Hej ...

Denna lösning verkar vara svår att få till. Normalt så sätter man VP i serie på radiator returen. Detta ger då att man alltid kör vattnet igenom pannan med kylning som följd då draget igenom skorstenen ordnar det.


Vad jag vill uppnå är ...

Kunna elda mot en acctank med maximal förbränning.

Acc tanken skall ordna VV samt radiator vatten.

När man sover över på morgonen och sticker på jobbet skall VP komma in och ta över uppvärmningen på det mest ekonomiska sättet dvs flytande kondencering.

Tar man VP från Bosch så har man en extra givar ingång samt en extra shunt styrning egentligen tänkt till typ golv värme.

Har lekt lite med vad den skulle kunna användas till och kommit fram till detta (se bifogad bild) ...

VVS___schema.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Givarna GT1 etc finns förklarad i manualen på Boschs hemsida ...

Vad händer då ????

Acc tanken värms upp med ved eller sol (slingan är inte inritad men finns i botten)

Värmepumpen kör den extra shunten genom regleringen ifrån den extra shunt in kopplings funktionen i VP. Märk att givaren GT1 är satt till fast värde 1 K ohm (skall vara mindre ser jag nu) men det värdet lurar VP att returen är ca 60 grader dvs att det inte behövs något vatten ifrån VP ut till radiatorerna.

Nu börjar värmen i acc tanken ta slut och 4- shunten kommer då att ställa på mera och mera ifrån port 1. När vi nu närmas oss när acc tanken börjar få samma gradtal som vi vill ha på radiator vattnet dvs att port 1 står helt öppen samt att vi har kommit till punkten där vi bryter kurvanrakt upp. I samma läge så gäller det att mikrobrytaren i motorstyrningen slår till och ger det verkliga värdet ifrån givaren GT1 in i VP.

I alla fall så driver motorshunten 4-shunten i botten läge och port 2 blir helt öppen .. Nu börjar även VP att producera radiatorvatten.


Att återgåp till ved blir således ...


Man tänder upp pannan ... vid andra inlägget vrids 4-shunten manuellt tillbaks så att port 1 blir helt öppen .. vänta medans radiator returen stiger så att man kan slå till automatiken igen.


Blir lite mycke att tänka på vid inställningen .. men sedan borde det rulla av sig själv.

Lite att notera är att mataren ifrån acc tanken till radiatorerna måste ligga under VV beredaren dvs man monterar den i hålet för en elpatron annars så blir man utan tapp vatten.


Skulle det funka ???

Att vända cyklen kommer nog kräva att man manuellt vrider tillbaks 4-shunten ett litet tag så att givare VVS___schema.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det egenhändiga externa styrkretsen behöver inte bli så avancerad.

Man ställer den inbyggda mikro brytaren i motorshunten på 4-shunten lite grann över 45 graders vridning på. Shunten går ju från 0 till 90 grader. Lite över 45 graders vinkel är ju då port1 börjar stängas igen.

Layouten bör då se ut enligt

VVS_schema_2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Mikrobrytaren aktiverar då 2 st växlings relän som i sin tur växlar in givare GT1 från det fasta värdet som har stälts med vrid potten ....

samt växlar ut givare GT4 till ett fast värde som är inställt med vridpotten.

Kondensatorerna på utgående kabel emot VP styrkrets är till för att filtrera växlings ögonblicket så att inte VP styrkrets detekterar ett kabel brott.

elschema.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



I övrigt funkar kretsen som skrivet i föregående inlägg.

Röret som givaren GT4 måste vara så långt att inte den får insignaler via radiator returen då givaren GT1 arbetar.


Vad som skulle behövas extra är en brytare på givaren som tillfälligt kopplar bort den mikrobrytare som finns på motoshunten. Den kommer då att börja återgå till start läge för ved eldning. Denna brytare får hållas inne så länge som det tar för det nya varma vattnet att gå runt i radiator kretsen så att givaren GT4 kan börja jobba igen.
 
Redigerat:
Det kanske inte framgår men ... 4-shunten är av bivalent typ ex. Eseb VRB140


Ingen som har en åsikt på denna lösning ???


(passar även på att bumpa tråden)
 
Ska pumpen användas som sekundär värmekälla??
Bara gå in då tanken är tom el du inte orkat elda då skulle du snarare haft en växelventil el liknande som kopplat bort tanken då pumpen startar men det är möjligt att du kan göra som du tänkt oxå..
Betydligt enklare om det varit vp som varit huvudkälla o ved varit spets..
 
