Hej!

Vi har kompisar som förhoppningsvis flyttar till ett hus här i Vaxholm. Huset ligger granne med genomfartsleden. Kommunen vill inte att man bygger bullerplank, som iofs skulle behöva byggas 4 meter högt eftersom tomten ligger ca 2 meter under gatunivån.

Vi funderar hur bra det fungerar med typ tuja-häck? Eller gran? Fast gran är väl svårt att köpa någorlunda uppvuxna.. Man vill ju inte vänta flera år innan ljudnivån blir lägre.

Någon som har ideer, förslag eller framför allt; ett hum om hur väl en tät tuja-häck kan dämpa buller från lastbilar, bussar och motorcyklar?
 
Hemmakatten
Fungerar inte alls, det enda en häck hjälper till med är att man slipper se eländet (vägen). Och ser man inte bilarna o vägen så brukar man psykologiskt tycka att det är mindre oljud. Tujahäcken stoppar dessutom och tar hand om en hel del vägdamm, vilket iofs är bra.
Tyvärr, det endasbom hjälper ljudmässigt är ett riktigt byggt bullerplank.

Mycket märkligt att kommunen inte vill (eller tillåter) att man bygger bullerplank). Med en tomt som ligger nedanför "i en gryta" rikserar man dessutom ändå mera oljud eftersom det "rullar nerför slänten.

Jag skulle rekommendera dina vänner att köpa ett annat hus.
 
Vi bor ca 30 meter ifrån en liten genomfartsled och har en liten damm med fontän i som låter. Den fungerar för oss som ljuddämpare så att vi inte längre reagerar på bilarna även om de egentligen överröstar fontänen. Vatten har för mig mycket behagligt ljud. Men det är en smaksak.
 
I vårt område finns det både nybyggt och äldre bebyggelse, en av grannarna har en tujahäck som är 3-4meter hög och ca 1 m bred och nog dämpar den ljudet från trafiken, det är stor skillnad att höra trafiken innanför deras häck.
.
Kommunen har här också anlagt ett planteringsområde med ca 6 parallella rader träd istället för bullerplank vid järnvägen. De växter kommunen använt är ek, forsynthia, lärkträd, gran mm.
Jag förstår inte varför inte en häck skulle kunna skydda mot ljud?
 
Nog fungerar det säkert, men marginellt. I teorin borde det hindra de högfrekventa ljuden att tränga igenom en liten del. De lågfrekventa ljuden passerar häcken ändå. Växlighet hindrar även ljudet från att studsa.
 
Höj marken närmast vägen. Kombinera staket med växtavgränsning i flera nivåer. Låga buskar framför staket, sedan staket därefter häck och slutligen en rad med träd. (bollpil kanske).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.