Jag måste nog också hålla med lite. Kunde inte låta bli att tänka så nu när vi har letat kakel till vårt nya kök. Och Gysinges fasade kakel har på något sätt blivit THE kakel man ska ha. Och så är det inte ens typiskt svenskt kakel. Inte för att Gysinge påstår det heller, men det har blivit så på något sätt ändå.
 
Om man använder Grummes såpa ska man nog välja den gula - den gröna är färgad, och det tror jag inte - men vet inte säkert - att den gula är. För några år sedan tog vi bort trägolvet i ett litet rum i vårt hus och plankorna hade en tydlig grönton, jag fick för mig att golvet skurats men grönsåpa. Rätt eller fel?
 
Det blir nog lätt så för jag tycker det verkar som om det första man stöter på när man blir intresserad av Byggnadsvård är nog ofta just Gysinge. Då anammar man deras åsikter och litar på dem eftersom man inte har så mycket att jämföra med. Sen kommer man djupare och djupare ner i "träsket" och inser att de inte har rätt i allt och inte är allsmäktiga inom området...
 
@Frhe. Gott engagemang, mer sånt. Jag är inne på samma spår som dig, och det gäller inte bara linoljesåpa. Men det krävs tid och kraft som man ibland inte har. Ok, finns det något nästa steg? Har vi andra auktoriteter inom området som vi kan fråga? Hidemark, är han verksam fortfarande? Andra?
 
Vi byggnadsvårdare ska vara nyfikna och frågvisa. Det är så gammal kunskap och nya rön kan leva vidare.
Gysinge Byggnadsvård är ett företag med en gedigen affärsidé, dom är inte ett museum eller RAÄ. Svar från ett företag ska vägas mot annan information.
Jag tror säkert att frågan om såpan har många svar. Den varierar nog stort över landet och seklen. Animaliskt eller vegitabiliskt? Vad hade man gott om? Vad hade man råd till? Brydde man sig alls utan såg till att det helt enkelt blev rent. Frågan känns lite akademisk, inget fel i det men som jag alltid envisas med när man är osäker: Prova dig fram. Är det någon som har provat Lidls såpa? ;)
 
Att prova sig fram kan man alltid göra, fördelen med att försöka lära sig något så bra som möjligt teoretiskt först är att man förhoppningsvis minskar risken för att provröret man har framför sig inte sprängs i nyllet på en.

Alltså, nackdelen med att prova sig fram i det här läget är att ingen vill stå där om 5 år med turkosgröna golv istället för vackert gråskimrande... :)
 
frhe skrev:
Linoljesåpa är ju trots allt ett ganska nytt påfund, de flesta skurgolv torde ha skapats med andra typer av såpa, t.ex. hampolja eller tallolja.
Till vanlig såpa dög tall- och hampaolja. Linoljan var kanske för dyrt och mer användbar vid färgtillverkning. Senare blev den utklassad av plastfärger och då började man använda linoljan till annat ...bla till såpan.
Just hampaoljan gav såpan naturlig grönaktig färg och grumme håller fortfarande på traditionen - färgar sin tallsåpa grönt enbart därför att det fanns två olika färger en gång i tiden. Färgmedel är troligtvis samma som i Yes diskmedel.
Har hört att båda såpor gul som grönt är idag samma produkt och bara färgen som skiljer ...men aldrig kollat på flaskan. Är den gröna dyrare så är det färmedel som höjer priset :)
gaia
 
Redigerat av moderator:
Detta var det bästa jag läst på länge. Jag har själv såpskurade golv har på inrådan av ”alla” köpt dyr linoljesåpa. Första behandlingen gjorde golven så klibbiga att dom nästa inte gick att gå på. Den vetgirige vinner. Jag ifrågasätter alltid bransch rekommendationerna särskilt om dessa kommer från herr Gudmundsson.
 
Husvagnsthord skrev:
Första behandlingen gjorde golven så klibbiga att dom nästa inte gick att gå på.
Klibbiga golv?! Jag har aldrig upplevt klibbiga trägolv efter skurning, oavsett såpa. Däremot tycker jag att typ Grummes passar bättre till plastmatta eftersom linoljesåpan ger mattan en lite fet yta.