Jo det är sant .. (växel ventil) fast då behövs det en till reglerings utrustning .. nu var det tänkt att använda den extra shunt styrningen som finns redan i värmepumpens styrsystem (tänkt för golvslingor).

Med min lösning så finns det möjligheter att koppla in solen på bästa sättet dvs .. att den värmer acc tanken = varmvatten . om temperaturen medger även ut på radiator kretsen.

Med detta schema så blir valmöjligheterna stora för att köra de ingående värmetillförande enheterna på bästa sätt.

som jag ser det blir det också minst med tillbehör ...

pump bosch LW 12 kw ac 52 000 :-
acctank med sol + VV ca 14 000 :-
laddomat 21 3 400 :-
bivalent 4-shunt ca 1000 :-
motor för shunt ca 1000 :- (själva styrningen finns i Boschs VP)
rör + relä etc ??


Har idag en VP Alfa Laval som är över 30 år kopplad i serie på radiator returen.

Den ger dåligt så det har mest varit ett "sur" eldande med den gamla combipannan.
Det finns ingen acc tank idag i systemet så man eldar med dåligt drag och max på shuntat för att det skall räcka så länge som möjligt.

Detta förstör skorstenen samt ger dålig verknings grad.

Bör nämnas att jag har en gammal timmer kåk på 250 m^2 som behöver upp emot 50 grader vid dom verkliga topparna på vintern -20 och mera.

Ju mera jag tittar på det så verkar det vara bästa lösningen med mest möjligheter.

Om det nu inte finns ett fundamentalt fel som jag inte ser ...
 
Har pratat med olika vvs men ingen har kunnat säga att det kommer funka fint fint eller att det inte kommer att funka alls.

Har i alla fall utvecklat schemat med färger så att man kan följa förloppet samt reducera givare samt lagt in återställnings knapp för att föra tillbaka systemet till att elda med ved igen.

alttså man har eldat med ved och acc tanken är varm

vvs_ved.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


bättre bild

http://62.63.204.37/varme/vvs_ved_stor.jpg

man har gått och lagt sig .. under kvällen kyls tanken ut och genom att shunt regleringen som finns i VP ställer på mer och mer .. till slut har motorshunten kommit halv vägs och mikrobrytern slår till ... detta gör att systemet övergår till värmepumps läge dvs att bivalent shunten går till max öppen och stänger port1 och öppnar port 2.

länk till shunt och shuntmotor

http://www2.esbe.se/documentation/getfile.aspx?fileid=250&lngid=1

När VP läget har gått in

vvs_vp.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


bättre bild
http://62.63.204.37/varme/vvs_vp_stor.jpg
Så för att återgå till ved eldning ..

Elda .. vid andra inlägget tryck in återställnings brytaren .. vänta och titta när shunt motorn tuggar tillbaks.. eventuellt justera vridpoten R3 (borde vara engångs företeelse)

När shuntmotorn har tuggat tillbaks och det nya varma vattnet har kommit runt i systemet typ 1-2 minuter .. slå av brytaren och se så att shunten håller sig mellan i ved elnings regler läge. Om nu shunten skulle gå mot full öppning igen så var man för snabb med att knäppa av brytaren.


Någon med åsikter om detta ??

skulle det fungera i praktiken. ??

det enda som jag kan se är att eventuellt sätta en utjämnings tank på utgående radiator krets för VP om nu vatten volymen i radiator kretsen skulle vara för liten. Detta för att minska stop och start på VP.

Man skulle kunna gå in med VP i acc tanken fram och tillbaks för att få den volymen då slipper man köpa till en till tank.


Vill hemst gärna ha synpunkter på schemat innan jag skrider till verket.
 
Redigerat:
Jag har ett sådant system som du talar om fast lite anorluda kopplat och fungerar väldigt bra. Allt skötes helt automatiskt på när som man måste lägga in veden i pannan själv om man vill älda. Systemet är uppbygt runt IVT:s rego 800 med 900 vp och 1000l acc tank och ved panna. I toppen på tanken sitter en slinga för vv och i botten en solslinga och förvärmningsslinga för vv. När man elda och tempraturen stiger i tanken så ger en termostat signal till rego 800 att den ska stänga av vp:n och börja arbeta med shunten istället. Har inte kopplat in någon solvärme än men ska förmodligen bli av.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.