Hej!

Håller på att planera för bastun i nya badrummet.
Har någon byggt sin egen bastu, alternativt måttbeställt
från exempelvis Tylö?

Har ni goda råd att ge? Jag har beställt Icaförlagets bok om Bastu (kommer med posten nästa vecka) så planerna är än så länge inte spikade mera än att det finns ett utrymme förberett i badrummet som annars är klart.

/ama
 
El eller ved?
 
El, ved blir för jobbigt att fixa. Badrummet som bastun skall finnas i ligger på andra våningen.

/ama
 
Gör inte samma planneringsmiss som jag. Det är pricken över i om man lyckas få väggens panel att linjera med takets. Köp för guds skul inte virke som ser ut som propellerblad. Dold spikning funkar utmärkt även utan klipps men när man sätter sista och näst sista plankan är det bara att ge upp och ta fram klippsen. I övrigt står nog en hel del matnyttigt i boken, men även i Tylös medföljande beskrivning till aggregatet står nog tillräckligt.
 
Har mest varit med finnar och byggt bastu, då har det varit ved och el.

Luftspalt helt runt om.
Panelen slutar en liten bit ovan golv, omkring 10 cm.
Så luft kommer in.  Även luftspalt i tak.
Springor i alla hörn med.  Så reglarna som sitter på "folien" ej sitter ända in i hörn. Lägg en masonitremsa i hörnan när panelen spikas att ha och gå mot med panelen. Sen tas den bort då är det en rak snygg springa.
Försök fall det går att få tag på lite bredare bastupanel men spår på baksidan. Spår som gör att de ej vrider sig så mycket. Sen så blir det ej lika mycket att spika.
Spikpistol som tar nubb är ett bra hjälpmedel när panel spikas. Nubben syns knappt. Fall man vill ha rak spikrad så kan man använda en riktbräda att spika efter.

Tänk på att kottla för sittbänkar och agregat. Smidigast är löstagbara bänkar. Gör stöd för dem av virke efter väggen, det kan vara bra att bänkarna ligger i något hack så de ej glider. Till den undre bänken så kan det vara bra att stöden går ända in till vägg, så går den att skjuta in under övre.
Kan vara bra att komma åt att hänga tvätt i bastun.
Bastu är fuktig miljö. Så använd rostfritt när saker skruvas upp.
 
Fråga till Snowblade:

Det här med springor i hörnen förstod jag inte riktigt, vilken folie pratar vi om? Är det den värmereflekterande folien som vissa rekommenderar på insidan av panelen eller något annat? Om man räknar inifrån bastun så blir det väl:

panel, värmefolie, isolering+reglar, luftspringa, existerande vägg bakom. Vissa rekommenderar fuktspärr också, vissa inte

Har jag glömt något?

/ama
 
Luftspalt direkt bakom panel. Panelen sätts på reglar som inte är så tjocka, dessa reglar sitter utanpå "folie". Folie används tydligen inte så mycket nu för tiden, det är istället någon plast.
Sen vanliga isoleringen bakom "folien" som sitter på väggreglarna.
Att det är luftspalt runt om gör att luften går runt bra och att fukt som blir på baksidan av panelen ventileras bort.
Sen är det väl mest till vedbastu man har luftintag. Det blir bra fräsch med luft utifrån. Antingen så går det att komma upp i golvet under aggregat eller i vägg straxt ovanför aggregat. Sätts igen när man inte bastar. Ventilationsrör.

De ganska smala reglarna som panelen sitter på (fall man spikar liggande panel) sätts någon centimeter från hörn. Sen när ena väggen sitter där, så kan man ha en smal skiva som inte sätts fast i hörnan att gå emot med, med andra väggens panel. När skivan tas bort så blir det en springa på ett par millimeter. Då kan reglar som sitter utanpå "folie" torka snabbt och det kommer in luft.
Springa också mellan vägg- och takpanel.

Spikas stående panel är det bra att se till att det finns mellanrum på en del ställen i reglarna som sätts längsgående.

Är det klinkergolv på trägolv så kan nog tätskikt behövas på golv.
Finns det ingen golvbrunn så är det bra att inte ha någon sockel på dörren, så det blir lättare att städa.

Fall det skall sitta lampor infällda, så är det bra att se till att man har bra utrymme bakom panel där. "folien" går att trycka in lite lamporna är ganska djupa. Så att man ej behöver göra stort hål i folien för hela lampan.

Elkablarna tål tydligen värme bra nu för tiden. Så det går att använda EKK (dosa till aggregat) och vanlig plastdosa till aggregatet.
Det brukar inte bli så varmt vid golvet.





 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.