Och angående priset så kostar Gysinges 5-litersdunk ungefär lika mycket som 5 liter Grummesåpa (men hittar man Grummes på 5-litersdunk så är den förmodligen några tior billigare).
 
  • Gilla
Håkan Strömlid
  • Laddar…
Att golven blev klibbiga var väl delvis mitt eget fel. Jag borde ha fattat skillnaden på såpade och såpskurade golv. Men rådet jag fick va att första behandlingen skulle vara extra kraftig därför skulle man lägga ut ett tunt lager såpa med gummiraka direkt på golvet. Såpan torkade aldrig och därav mina klibbiga golv.
 
Karakorum skrev:
Och angående priset så kostar Gysinges 5-litersdunk ungefär lika mycket som 5 liter Grummesåpa (men hittar man Grummes på 5-litersdunk så är den förmodligen några tior billigare).
Priset skiljer inte så supermycket (dock tillkommer ju frakt på Gysingesåpan). Men det är ganska smidigt att man kan köpa t.ex. Grumme på snabbköpet. Och eftersom det inte är någon skillnad på resultatet så är det ju skönt att slippa kruxet med beställning och frakt etc.
 
sen är det ju viktigt att veta hur mycket vatten finns det i såpa-flaskan för att kunna späda ut den i rätt proportioner. Är den trögflyttande så är det troligtvis mindre vatten i. Rinner det lätt så är den utspädd för att den ska kunna lätt rinna ur flaskan och lösas i vatten snabbt - bekvämt för användaren.
Jag brukar köpa såpan på burk i Danmark ( kristalsaebe). Det är mycket koncentrerat talloljesåpa tillverkat i Sverige. Konsistensen är som skokräm ? och tar litet tid innan den löser sej i vattenhinken men är inte så tung att bära hem, vatten har jag hemma :).
Den tar också bort gammal färg från beslagen och kådan från byxorna ... använbart till all rengöring av omålade ytor. Lättare att lägga en lager såpa-kräm på fläcken än dess vattnig rinnande utgåva.
Såpa som såpa... ingen trollkonst
Fettsyra + natriumlut = hård tvål
Fettsyra + kaliumlut = såpa ( flyttande tvål)
gaia
 
Redigerat av moderator:
gaia skrev:
Fettsyra + natriumlut = hård tvål
Fettsyra + kaliumlut = såpa ( flyttande tvål)
OK...vem blir först ut att testa göra skurgolv med Bliw? ;-)
 
frhe skrev:
Priset skiljer inte så supermycket (dock tillkommer ju frakt på Gysingesåpan). Men det är ganska smidigt att man kan köpa t.ex. Grumme på snabbköpet. Och eftersom det inte är någon skillnad på resultatet så är det ju skönt att slippa kruxet med beställning och frakt etc.
Fast det håller jag inte med om. Gysinges ÄR effektivare, det märks inte minst på fläckar och andra saker man aanvänder såpa på, typ färg och trasmattor. Så någon skillnad är det allt i kvalitet.

(Jag undrar om gamla hemkokade såpor inte var väldigt luthaltiga förr, och att det är det som också bidragit till de ljusa, fina golven)
 
Det har jag också funderat på! Det är svårt att få riktigt ljusa golv. Det skiljer ju lite om det är gran eller fur, men generellt så kan man nog ana att kemin har varierat i såporna. Jag kör med Gysinges på golven och grumme gul om det är slut på Gysinges. I panik har jag någon gång ställt penslar i Lidls såpa och det har gått utmärkt. I mitt magasin så såpskurande jag golven innan de lades tillbaka efter renovering och oljade dem sedan med flit. Golven fick en varm mörk ton som, tycker jag, passar jättefint där eftersom jag har vita väggar där.....:p så visst kan man laborera. Jag vet att man kan patinera trä med klorin men jag har inte provat det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.