat. Som i, du har egentligen inte rätt att sova lugnt tills det är gjort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.