Oj, 1.6 miljoner låter mycket! Jag gjorde en ny överslagsberäkning och kom upp i över en miljon om vi har otur med extrakostnaderna. Tänk att så många bäckar små kan bli en så stor å...
 
Tomtarbete 250k sprängning+grus
Byggel 25k
Grusväg+avlopp 140K
Vatten (egen brunn) 60k
I våran totalentrepenad ingår försäkringar.
Vårat hus ligger på 2,1 milj
Total kostnad blir ca 2,9 milj med grovplannerning på tomten....
 
Energideklaration (obligatoriskt vid nybyggen) ca 5000, kvalitetsansvarig 5000-25000 kr(kan ju ingå i totalentreprenaden. På positiva sida så är ju fastighetsskatten/avgiften lägre vid nybyggnad.

Värt att kanske lägga lite mer pengar på vid bygget kan ju vara uppvärmningssystem och kvalitet i fönstren. En merkostnad vid bygget men ger en lägre driftskostnad vilket brukar kunna löna sigi längden.

Kul att ni kan bevara tomten i stort sett som den är, det är värt mycket. Känner till en arkitekt i Stockholmsområdet som alltid utgår från tomten när han ritar. Istället för att ta bort en vacker buske/träd eldyl så ändrar eller flyttar han huset. Kul.

Vad gäller kostnad för färdigställande av tomten runt bygget så behöver man ju inte ta den kostnaden direkt. Bara man har byggväg och kan gå till och från entrén. Efter ngt år i huset så ser ni ju lite tydligare vilka kostnader ni har och vad ni har råd med.
 
Tack dicste för prisuppgifterna! Det låter som att ni har haft en liknande tomt som våran. Vi hoppas förstås att vi ska slippa spränga, det ser ganska lovande ut på den fronten men man vet ju aldrig. Jag tror inte vi ska behöva påla heller, det växer massor med tallar i skogen runt tomten så det borde väl inte vara lera då i alla fall... Men man veta aldrig!

Det är lite läskigt med husbygge på så sätt att det är en massa kostnader som man inte kan förutspå riktigt i förväg.

Nilfyr:
Japp, vi ska absolut rikta in oss på ett hus med låg energiförbrukning! Det är ju mycket roligare att betala av mera på lånet varje månad än att lägga den pengen på elräkningen. En hög elräkning får man aldrig återbäring på, det får man ju däremot (förhoppningsvis) på huslånet den dagen man säljer huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.