Tänkte plantera äppleträd i vår trädgård. Vi bor i ett relativt nybyggt område så de flesta grannar har inga eller endast ett fåtal väldigt unga träd i sina trädgårdar. Undrar lite om det här med pollinering och hur viktigt det är att tänka på. Tänkte att vi skulle ha två träd och tänkte då köpa två som pollinerar varandra. Det ena får bli ett Transparante Blanche, det andra är inte bestämt än. Det verkar dock inte vara så som jag trodde, att träden pollinerar varandra, utan det ena trädet pollinerar det andra men inte tvärtom. Hur blir det då? Blir det bara bra med frukt på det ena trädet då? Hur tätt måste träd sitta för att pollineras av varandra? I ett villaområde kanske det löser sig ändå om grannarna så småningom sätter äppleträd i sina trädgårdar? Nån som vet?
 
Bin flyger flera hundra meter så i ett uppvuxet villaområde klarar sig pollineringen bra i vilket fall som helst. Men i ert nybygge kan det naturligtvis vara klyftigt att välja två passande träd.

Eftersom Transparente Blanche är ett sommaräpple är det vettigt att välja ett höstäpple som det andra alternativet.

I min - numera - gamla äppelbok står det att Gyllenkroksastrakan, Sävstaholm, Oranie, Åkerö, Alice, Katja och Mio passar bra med avseende på befruktningen för Transparente Blanche..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.